Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Urban Biketour langs lichtkunstwerken.

Fietsroute, 7.5km

Zin in een cultureel en stedelijk avontuur in het donker? Ontdek lichtkunstwerken in Groningen vanaf je fiets. Begin in de schemering en maak een rondleiding langs deze bijzondere (en vaak onontdekte) kunstwerken die bij daglicht niet zo opvallen.

Open de route in Google Maps 

Dit is wat je zult zien.

Wervel

Nicky Assmann

Nieuwe Markt 1 (parkeergarage Forum Groningen)

Wervel vind je in de parkeergarage van het Groninger Forum. Er zijn twee manieren om de parkeergarage binnen te komen: loop de parkeergarage binnen via de autoingang of via de fietsenkelder. Naast de deur naar de parkeergarage zit een meldkamerknop (de i-knop). Als je daarop drukt krijg je iemand te spreken. Als je zegt dat je voor Wervel komt, doen ze de deur voor je open. 

Zonder titel (3 exemplaren)

Peter de Kan, Albert Geertjes

Martinikerkhof 1 (Martinitoren)

Albert Geertjes en Peter de Kan ontwierpen in 2001 voor de doorgang onder de Martinitoren drie hekken, die bedoeld zijn om wildplassers te weren. De hekken bestaan uit roestvrijstalen spijlen die elk de vorm hebben van een orgelpijp met een gotisch knikje. In de gebogen gedeelten van de orgelpijpen zijn lampjes bevestigd, zodat plassers ’s avonds letterlijk en figuurlijk te kijk worden gezet onder de verlichting.

Lichtmonumenten Ebbingekwartier

Sjanet Bijker

Boterdiep 69 (fabriekspijp achter Simplon), Boterdiep 111 (hoek Bloemsingel), Noorderbinnensingel 14 (watertoren)

Pijp en kunstwerk vormen een landmark in de stad en verbeelden de ontwikkeling van het Ebbingekwartier van industriële bedrijvigheid naar creatieve industrie. Het lichtobject op de schoorsteenpijp bestaat uit 72 ledlampjes die zijn aangebracht op de trekbanden rondom de pijp. Volgens een vast scenario veranderen ze regelmatig van kleur en vorm. 

Scrolling light

Krijn Christiaansen, Jeroen Bruls

Kastanjelaan 1 (station Groningen Noord)

Oorspronkelijk reageerden de lampen op de rijdende treinen – het licht bewoog met de trein mee. In 2011 kreeg het kunstwerk nieuwe LED-verlichting. In 2019 is er een nieuw lichtprogramma opgezet, met eindeloze variaties.

Second Thought

Giny Vos

Stationsplein (rotonde fietsenstalling)

Boven de rotonde in de fietsenstalling, in een drukte van komende en gaande reizigers, hangt een sneeuwhuis omgekeerd aan het plafond van het Stadsbalkon. Vos werd gegrepen door het contrast en geschil dat het Stadsbalkon en het hoofdstation met elkaar lijken te hebben. Met Second thought spiegelt Vos het station als het ware van boven naar beneden en verbindt zo ook onder de grond de twee bouwwerken.

Zonder titel (2 delen)

Albert Geertjes, Maarten Schmitt

Griffeweg (Griffebrug)

De brug over het Winschoterdiep heeft een expliciet zichtbare techniek: grote hydraulische cilinders met elk een pomphuisje fungeren aan weerszijden van het brugdek als blikvanger. In totaal is in het kunstwerk ongeveer 7000 kilo glas versneden en verzaagd tot grote en kleine driehoeken.

Zonder titel (zuil)

André Volten

Rademarkt 12 (trottoir)

Deze gladde zuil van André Volten is meer dan dertien meter hoog en lijkt bijna volledig gespleten. Hij staat verdekt opgesteld tussen de bomen voor het politiebureau aan de Rademarkt. Pas 's avonds begint hij op te vallen, als de lampen binnenin de sculptuur aan gaan. 

Bus-stops

Loes Heebink, Shlomo Schwarzberg

Oosterstraat 36 (op de stoep), Gelkingestraat (tegenover nr. 32)

De neon-verlichte organen bovenop de bus-stop verwijzen naar het centrum en de periferie van de stad. Bij binnenkomst in de stad per bus kom je langs het rode hart in de Oosterstraat, symbool voor het centrum en de dynamische activiteit eromheen. Wanneer je de stad verlaat, reis je via de Gelkingestraat voorbij de groene longen – verwijzend naar de buitenwijken – naar de rust en de ruimte.