Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Zonder titel

Tom Postma, Alexander Schabracq

Over dit kunstwerk.

De constructivistisch ogende toren van Tom Postma en Alexander Schabracq draagt de naam van het cultuurcentrum en wordt bekroond door een rode diamant. ’s Avonds is de toren verlicht door blauw neon. Schuin tegen de entree staat een vlaggenmast met een rode vlag, die gedrapeerd ligt over de rand van het dak. Een wereldbol wordt omarmd door een kronkelende, zwarte buis. Links van de ingang hangt een oog.
 
De kunstenaars beoogden met dit kunstwerk het zakelijke karakter van het gebouw te doorbreken en iets te verraden van wat er zich binnen afspeelt. De lichteffecten en kleuren geven het werk iets feestelijks en vrolijks. Ook de vlag draagt hieraan bij. De rode edelsteen staat volgens de kunstenaars voor de 'sprankelende, gekristalliseerde, extatische ervaring van elke bezoeker aan dit centrum.'

Over de totstandkoming.

Het Cultureel Centrum De Oosterpoort werd gebouwd in het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Twintig jaar later werd het gebouw uitgebreid met nieuwe kantoren voor de dienst Onderwijs Cultuur Sport Welzijn en voor het Centrum Beeldende Kunst (CBK Groningen). De nieuwe hoofdingang werd gesitueerd aan de Trompsingel waardoor het cultuurcentrum deel ging uitmaken van de zogenaamde Verbindingskanaalzone. Deze stedenbouwkundige belangrijke verbinding loopt van oost naar west ten zuiden van de Groninger binnenstad. Eraan liggen belangrijke gebouwen zoals het Cascadecomplex, de KPN-borg, het Hoofdstation NS, het Groninger Museum en dus ook het Cultureel Centrum De Oosterpoort. 
 
De gevelwand van De Oosterpoort heeft aan de buitenzijde deels gesloten, gemetselde vlakken van rode baksteen, deels glasvlakken in metalen puien tussen betonnen kolommen en balken. Om meer aandacht op het gebouw te vestigen werd een kunstopdracht uitgevaardigd in 1990 door de toenmalige gemeentelijke Dienst Kunst en Cultuur. Gedacht werd aan een kunstwerk dat extravert van aard zou zijn met een feestelijke uitstraling. Het zou bijvoorbeeld gesitueerd kunnen worden op het dak. Verder was gewenst dat licht onderdeel uitmaakte van het kunstwerk omdat het gebouw ook ’s avonds gebruikt werd.

Deel van de route.

Locatie.

Trompsingel 27 (gevel)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

  • Door
    Tom Postma
    Alexander Schabracq

  • Wijk
    Oosterpoort & Europapark

  • Jaar van realisatie
    1991

  • Kunstsoort
    Kunst in/aan bouwwerk, Lichtwerk

  • Materiaal
    Staal, Kunststof, Neonlicht

  • Afmetingen
    h 20,50 m