Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

SHA_RE

Peter Musschenga

Over dit kunstwerk.

Let op: dit lichtwerk is niet continu in werking

In het trappenhuis van de Universiteitsbibliotheek hangt een lichtobject van kunstenaar en ontwerper Peter Musschenga. SHA_RE is een installatie die het wetenschappelijk onderzoek in Groningen zichtbaar maakt in de publieke ruimte. Dat gebeurt door een stroom van foto's, video's en teksten in een grid dat voortdurend van vorm verandert en van gedaante wisselt. Dit dynamische grid stroomt over een waterval van LED-panelen die op iedere verdieping van het trappenhuis zijn gemonteerd en doorlopen tot op het plafond boven de entree. Duizenden foto's, video's en zelfs teksten uit dissertaties worden getoond van historisch en huidig wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit. 

Het kunstwerk kan verschillende gedaanten aannemen. Zo wordt willekeurig een van de cellen uitvergroot over alle verdiepingen van het trappenhuis waardoor een metershoog beeld ontstaat. Af en toe worden verschillende cellen van het grid transparant waarbij een kijkje wordt gegeven in de aderen van de bibliotheek door een scrollende logfile dat weergeeft hoe in de catalogus gezocht wordt, het begin van veel bronnenonderzoek. Daarnaast wordt een relatie gelegd met de historie van de plek van de UB, waar vroeger de in 1982 afgebroken Sint-Martinuskerk stond. Het grid laat op onregelmatige tijdstippen een sterke verkleuring zien die aan de glas-in-loodramen van de vroegere kerk doet denken. Het kleurenschema hiervoor is gebaseerd op de originele glas-in-loodramen, waarvan een aantal zich nu bevindt in de St. Willibrorduskerk in Ter Apel.

De naam SHA_RE geeft de de manier aan waarop het kunstwerk tot stand gekomen is en wat het doet: het delen van het eigen onderzoek met het kunstwerk en de kunstenaar, het delen van het eigen onderzoek met collega's en het publiek en het delen door het kunstwerk van het materiaal met het publiek. De underscore knipt het woord in tweeën. Het geeft een idee van de techniek die erachter zit, 'RE' staat daarbij voor 'research'.

Over de totstandkoming.

Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) gaf Peter Musschenga na een pitch de opdracht een lichtobject te maken voor in de UB, als geschenk aan de jarige Rijksuniversiteit Groningen. Op 22 augustus 2014 om middernacht (het begin van 23 augustus, de 400e verjaardag van de RUG) is het onthuld.

Deel van de route.

Locatie.

Broerstraat 4 Universiteitsbibliotheek (binnen)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Peter Musschenga

 • Wijk
  Centrum

 • Jaar van realisatie
  2014

 • Kunstsoort
  Kunst in/aan bouwwerk, Lichtwerk

 • Materiaal
  LED verlichting