Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunst op Straat, Nieuws

Muurschildering Jacobus Kapteyn onthuld

Door: Redactie, 17 juni 2022

Vanmiddag is de muurschildering van Jacobus Cornelius Kapteyn onthuld door Jouke de Vries, voorzitter van het College van Bestuur van de RUG. De muurschildering, gemaakt door kunstenaar Fynn van der Ziel, beslaat een hele muur in de Oude Kijk in ’t Jatstraat, bij de entree van het Universiteitsmuseum. De presentatie van het kunstwerk komt vlak voor de 100e sterfdag van Kapteyn.

De muurschildering is volgens kunstenaar Fynn van der Ziel een kleurrijke bedoening. “Het is een beetje een zoekplaatje,” vertelt hij. “Het is meer dan alleen een portret, er zitten veel elementen uit het leven van Kapteyn in.” Op de muur is Kapteyn zelf te zien, met zijn glasplaten. Achter hem is een poster zichtbaar die zijn link met Zuid-Afrika weergeeft. Maar er zijn ook elementen te vinden die wellicht minder voor de hand liggen. Zo zit Kapteyn op een boomstronk – een verwijzing naar zijn onderzoek aan boomringen en de invloed van de zon op het klimaat. Omdat Kapteyn een groot dierenliefhebber was, zijn er konijnen en vogels te zien en wie goed kijkt ontdekt ook een frietkraam – een verwijzing naar de snackbar aan de J.C. Kapteynlaan. “Dat is toch waar veel mensen aan denken, bij het horen van de naam Kapteyn”, lacht Van der Ziel.

Een van de vaders van de Nederlandse sterrenkunde

Jacobus Kapteyn (1851-1922) is de eerste hoogleraar sterrenkunde en theoretische mechanica van de RUG. “Je kunt Kapteyn met recht een van de vaders van de Nederlandse sterrenkunde noemen”, vertelt Arjen Dijkstra, directeur van het Universiteitsmuseum. Het werk van Kapteyn gaat verder dan alleen astronomie. Kapteyn deelde zijn kennis en beïnvloedde daarmee andere grote wetenschappers, zoals Jantina Tammes die hij wegwijst in de statistiek, en Jan Hendrik Oort die bij hem studeerde. “Hij is echt een voorbeeld van de manier waarop we nu als universiteit willen werken: interdisciplinair en internationaal”, besluit Dijkstra.

Academische muurschilderingen

De muurschildering van Jacobus Kapteyn is de tweede in een serie van academische muurschilderingen over Groninger wetenschap(pers). De reeks wordt uitgevoerd in opdracht van de RUG, in samenwerking met Kunstpunt. Eerder werd al de schildering van Aletta Jacobs gerealiseerd, die te vinden is om de hoek, aan het Academieplein.