Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Muurschildering Aletta Jacobs

VAAF (Lotte Masker, Jonna Bo Lammers)

Over dit kunstwerk.

Op een wand aan de Broerstraat, tussen de Universiteitsbibliotheek en de winkel van de RUG, is een grote muurschildering aangebracht, van 14 bij 8 meter. Centraal hierop staat Aletta Jacobs: de eerste afgestudeerde vrouwelijke arts en de eerste promovenda van Nederland. Afgebeeld zijn onder meer de inschrijving van Aletta Jacobs bij de universiteit, een illustratie van de voorkant van haar boek De Vrouw Haar bouw en haar inwendige organen, en twee portretten van haar, jong en oud. De mural brengt tot uiting welke strijd Jacobs in haar tijd heeft geleverd, én hoe die strijd doorwerkt in onze tijd.

Zo staat Aletta Jacobs in het eerste portret als enige vrouw te midden van een groep mannen. Het geheel lijkt op een groepsfoto, waarbij opvalt dat de mannen geen gezicht hebben, geen identiteit. Hiermee wordt tot uitdrukking gebracht dat we ons alleen Jacobs nog herinneren; de mannen zijn we inmiddels vergeten.

In het tweede portret, van een jongere Jacobs, draagt ze een t-shirt met de tekst ‘Studying is for ugly girls’. Dit verwijst naar een citaat uit een artikel dat in 1871 (het jaar waarin Jacobs zich inschreef) in het Studenten Weekblad verscheen. Dat citaat staat ook op haar shirt, en komt vrij vertaald neer op: ‘studeren is voor lelijke vrouwen’. Zou Jacobs vandaag de dag hebben geleefd, dan zou het goed hebben gekund dat ze op ludieke wijze gereageerd zou hebben op zo’n uitspraak, door er een t-shirt van te dragen.

Over de totstandkoming.

De muurschildering is gerealiseerd in opdracht van de Rijksuniversiteit Groningen. Het kunstwerk is mogelijk gemaakt door de RUG, de Nationale Wetenschapsagenda (NWA), Kunstpunt Groningen en de gemeente Groningen.

Voor het maken van de mural kwam een kunstcommissie uit bij VAAF, een Gronings illustratieduo bestaande uit Lotte Masker en Jonna Bo Lammers. De vraag aan VAAF was om Aletta Jacobs zó weer te geven dat ook de betekenis die zij had op het maatschappelijk leven tot uitdrukking zou komen.

De schildering van Aletta Jacobs is de eerste in een reeks muurschilderingen, die als doel heeft het wetenschappelijke karakter van Groningen zichtbaarder te maken in de openbare ruimte.

Deel van de route.

Locatie.

Broerstraat

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  VAAF (Lotte Masker, Jonna Bo Lammers)

 • Wijk
  Centrum

 • Jaar van realisatie
  2022

 • Materiaal
  Verf

 • Afmetingen
  14 x 8 meter