Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Muurschildering Jacobus Kapteyn

Fynn van der Ziel

Over dit kunstwerk.

In de Oude Kijk in ’t Jatstraat, tussen nummer 7 en 9, loopt een gang richting het Universiteitsmuseum. Op de muur van nummer 9 is een grote schildering aangebracht gewijd aan Jacobus Cornelius Kapteyn (1851-1922), de eerste hoogleraar sterrenkunde en theoretische mechanica van de Rijksuniversiteit Groningen.

De schildering beslaat de hele muur, van net boven de grond tot vlak onder de daklijst, en leest als een beeldverhaal. De blik van de kijker wordt in eerste instantie naar de kermisscène geleid, rechts onderin. Vervolgens zie je J.C. Kapteyn, hangend aan ballonnen, uit deze situatie opstijgen, richting zijn werkkamer. Daar is hij zittend op een boomstronk afgebeeld.

Het geheel is volgens de maker van het werk, Fynn van der Ziel, een soort zoekplaatje. Alle elementen die staan afgebeeld hebben te maken met Jacobus Kapteyn. Zo is links op de kermisafbeelding een patatkraam te zien; een verwijzing naar Snackbar De Kapteyn, die in Groningen te vinden is in de J.C. Kapteynlaan. De kermis zelf staat vooral symbool voor het dagelijks leven, waar Kapteyn zich maar moeilijk toe kon verhouden. Liever steeg hij op naar de wereld van de wetenschap.

Aangekomen in zijn werkkamer zijn er referenties met betrekking tot zijn wetenschappelijke onderzoeken zichtbaar. De boomstronk waar hij op zit is een verwijzing naar zijn onderzoek naar boomringen. In zijn handen houdt hij glasplaatnegatieven vast, die hij gebruikte om sterren aan de hemel van het zuidelijk halfrond te bestuderen. Achter hem twee posters: een met een sterrenkaart, op de andere staat zijn huis afgebeeld én het observatorium dat hij nooit heeft gehad. Het konijn en de vogelvormige sterren verwijzen naar het feit dat Kapteyn een groot dierenliefhebber was.

Over de totstandkoming.

De muurschildering van Jacobus Kapteyn is de tweede in een serie van academische muurschilderingen over Groninger wetenschap(pers). De reeks wordt uitgevoerd in opdracht van de RUG, in samenwerking met Kunstpunt. Eerder werd al de schildering van Aletta Jacobs gerealiseerd, die te vinden is om de hoek, aan het Academieplein.    

Deel van de route.

Locatie.

Oude Kijk in 't Jatstraat 9

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.