Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Kunst op Straat, Nieuws

‘Grote Kijker’ in Ten Boer wint Kunst op Straatprijs

Door: Redactie, 30 mei 2022

Grote Kijker  heeft de Kunst op Straatprijs 2022 gewonnen. De verrekijker van cortenstaal van kunstenaar Herbert Koekkoek is met 19 procent van de stemmen uit de bus gekomen als publieksfavoriet. Poort en bank van JCJ Vanderheyden in Woltersum en de graffitikunst in de fietstunnel onder de A28 en op de abri in Haren door graffitikunstenaars Michel Velt, Roman de Laporte, Quinten van Duuren, Elroy Gramsbergen en Alex Tjoelker eindigden respectievelijk op de tweede en derde plek. 

Grote Kijker  is gemaakt in 2002 en staat sinds 2005 op een heuvel (de ‘Spottershill’) in het landschapspark van Ten Boer. De lens van de verrekijker is gericht op de stad Groningen; het symboliseert het voormalige bestuurlijk samenwerkingsverband tussen de gemeenten Ten Boer en Groningen. Het beeld is gemaakt door de autodidactische kunstenaar Herbert Koekkoek (Vught, 1947). Hij omschrijft zijn werk als ‘symbolisch realisme’.

Kom meer te weten over Grote Kijker in onderstaande video.

Een greep uit de stemmen

Een greep uit de motivatie van de stemmers om Grote Kijker als favoriet te kiezen:

“De kijker brengt de stad zichtbaar dichterbij. Fraaie symboliek ook.”
“Ik vind het een bijzonder, origineel kunstobject en de vormgeving in cortenstaal is prachtig. De schoonheid van het Groninger landschap verdient het om door een verrekijker bewonderd te worden.”
“Prachtig, benaderbaar kunstobject met een duidelijke functie.”

Kunst op Straatprijs

De gemeente Groningen heeft bijna 600 kunstwerken in de openbare ruimte. Kunstpunt beheert een groot deel van deze kunstwerken en onderhoudt ze in samenwerking met Stadsbeheer. Met de Kunst op Straatprijs zetten we jaarlijks een selectie kunstwerken in de spotlight. Het thema van dit jaar was ‘panorama – zicht op stad en ommeland’. Ruim twee weken lang konden Groningers stemmen op een van de tien genomineerde kunstwerken.