Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Graffitikunst Haren bij tunnel A28 en Abri

Michel Velt, Jack Lack (Roman de Laporte), Quinten van Duuren, Elroy Gramsbergen, Alex Tjoelker

Over dit kunstwerk.

De wanden van de fiets,- en wandeltunnel onder de A28 bij Haren en de muren van de nabijgelegen abri (bushokje) langs de A28, zijn volledig voorzien van streetart. Op de groen geschilderde noordwand van de tunnel is een groot aantal beeltenissen aangebracht. Te zien zijn mosselvormige ogen, varianten op kleurencirkels en zwarte silhouetten van dieren en planten. Op de blauwe ondergrond van de zuidwand zijn reeksen pijlen, strepen en balken aangebracht, waaraan zwarte silhouetten van skatende jongeren en verschillende skylines van Haren en Groningen zijn toegevoegd. De graffitikunstenaars Michel Velt, Jack Lack (Roman de Laporte), Quinten van Duuren, Elroy Gramsbergen en Alex Tjoelker hebben zich voor het ontwerp laten inspireren door het groene karakter van Haren aan de ene kant van de tunnel, en het Paterswoldse meer aan de andere kant.

Twee grotere afbeeldingen sieren de entrees van de tunnel bij de trapopgang. Bij de opgang naar de abri een scooter met een kat, bij de entree van de trapopgang naar de P&R een groot portret van een jonge vrouw.

De eerste is gemaakt door graffitikunstenaar Jack Lack (Roman de Laporte). Voor hem ging skaten hand in hand met graffiti, waarmee hij op zijn 15e begon. Inmiddels heeft hij over de hele wereld schilderingen aangebracht, van uiteenlopende formaten; zijn grootste werk meet 60 bij 10 meter, maakte hij in Stuttgart. Vanuit die stad kwam hij in 2020, via Nijmegen, naar Groningen voor zijn master Psychologie. Streetart van hem in Groningen zijn een bijna 10 meter hoge ijsvogel in het trappenhuis van de oude Suikerfabriek en een pluizige wasbeer met schip aan de Winschoterkade.

Het portret van de jonge vrouw is aangebracht door de graffiti- en muralkunstenaar Michel Velt. Muurschilderingen van hem – veelal portretten en dieren – zijn niet alleen op een groot aantal plekken in Groningen te vinden, maar ook op uiteenlopende locaties in binnen- en buitenland. Zijn grootste werk maakte hij in 2022 in de wijk Beijum aan de Stoepemaheerd.

Over de totstandkoming.

Stichting Noordstaat – met een poule van experts op het gebied van streetart - is door gebiedsteam Haren van de gemeente Groningen gevraagd de abri en fietstunnel bij de A28 in Haren een facelift te geven door deze van streetart te voorzien. Deze publieke kunst is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Groningen.

 

 

 

Deel van de route.

Locatie.

A28, fietstunnel en bushalte (ter hoogte P&R Haren)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Michel Velt
  Jack Lack (Roman de Laporte)
  Quinten van Duuren
  Elroy Gramsbergen
  Alex Tjoelker

 • Wijk
  Haren en omgeving

 • Jaar van realisatie
  2021

 • Kunstsoort
  Kunst in/aan bouwwerk, Graffiti

 • Materiaal
  Verf