Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Grote Kijker

Herbert Koekkoek

Over dit kunstwerk.

Het Algemeen Begraafpark Ten Boer maakt deel uit van het vier hectare grote landschapspark, gelegen tussen het Damsterdiep en het Ten Boerster bos. Verspreid over drie wierden liggen een grafveld, een urnenmuur en een strooiveld. Met de grond die vrijkwam bij de aanleg van het begraafpark is een zes meter hoge Spottershill aangelegd. Vanaf het hoogste punt biedt de heuvel uitzicht op het aangrenzende bos en de landerijen. Aan de horizon is de skyline van Groningen te zien.

Bovenop de Spottershill staat een verrekijker van cortenstaal, waarvan de lens gericht is op de stad Groningen; het symboliseert het voormalige bestuurlijk samenwerkingsverband tussen de beide gemeenten (tot de gemeentelijke herindeling nam de toenmalige gemeente Ten Boer veel diensten af van de oude gemeente Groningen). Bekijk deze video voor meer informatie over het werk en kunstenaar Herbert Koekkoek.

Grote Kijker won in 2022 de Kunst op Straatprijs. 

Over de totstandkoming.

De Grote Kijker  is aangekocht door gemeente Ten Boer. Het is een van de kijkers die Ten Boerster kunstenaar Herbert Koekkoek in 2002 maakte voor de kunstroute Van Kekerdom (NL) tot Keeken (D). Dit kunstwerk, dat bestond uit drie grote kijkers, was getiteld Ontmoeting op de Dijk, en was ook nog korte tijd te zien op een dijk tijdens een kunstmanifestatie op de Wadden

Voor de plaatsing op de Spottershill in 2005 is het kunstwerk verstevigd en zo geplaatst dat zowel kinderen als volwassenen er goed doorheen kunnen kijken. Er zijn ook schoolklassen op bezoek geweest rond het thema Kijken naar/Tekenen van je omgeving.

Deel van de route.

Locatie.

Parklaan Ten Boer (Ten Boersterbos)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

  • Door
    Herbert Koekkoek

  • Wijk
    Ten Boer en omgeving

  • Jaar van realisatie
    2002

  • Kunstsoort
    Vrijstaande sculptuur

  • Materiaal
    Graniet, Cortenstaal

  • Afmetingen
    h 1,25 x b 1,34 x d 1,38 m