Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Teruggave BKR-werken

Kunstenaars gezocht voor teruggave BKR-werken

De Kunstuitleen van Kunstpunt Groningen (voorheen CBK Groningen) beheert en exploiteert de kunstcollectie van de gemeente Groningen. Deze collectie omvat niet-museale werken, waaronder werken uit de Beeldende Kunstenaars Regeling.

In de periode 1956-1987 verwierf de gemeente Groningen in het kader van de BKR-regeling werk van lokale kunstenaars. Vanwege beperkte mogelijkheden in de huisvesting is in het verleden (2002-2004) na zorgvuldige beoordeling al veel werk uit de collectie gehaald. Voor werken met museale waarde is een bestemming gezocht. Overige werken achter glas zijn uitgelijst en in dozen en mappen opgeborgen. Het depot heeft niet de ideale opslagomstandigheden zoals een museum dat wel heeft en daardoor gaat het werk achteruit. Kunstpunt gaat in de nabije toekomst verhuizen, daardoor is de noodzaak ontstaan het depot op te ruimen. De gemeente Groningen heeft daarom besloten deze werken zoveel mogelijk terug te geven aan de (erven van) kunstenaars. Door hier nu mee te beginnen, hebben we de tijd om dit zorgvuldig te doen.

Procedure

Ben jij kunstenaar (of erve van) en heb je belangstelling voor teruggave van werk dat je maakte in het kader van de BKR? Neem dan vóór 1 juli 2023 contact op met Kunstpunt Groningen via onderstaand e-mailadres. Binnen twee weken ontvang je bevestiging van het verzoek. Met elke kunstenaar wordt op een later moment een individuele afspraak gemaakt over wanneer het werk kan worden opgehaald. Ons streven is met alle kunstenaars voor eind 2023 een afspraak te maken. Aangezien we niet weten hoeveel kunstenaars hun werk terug zullen vragen en het zeer arbeidsintensief is om de werken per kunstenaar bij elkaar te verzamelen, kunnen we nog niets concreets over de termijn zeggen.

De kunstenaar neemt de werken terug in de actuele conditie. Teruggave geschiedt met gesloten beurs. De ontvanger organiseert en bekostigt de verpakking en het transport. Kunstpunt Groningen maakt hiervoor met elke kunstenaar afzonderlijk een afspraak.

Aanmelden voor teruggave

Aanmelden voor teruggave kan via bkr@kunstpuntgroningen.nl. Via dit mailadres kunnen ook vragen worden gesteld, bijvoorbeeld óf er werk van je in de collectie zit.

Telefonisch contact opnemen kan ook, op woensdagen van 13.00 – 15.00 uur. Telefoonnummer: 050- 317 17 07.