Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Studiogesprekken publieke ruimte

Kunstpunt Groningen nodigde in 2019 zes landelijk werkende, ervaren kunstenaars uit om kunstenaars uit de regio Groningen te bezoeken in hun atelier, met hen in gesprek te gaan en te reflecteren op hun werk, zonder dat daar een prijs, kunstopdracht of tentoonstelling aan vastzat. De nadruk van de Studiogesprekken lag op het artistiek-inhoudelijke vlak, maar er werd ook gesproken over uitvoeringsaspecten, werkprocessen en financiële aspecten van het werken in een opdrachtsituatie.

De zes masters die werden uitgenodigd zijn (inter)nationaal werkzame kunstenaars die één of meerdere kunstwerken in Groningen hebben gerealiseerd en veel ervaring hebben met het werken in opdracht en in de openbare ruimte: Anne Wenzel, Erick de Lyon, Frank Havermans, Jeroen Doorenweerd, Loes Heebink en Silvia B. ieder van hen sprak meermalen met twee kunstenaars uit Groningen en omgeving.

De gesprekken vonden plaats tussen juli en december in de studio van de deelnemende kunstenaars en in de studie van de master of een relevante locatie. De twaalf geselecteerde andere kunstenaars kregen twee dagdelen om met een  master naar keuze te praten. Door de bijdrage van Artist in Space konden de masterkunstenaars een professioneel honorarium ontvangen.

Locatie
Studio’s van kunstenaars en masters

Talenten
Anna-Lucia Rijff, Dries Verbeke, Joyce Zwerver, Lisette van Straaten, Marc Paulusma, Marthijn de Wind, Arjan Kruidhof, Koos Buist, Johannes Bosgra, Marsja van der Ven, Kiki Kruisdijk en Silvia Fledderus

Coaches 
Anne Wenzel, Erick de Lyon, Frank Havermans, Jeroen Doorenweerd, Loes Heebink en Silvia B.

Ervaringen

Anna-Lucia Rijff en Dries Verbeke spraken met Anne Wenzel: “Het sparren met iemand met zoveel ervaring relativeert enorm. Het gaf mij ontzettend veel energie. Soms realiseer je je te weinig hoe belangrijk dit soort contacten zijn”, aldus Anne-Lucia. “Ja, en niet enkel vanwege het andere perspectief dat het biedt op je eigen werk en hoe dat beter kan, maar ook op de zakelijke kant.”

Marc Paulusma ging in gesprek met Frank Havermans: “De gesprekken helpen heel goed om een bepaald vraagstuk dat juist op dat moment speelt goed door te kunnen nemen.”

Koos Buist ontmoette Jeroen Doorenweerd: “Doordat wij onszelf voor elkaar openstelden ontstond er een goede dynamiek die die van leerling-meester oversteeg. Ik kijk hier met dankbaarheid op terug.”

Marsja van der Ven en Loes Heebink hadden een fijne ontmoeting: “Het was voor mij erg verhelderend en inspirerend. Ik heb dingen op een rijtje gekregen voor mezelf, maar ook gehoord hoe je zaken op een andere manier aan kan pakken.”

Kiki Kruisdijk sprak met Silvia B: “Ik heb een goede klik met Silvia B. en heb heel veel aan onze gesprekken gehad. Ook na dit traject zullen wij nog contact blijven houden omtrent de ontwikkeling van mijn sculptuur. Maar ook als ik andere vragen heb, kan ik bij haar terecht.”