Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Open calls

Op deze pagina vind je een overzicht van kunstopdrachten, stipendia, werkperiodes en kunstmanifestaties in Groningen en de rest van de wereld.

Open call – Bookshelf III – ART=BOOK (Groningen)

OPEN CALL – Bookshelf III – Groningen

Voor ons Bookshelf-programma zijn we op zoek naar recent gemaakte kunstenaarsboeken.

ARTisBOOK is een kunstruimte in het centrum van Groningen gericht op kunstenaarsboeken. Tweemaal per jaar organiseren we het Bookshelf-programma, de komende editie vindt plaats op zaterdag 16 december. Voor één dag bieden we kunstenaars een platform om hun werk te laten zien en in contact te komen met collega-makers en het publiek. Alle inzendingen worden geaccepteerd, er zal geen selectie plaatsvinden.

Hoe doe je mee?

Breng je recent gemaakte kunstenaarsboeken naar onze ruimte op vrijdag 15 december tussen 11.00 – 14.00 uur of neem contact met ons op om een eerdere datum of tijd af te spreken. De inzendingen worden getoond tijdens de groepstentoonstelling op de 16e tussen 14.00 en 18.00 uur. Na de tentoonstelling willen we de boeken een paar dagen in onze ruimte bewaren om ze te documenteren.

We kijken ernaar uit je te ontmoeten en je werk te zien!

Voor meer informatie of om je aan te melden stuur je een berichtje naar info@artisbook.nl

Open Call – CODE 2024, RECLAIMING DIGITAL AGENCY – Utrecht/Leuven

Bent je kunstenaar, ontwerper, onderzoeker, softwareontwerper of -ontwikkelaar? Ben je geïnteresseerd in mensenrechten en gelijkheid? En sta je open om te werken aan samenwerkingsprojecten die tot de verbeelding van een breder publiek kunnen spreken en hen kunnen inspireren om na te denken over hun digital agency? Meld je dan aan voor de open call van CODE 2024.

“Met deze open call nodigen we creatieven, professionele en niet-professionele kunstenaars en bezorgde burgers uit Nederland, België en Duitsland uit om samen met ons een zes maanden durende reis vol dialoog, kritische discussie en co-creatie over digitale rechten te ondernemen. Tussen januari en juni 2024 werk je samen met andere deelnemers aan groepskunstwerken die gepresenteerd worden op internationale festivals en evenementen.”

CODE 2024 is een internationaal programma georganiseerd door IMPAKT [Centrum voor Mediacultuur] in Utrecht en Werktank, productieplatform voor mediakunst in Leuven in samenwerking met internationale partners zoals Privacy Salon en de CPDP (Computers, Privacy and Data Protection conference).

Voor een spannende reeks spannende CODE-evenementen in 2024 kun je je nu aanmelden. Deadline: donderdag 30 november.

Voor meer informatie en aanmelden, ga naar Open Call: CODE 2024, Reclaiming Digital Agency | IMPAKT

Open Call – Pictura Wintersalon 2024 – Groningen

Kunstlievend Genootschap Pictura in Groningen stimuleert graag het regionale kunstklimaat. Daarom komt er ook in 2024 een Wintersalon waar professionele beeldend kunstenaars hun werk kunnen tonen en verkopen aan een breed publiek. De Pictura Wintersalon begint eind januari 2024 en loopt tot begin maart.

Aanmelden kan via salon.picturagroningen@gmail.com met als mail-onderwerp ‘Aanmelding Wintersalon’ en de naam van de kunstenaar. Graag afbeeldingen van de in te zenden werken (maximaal drie) in lage resolutie bijvoegen met vermelding van de afmetingen. Vermeld ook in de mail: naam, adres, eventuele website en een korte bio. Aanmelden kan tot 1 december 2023.

De expositiecommissie van Pictura zal uit de aanmeldingen een selectie maken om te komen tot een brede en gevarieerde Wintersalon. Na de selectie, die voor de Kerst plaats vindt, volgt voor de deelnemers verdere informatie over de exacte tentoonstellingsperiode, de datum waarop het werk ingebracht moet worden en wat voor informatie moet worden aangeleverd voor sociale media en de nieuwsbrief van Pictura.

Bij verkoop hanteert Pictura een verkoopcommissie van 30 procent. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Voor meer informatie zie ook onze website www.pictura-groningen.nl of mail naar salon.picturagroningen@gmail.com onder vermelding van ‘Vraag Wintersalon’.

Open Call – Residentie bij Waag Futurelab: Imagining Robots – Amsterdam

Samen met andere partijen heeft Waag Futurelab een open oproep gelanceerd voor 12 residenties voor kunstenaars die de verstrengeling tussen nieuwe technologieën en democratie onderzoeken.

De residentie gehost door Waag Futurelab, zal zich richten op betere arbeidsomstandigheden in de tuinbouw door middel van AI-robots. Tot nu toe werd gedacht dat AI-robots menselijke arbeid zouden vervangen. Waag nodigt nu kunstenaars uit om een alternatieve toekomst voor te stellen met AI-robots in een arbeidscontext, en stelt daarbij de vraag: Zouden we een wereld kunnen bedenken waarin het primaire doel van technologie niet het verbeteren van efficiëntie is, maar het bijdragen aan andere waarden zoals welzijn, veiligheid en plezier?

Waag biedt twee residentieplekken en zorgt voor begeleiding om je kunstproject te ontwikkelen. Ze helpen je in contact te komen met boerderijen in Nederland zodat je je kunt verdiepen in de tuinbouw en voedselverwerking. Experts in visuele etnografie begeleiden je bij het vastleggen van de evoluerende relatie tussen menselijke arbeid en AI-robots.

Als artist-in-residence bij Waag heb je toegang tot de makerspace in de Waag. Gezien de huizencrisis wordt de voorkeur gegeven aan kunstenaars die al in Nederland wonen. Meer informatie over de residentie bij Waag vind je via: Waag | Open call voor Digital Deal residencies

De geselecteerde kunstenaars krijgen een beurs van 25.000 euro om hun project te voltooien, mentorschap via een Incubation programma en de kans om hun werk te tonen op het Ars Electronica Festival, Onassis Stegi en Laboral, en vele andere locaties.

Deadline van deze open call: donderdag 30 november
Voor aanmelden, ga naar: Open Call – European Digital Deal (electronica.art)

Open Call – auditie Masterprogramma – ArtEZ University of the Arts

Je kunt je nu aanmelden voor deelname aan HOME OF PERFORMANCE PRACTICES aan de ArtEZ University of the Arts, het masterprogramma dat in het najaar van 2024 begint!

De MA Performance Practices verwelkomt kunstenaar-onderzoekers die hun carrière vooruit willen helpen in de performancekunst, choreografie, hedendaags theater en experimentele dans of beeldende kunst.

Ben je een kunstenaar die graag leert, experimenteert en de ambitie heeft te groeien? Dan is HOME OF PERFORMANCE PRACTICES jouw plek.

Voor aanmelden, ga naar PRACTICAL | PERFORMANCEPRACTICES. Deadline van deze open call: 4 januari 2024

Meer informatie: OPEN CALL FOR AUDITION | MA PERFORMANCE PRACTICES

Open Call – Pakje Kunst – MOW / Museum Westerwolde

Sinds 24 september 2023 staat er in het MOW een Pakje Kunst-automaat in de museumwinkel. Pakje Kunst presenteert kunstwerkjes ter grootte van een pakje sigaretten in een oude mechanisch sigarettenautomaat. Een doosje kost slechts €4 en je kunt er elke kunstvorm in tegenkomen. De opbrengst gaat vrijwel helemaal naar de deelnemende kunstenaars.

Voor de automaat is MOW altijd op zoek naar kunstenmakers uit Westerwolde, Oldambt, Pekela, Veendam en Stadskanaal die het leuk vinden om mensen te verrassen, verwarren, ontroeren of licht te irriteren met kunstwerkjes ter grootte van een pakje sigaretten.

Voor meer informatie vind je via Pakje kunst | Het MOW
Aanmelden kan via info@hetmow.nl

Open Call – deelnemers gezocht voor performance tijdens ESNS – Groningen

OPEN CALL: deelnemers gezocht voor performance tijdens Eurosonic Noorderslag
repetitieperiode: midden november – midden januari
uitvoeringsperiode: half januari
betaling: €500,- excl. btw.
deadline voor aanmelden: woensdag 15 november

algemene informatie
Voor een performancekunstwerk dat Kunstpunt tijdens Eurosonic Noorderslag zal presenteren, is kunstenaar Michiel Teeuw op zoek naar deelnemers:

“Het werk gaat over het uitgeputte lichaam in de context van onze precaire burnout-maatschappij, en zoekt naar manieren om te aarden en uit te rusten in deze maatschappij. Ik ben op zoek naar mensen die zich uitgeput voelen: door werk en bestaansonzekerheid, door (chronische) ziekte, door discriminatie op basis van ethniciteit, klasse en beperking/handicap, en door andere systemische krachten die ons uitputten en leegzuigen. Ik wil deze krachten weerstaan door samen te rusten en voor elkaar te zorgen.

trefwoorden: uitputting, anti-werk, aarden, rust, ritueel, crip-tijd, collectiviteit, zorg.

Om mee te doen hoef je geen ervaring te hebben met performancekunst. Het is handig als je een beetje bekend bent met meditatie en ademhalingstechnieken. Ik ben specifiek geïnteresseerd in allerlei lichaamsgroottes, lengtes, kleuren, vormen en abilities. We zullen een manier vinden om de voorstelling aan te passen aan jouw lichaam. Dit betekent dat elke deelnemer persoonlijke instructies krijgt die in overeenstemming zijn met hun toegankelijkheidsbehoeften en abilities. In de aanpak van dit proces staan consent en zorg centraal – er gebeurt dus niets zonder jouw toestemming.”

tijdlijn
woensdag 15 november – inschrijving sluit
Michiel Teeuw, Bouke Groen (artistiek adviseur) en Cissy Joan (educatief medewerker) bekijken de inzendingen. Samen zullen ze een selectie maken, gebaseerd op de motivaties en de esthetische groepsdynamiek.
De inzendingen zijn alleen voor intern gebruik en worden na het project verwijderd.

maandag 20 november – delen resultaten
Je ontvangt een e-mail waarin staat of je bent geselecteerd voor de voorstelling.

eind november tot half januari – repetities
We hebben 4 à 5 repetities ter voorbereiding op de voorstelling. Deze zullen soms online zijn, maar meestal op locatie, in Groningen-centrum. Naast het repeteren zullen we in deze meetings ook praten en ervaringen uitwisselen – het sociale aspect van het proces.

half januari – voorstellingen
Medio januari voer je het werk meerdere keren in één week uit, tijdens Eurosonic Noorderslag (dat plaatsvindt van 17 t/m 20 januari)

aanmelden
Als je geïnteresseerd bent, vul dan onderstaand Google-formulier in met
– een foto van je gezicht en lichaam
– een paar woorden over hoe jij je verhoudt tot het onderwerp
– eventuele vragen en toegankelijkheidsbehoeften
voor woensdag 15 november via OPEN CALL: Looking for performance participants / Op zoek naar deelnemers performance (google.com)

Heb je nog vragen? Mail gerust naar michieltw.99@gmail.com

Open call insturen voor op deze pagina