Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Open calls

Op deze pagina vind je een overzicht van kunstopdrachten, stipendia, werkperiodes en kunstmanifestaties in Groningen en de rest van de wereld.

Open Call – Lucht 2.0 – Groningen

Ben jij een professioneel beeldend kunstenaar, vormgever of illustrator en woon je in de gemeente Groningen? Met Lucht 2.0 biedt Kunstpunt 100 kunstenaars financiële ondersteuning én een tentoonstelling in de binnenstad van Groningen. Meld je uiterlijk 10 juli 2022 aan.

De coronamaatregelen hebben de kunstsector enorm geraakt. Exposities en kunstopdrachten zijn geannuleerd of werden op de lange baan geschoven. Het is een onzekere tijd voor veel kunstenaars geweest. Met het project Lucht 2.0 wil Kunstpunt Groningen in opdracht van de gemeente Groningen (in navolging van het project Lucht in 2021) kunstenaars opnieuw ondersteunen om hun beroepspraktijk te helpen doorstarten.

Geselecteerde kunstenaars krijgen een financiële bijdrage van € 1.700. Daarnaast organiseert Kunstpunt een tentoonstelling met kunst van alle 100 deelnemers in de Akerk in Groningen van 15 t/m 18 september 2022. Aanmelden voor deze open call kan t/m 10 juli 2022.

Meer weten? Alle informatie vind je op deze speciale Lucht 2.0-pagina.

Open Call – Hendrik de Vriesstipendium – Groningen

Elk jaar stelt de gemeente Groningen twee Hendrik de Vriesstipendia beschikbaar voor jonge, talentvolle Groninger kunstenaars en kunstenaarscollectieven. Er wordt ieder jaar een stipendium uitgereikt voor literatuur én beeldende kunst.

Tot en met 12 september kunnen jonge kunstenaars en schrijvers hun plan insturen voor het Hendrik de Vriesstipendium 2022. De voorwaarden voor inschrijving zijn dat kandidaten wonen en/of werken in de gemeente Groningen, jonger zijn dan 36 jaar en een professioneel portfolio hebben.

De winnaars van deze aanmoedigingsprijs ontvangen elk een beurs van €6.000,- waarmee zij hun ingediende plannen kunnen realiseren. Voor het literaire stipendium wordt €2500,- van dit bedrag besteed aan een professionele boekuitgave.

Informatiebijeenkomsten
Vanaf 29 juni organiseert de gemeente diverse bijeenkomsten samen met Kunstpunt Groningen, Noordwoord en uitgeverij Passage. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen potentiële kandidaten advies krijgen over het maken van een plan.

Meer weten over het Hendrik de Vriesstipendium en de informatiebijeenkomsten? Ga naar gemeente.groningen.nl/cultuurstipendia

Open Call – The Wall – Kunstpunt Groningen

Waar sta je? Waar wil je heen? Ben je benieuwd naar de ontwikkeling in je werk wanneer je een vertaalslag naar een groot formaat kunt maken? Dan wil je ons nieuwe project The Wall, waarvoor we samenwerken met beeldend kunstenaar Kie Ellens, zeker niet missen.

Met The Wall bieden we jou als kunstenaar de mogelijkheid om te experimenteren op een schaal die verder reikt dan je tot nu toe in je kunstenaarschap hebt verkend. Startpunt hierbij is de enorme muur van de grote zaal in Kunstpunt, die maar liefst 22 meter breed bij 9 meter hoog is. Deze muur van bijna 200 vierkante meter biedt een unieke kans voor een kunstenaar om werk op monumentale schaal te ontwikkelen en uit te voeren.

Is dit een uitdaging die jij wilt aangrijpen? Mail dan je motivatie uiterlijk woensdag 6 juli 2022 naar sandervermeulen@kunstpuntgroningen.nl.

Voor alle informatie over Open Call The Wall ga naar deze speciale pagina.

Open Call – Noorderlicht Fotofestival 2023 – Groningen & Friesland

Het Noorderlicht Fotofestival 2023 vindt van 26 augustus tot en met 26 november 2023 plaats op verschillende locaties, vooral in de provincies Groningen en Friesland. Het thema van de 2023-editie is REGENERATE. Hiermee wordt ingegaan op de toenemende druk van enorme wereldwijde uitdagingen en de gevolgen daarvan voor ons samenleven. Het festival toont de stem van kunstenaars die dit gevoel van urgentie zichtbaar maken en verhalen delen over hoop en een verse start.

Open Call

Noorderlicht nodigt kunstenaars en collectieven uit die werken met fotografie en andere media uit de beeldcultuur om werk in te zenden voor het 2023 festival. Noorderlicht staat voor diversiteit en inclusie en verwelkomt inzendingen uit de hele wereld, van kunstenaars uit alle stadia van hun carrière. We staan ook open voor work in progress, zo lang het naar verwachting maar voldoende ontwikkeld is voor een publiek, voor aanvang van het festival. De deadline voor deze open call is 19 september 2022.

Samenstelling

De festivalcuratoren zijn Eefje Ludwig en Michelle Kasprzak. Zij worden ondersteund door Noorderlicht hoofdcurator Wim Melis. We streven ernaar om de geselecteerde werken in verschillende settings te presenteren: galerie, publieke ruimte, online, etc. We waarderen werken die hun onderwerp op zo’n manier aanpakken dat een dialoog geopend wordt en betrokkenheid vanuit een breed publiek mogelijk is.

Meer weten? Ga naar noorderlicht.com/komend-en-open-calls/

Open Call – Het Weekend van het Portret – Amsterdam

Stichting De Nederlandse Portretprijs (DNP) toont periodiek een overzicht van de beste hedendaagse portretten van dat jaar. In de editie van 2022 worden voor het Weekend van het Portret (21 t/m 23 oktober in Loods 6 in Amsterdam) portretten getoond waarvoor het volgende thema is gekozen: In herinnering – portretten van dierbaren.

De organisatie biedt deelnemers de mogelijkheid om 1 tot 3 portretten te laten selecteren voor het Weekend van het Portret 2022. Een werk dat al eerder is ingebracht voor enige competitie of expositie komt niet in aanmerking voor deelname. Het inschrijfgeld voor de deelnemer is € 25,- per werk.

Nieuwsgierig naar deze open call? Op Portretprijs.nl vind je meer informatie, en kun je je aanmelden. Inschrijven voor deze open call kan t/m 14 augustus.