Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Open calls

Op deze pagina vind je een overzicht van kunstopdrachten, stipendia, werkperiodes en kunstmanifestaties in Groningen en de rest van de wereld.

Open Call – expo '100 jaar is niets!' over Louis Le Roy – Museum Heerenveen

Van 26 oktober 2024 t/m 2 februari 2025 vindt de tentoonstelling 100 jaar is niets! plaats in Museum Heerenveen, waarin het leven en werk van Louis Le Roy centraal staat. Voor deze unieke tentoonstelling schrijft het museum een open call uit voor kunstenaars uit verschillende disciplines die werken aan de thema’s proceskunst, het ecokathedrale denken en/of de samenwerking tussen mens en natuur. Ook jij kunt onderdeel worden van dit project met je werk.

Voor wie
“Wij zijn op zoek naar geëngageerde beeldend kunstenaars uit verschillende disciplines die hun werk willen tonen op de tentoonstelling over het ecokathedrale denken van Louis le Roy. Of je schildert, installaties maakt, werkt met video of geluid of performances, wij staan overal voor open. Je werk kan zowel in het museum of in één van onze buitenruimtes geëxposeerd worden. Iedere beeldend kunstenaar die de beeldende kunst beroepsmatig uitoefent kan meedoen, van jonge makers tot ervaren kunstenaars. Belangrijk is dat je met jouw werk onze bezoekers een nieuwe kijk op het thema geeft.”

🖼️ Een inzending mag bestaan uit één of meerdere werken die samen één presentatie vormen. Het mag gaan om bestaand werk, aangepast bestaand werk of nieuw werk. Materiaalkeuze is vrij.

💰 Museum Heerenveen hanteert honorariumtarieven op basis van de Richtlijn Kunstenaarshonorarium.

Deadline open call: maandag 15 juli

ℹ️ Voor alle informatie, voorwaarden en hoe je kan deelnemen, ga naar Open Call voor kunstenaars – Museum Heerenveen

Open Call – Kunstmarkt Knoalster Fotocollectief – Hoogheem Erfgoed & Logies (Nieuwolda)

Het Knoalster Fotocollectief nodigt je uit voor een kunstmarkt op zaterdag 27 en zondag 28 juli (van 13-16 uur). Tijdens deze kunstmarkt kun je je werk tentoonstellen en verkopen, ook is het een goede gelegenheid om met andere kunstenaars te netwerken of te brainstormen.

💸 Aan de kunstmarkt zijn geen verdere kosten verbonden. Hoogheem Erfgoed & Logies in Nieuwolda stelt haar landbouwmuseum kosteloos beschikbaar voor de standhouders. Je dient als kunstenaar zelf materialen mee te nemen om te presenteren. Heb je een tafel of een houten kuubskist nodig om te presenteren dan kunnen wij dit tegen een klein bedrag voor je regelen. Tafel 10 euro p/s of 2 kuubskisten voor 30 euro.

Het Knoalster Fotocollectief  zoekt kunstenaars in de breedste zin van het woord, dus schilderijen, beelden, glas, vilt, enz. Het maakt niet uit of je professional bent of hobbyist: er is voor iedereen een podium op zijn werk te presenteren.

📧 Wil je je aanmelden voor de kunstmarkt? Stuur een email naar Sasja Michalski via sasjamichalski@hotmail.com. Het is fijn als je je in de mail voorstelt, vertelt wat je doet, en een voorbeeldfoto van je werk meestuurt. Je krijgt dan zo snel mogelijk antwoord.

ℹ️ Meer weten over deze open call? Ga voor alle informatie naar 👉 Kunstmarkt Hoogheem Erfgoed & Logies – Knoalster Foto Collectief

NB: er is geen deadline aan deze open call verbonden

Open Call – Young Masters 2025 – Luna Festival (Leeuwarden)

Media Art Friesland is op zoek naar kunstenaars die hun werk willen tentoonstellen als onderdeel van de LUNA Young Masters-expositie (van 24 januari tot en met 9 februari 2025 in Leeuwarden).

De geselecteerde kunstenaars nemen tevens deel aan het Young Masters programma inclusief begeleiding, samenwerking met experts uit het team en netwerk van Media Art Friesland, en de mogelijkheid tot een internationale residency of deelname aan projecten met partners.

De Young Masters worden gekozen uit aanmeldingen naar aanleiding van deze open call, tips van collega’s, en scouting op eindexamenexposities in Nederland en (waar mogelijk) internationaal. Kunstenaars die deelnemen aan eindexamenexposities worden uitgenodigd om met de scouts van Media Art Friesland contact op te nemen voor een gesprek tijdens de exposities.

📧  Wil je je aanmelden? Stuur dan overtuigende informatie en documentatie van één bestaand kunstwerk naar mediaartfriesland@gmail.com.

ℹ️ Voor alle informatie, ga naar Open Call Young Masters 2025 – Media Art Friesland

De deadline voor inzendingen is maandag 1 juli 2024.

Open Call – BOOKSHELF IV – ARTisBOOK (Groningen)

OPEN OPROEP VOOR KUNSTENAARSBOEKEN

Na de bijzondere laatste editie in december, zal BOOKSHELF IV nu plaatsvinden op zaterdag 6 juli 2024! Deze eendaagse, niet-gecureerde show biedt een platform voor kunstenaars om hun werk te tonen en in contact te komen met mede-makers en het publiek.

Hoe neem je deel?
Breng je recent gemaakte kunstenaarsboeken naar onze ruimte op vrijdag 5 juli tussen 10:00 en 14:00 uur of neem contact met ons op om een eerdere datum of tijd af te spreken. Alle inzendingen worden getoond tijdens de groepstentoonstelling op 6 juli tussen 14:00 en 18:00 uur, met een feestelijke afsluiting van het seizoen! Na de tentoonstelling willen we de boeken graag een paar dagen in onze ruimte houden om ze te documenteren.

We kijken ernaar uit om je te ontmoeten en je werk te zien!

Voor meer informatie, ga naar de website van ARTisBOOK of stuur een e-mail naar info@artisbook.nl

Open Call – Knollenland – MOW / Museum Westerwolde

Het MOW werkt momenteel aan de tentoonstelling Knollenland, die gaat over de rol van wilde dieren in de akkers, bossen, velden, weides en wateren van het Groninger platteland. Een van de centrale vragen is: wat doen dieren met de verschillende Groninger landschappen en wat doet dat met onze beleving ervan? Maar ook: hoe verandert dat steeds?

Open Call
Aan de expositie is een open call verbonden, waarvoor het MOW kunstenaars uitnodigt om met het thema van de expositie aan de slag te gaan.

Voorwaarden
Belangrijk is dat werk het onderwerp ‘dier’ of ‘dier in landschap’ overstijgt, hoe mooi dierenportretten of haasjes en reeën in het veld ook zijn. De connectie met het Groninger platteland weegt vanzelfsprekend zwaar. Dit betekent niet dat kunstenaars per se hier moeten wonen, eerder dat het werk een band met het Ommeland toont. De tentoonstelling biedt kunstenaars de mogelijkheid om bestaand werk te tonen dan wel nieuw werk te ontwikkelen. Het MOW geeft de voorkeur aan werk dat niet eerder geëxposeerd is.

⏰  Deadline voor aanmelden: maandag 1 juli
ℹ️ Voor alle informatie en het aanmeldformulier, ga naar Open call | Het MOW
❓ Heb je nog vragen? Mail naar info@hetmow.nl 

Open Call - The Wall #5 - Kunstpunt

Waar sta je? Waar wil je heen? Ben je benieuwd naar de ontwikkeling in je werk wanneer je een vertaalslag naar een groot formaat kunt maken? Dan wil je de vijfde editie van ons project The Wall zeker niet missen.

Met deze semi-residency bieden we jou als kunstenaar de mogelijkheid om te experimenteren met schaal en onze site-specifics. Deze stappen reiken verder dan je tot nu toe in je kunstenaarschap hebt verkend. Centraal staat de enorme muur van de grote zaal in Kunstpunt, van maar liefst 22 meter breed bij 9 meter hoog. Deze 200 vierkante meter, met bovenlangs daklichten die de hele dag voor een gelijkmatig licht zorgen, biedt een unieke kans voor een kunstenaar om werk conceptueel en fysiek op grote schaal te ontwikkelen en uit te voeren.

🗓️ Looptijd: Het project The Wall #5 loopt van 23 september t/m 2 november 2024
🗓️ Is je nieuwsgierigheid gewekt, maar zit je nog met vragen of heb je niet direct een ingeving? Kom dan naar de walk-in pitch-middag op maandag 24 juni van 15.30 – 18.00 uur in Kunstpunt.
💰 De geselecteerde kunstenaar ontvangt een kunstbudget van maximaal € 4.500,00 excl. btw.
⏰ Deadline voor het aanmelden is zondag 7 juli 2024
ℹ️ Voor alle informatie over deze open call klik hier.

 

Open call – Bernardine de Neeve-prijs – Vereniging van Vrienden van Modern Glas (VVMG)

In het voorjaar van 2025 wordt voor de tiende keer de Bernardine de Neeve-prijs van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas (VVMG) uitgereikt. De Bernardine de Neeve prijs is in Nederland de enige grote prijs die eens in de drie jaar wordt uitgereikt. Kunstenaars die glas gebruiken in hun kunst kunnen meedingen naar deze prestigieuze prijs.

Procedure
Belangstellende kunstenaars, ongeacht leeftijd, kunnen een fotoselectie van maximaal acht werken opsturen, voorzien van een beschrijving, een cv en een motivatie waarom voor het materiaal glas is gekozen. Adresseer de inzending aan de vertegenwoordiger van het bestuur van de VVMG: Ida Scheijgrond, ida.scheijgrond@gmail.com

Zet in de bestandsnaam van ALLE foto’s je eigen naam + de titel van het werk. Het materiaal bij voorkeur verzenden met WeTransfer. De complete inzending moet uiterlijk 1 augustus 2024 om 23.00 uur binnen zijn.

Selectie
Uit de inzendingen zal een selectie van ongeveer 20 deelnemers worden gemaakt, die hun werk kunnen tonen op de speciale expositie Een meeslepende kakofonie tijdens Glasrijk Tubbergen.
🗓️ Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in de periode 3 t/m 6 oktober 2024.
💰 Voor de geselecteerde kunstenaars is totaal € 2.500, beschikbaar (reis-/onkosten), die onder de deelnemende kunstenaars zal worden verdeeld. Tijdens deze tentoonstelling selecteert de jury maximaal drie genomineerden om nieuw werk te maken voor de definitieve keuze.
💰 De genomineerden krijgen ieder een bijdrage van € 2.000,- voor het maken van dat werk.

Genomineerden
🗓️ In het voorjaar van 2025 presenteren de genomineerden zich met dit nieuwe werk, aangevuld met oudere/bestaande werken, in het Nationaal Glasmuseum Leerdam.
Tijdens die tentoonstelling wijst de jury de winnaar van de 10e Bernardine de Neeve-prijs aan.
💰 De winnaar ontvangt een cheque van € 5.000,-

⏰  Deadline voor aanmelden is donderdag 1 augustus, 23.00 uur
ℹ️ Voor alle informatie over deze open call ga naar 👉 BERNARDINE DE NEEVE-PRIJS 2024 – Modernglas.nl

Open Call – Pop-up Kunstuitleen Groningen – Vapiano-pand (Nieuwe Markt)

Kunstpunt is neergestreken in hartje Stad! Vanuit het voormalige Vapiano-pand, schuin tegenover Forum Groningen, zit nu onze pop-up van de Kunstuitleen.

Zou jij graag je werk willen tonen op deze drukbezochte locatie? Doe dan mee aan deze open call, en wie weet hangt jouw werk straks in de etalage aan de Nieuwe Markt! Vanaf donderdag 16 mei geven we iedere twee weken een nieuwe kunstenaar hier een podium.

Dit is wat we van je vragen:

  • Je bent professioneel beeldend kunstenaar, werkzaam of woonachtig in de provincie Groningen;
  • Aanmelden kan door een foto van het werk dat je wilt tonen te mailen naar info@kunstpuntgroningen.nl, met vermelding van titel, techniek, formaat en verkoopprijs;
  • Het werk moet beschikbaar en geschikt zijn om uit te lenen; aan de achterkant moet het werk voorzien zijn van een ophangsysteem;
  • Het formaat van het raam waarin het werk getoond gaat worden is 319 cm hoog x 148 cm breed (goed te weten: het betreft een raam aan de schaduwkant, er schijnt dus geen zonlicht op je werk);
  • Je zorgt zelf voor vervoer van en naar Vapiano, na afstemming met Kunstpunt;
  • Uit alle aanmeldingen selecteren wij werken; de kunstenaar krijgt daarna te horen of en wanneer het werk getoond gaat worden;
  • Als een werk wordt uitgeleend is dat voor minimaal zes en maximaal twaalf maanden (langer in overleg).

🗓️ Vanaf donderdag 16 mei starten we met geselecteerd werk te tonen. Dit doen we in ieder geval t/m eind juli. Wil je kans maken je werk op deze unieke promotieplek te tonen aan het publiek? Meld je dan snel aan!

ℹ️ Heb je nog vragen of opmerkingen, mail dan gerust naar info@kunstpuntgroningen.nl

Open Call – Pakje Kunst – MOW / Museum Westerwolde

Sinds 24 september 2023 staat er in het MOW een Pakje Kunst-automaat in de museumwinkel. Pakje Kunst presenteert kunstwerkjes ter grootte van een pakje sigaretten in een oude mechanisch sigarettenautomaat. Een doosje kost slechts €4 en je kunt er elke kunstvorm in tegenkomen. De opbrengst gaat vrijwel helemaal naar de deelnemende kunstenaars.

Voor de automaat is MOW altijd op zoek naar kunstenmakers uit Westerwolde, Oldambt, Pekela, Veendam en Stadskanaal die het leuk vinden om mensen te verrassen, verwarren, ontroeren of licht te irriteren met kunstwerkjes ter grootte van een pakje sigaretten.

Voor meer informatie vind je via Pakje kunst | Het MOW
Aanmelden kan via info@hetmow.nl

Open call insturen voor op deze pagina