Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Open calls

Op deze pagina vind je een overzicht van kunstopdrachten, stipendia, werkperiodes en kunstmanifestaties in Groningen en de rest van de wereld.

Open call – Bernardine de Neeve-prijs – Vereniging van Vrienden van Modern Glas (VVMG)

In het voorjaar van 2025 wordt voor de tiende keer de Bernardine de Neeve-prijs van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas (VVMG) uitgereikt. De Bernardine de Neeve prijs is in Nederland de enige grote prijs die eens in de drie jaar wordt uitgereikt. Kunstenaars die glas gebruiken in hun kunst kunnen meedingen naar deze prestigieuze prijs.

Procedure
Belangstellende kunstenaars, ongeacht leeftijd, kunnen een fotoselectie van maximaal acht werken opsturen, voorzien van een beschrijving, een cv en een motivatie waarom voor het materiaal glas is gekozen. Adresseer de inzending aan de vertegenwoordiger van het bestuur van de VVMG: Ida Scheijgrond, ida.scheijgrond@gmail.com

Zet in de bestandsnaam van ALLE foto’s je eigen naam + de titel van het werk. Het materiaal bij voorkeur verzenden met WeTransfer. De complete inzending moet uiterlijk 1 augustus 2024 om 23.00 uur binnen zijn.

Selectie
Uit de inzendingen zal een selectie van ongeveer 20 deelnemers worden gemaakt, die hun werk kunnen tonen op de speciale expositie Een meeslepende kakofonie tijdens Glasrijk Tubbergen.
🗓️ Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in de periode 3 t/m 6 oktober 2024.
💰 Voor de geselecteerde kunstenaars is totaal € 2.500, beschikbaar (reis-/onkosten), die onder de deelnemende kunstenaars zal worden verdeeld. Tijdens deze tentoonstelling selecteert de jury maximaal drie genomineerden om nieuw werk te maken voor de definitieve keuze.
💰 De genomineerden krijgen ieder een bijdrage van € 2.000,- voor het maken van dat werk.

Genomineerden
🗓️ In het voorjaar van 2025 presenteren de genomineerden zich met dit nieuwe werk, aangevuld met oudere/bestaande werken, in het Nationaal Glasmuseum Leerdam.
Tijdens die tentoonstelling wijst de jury de winnaar van de 10e Bernardine de Neeve-prijs aan.
💰 De winnaar ontvangt een cheque van € 5.000,-

⏰  Deadline voor aanmelden is donderdag 1 augustus, 23.00 uur
ℹ️ Voor alle informatie over deze open call ga naar 👉 BERNARDINE DE NEEVE-PRIJS 2024 – Modernglas.nl

Open Call – zomerresidentie  – Kunstwerk Kolderveen (Drenthe)

Kunstwerk Kolderveen nodigt je uit deel te nemen aan de zomerresidentie in het dorp Kolderveen, gelegen op de grens van Drenthe en Overijssel. Verlaat je de residentie, dan sta je zo tussen het riet en de trekvogels in het waterrijke landschap van Nationaal Park De Weerribben-Wieden, of vind je jezelf terug bij de eeuwenoude hunebed en het bos van het Holtingerveld. De zomerresidentie is bedoeld als productieresidentie voor kunstenaars en hen ruimte te bieden om te werken in deze inspirerende omgeving.

🗓️ Periode: van 1 juli tot 31 augustus 2024.
💸 Kosten: 900 euro per maand (exclusief btw)
🏠 Residentie: grote studio van 110 m² met daglicht, een privéappartement van 60 m², keuken, toilet, parkeerplaats, twee fietsen en internet. Ideaal voor een stel en eventueel een klein kind. Dieren toegestaan. Niet rolstoeltoegankelijk.

Afhankelijk van je plannen kan de studio worden ingericht met houtbewerkingsapparatuur, metaalbewerking, 3D-printers, computers om aan VR te werken, simulatie en animatie, of een klein schilderlab voor wasschilderen.

⏰  Aanmelden? Stuur je sollicitatie vóór vrijdag 17 mei naar kunstkolderveen@gmail.com

ℹ️ Voor alle informatie, ga naar AiR — Kunstwerk Kolderveen

Open call – Kunstkamp 2024 – Het Lage Noorden (Marrum)

Van 24 t/m 26 mei organiseren Kunsthuis SYB en VHDG met steun van Keunstwurk en Netwerk Cultuur & Natuur een weekend met workshops en ontmoetingen bij Het Lage Noorden, dicht bij de Waddenzee.

Het programma van drie dagen omarmt het landschap als podium voor kunst- en curatoriële praktijken. Kunstenaars en curatoren worden uitgenodigd om deel te nemen aan dit gezamenlijke leerproces op het snijvlak van kunst en natuur.

Rode draad in het Kunstkamp-programma is het invloedrijke werk I want to live in the country (and other romances) uit 1976 van de gerenommeerde performance- en videokunstenaar Joan Jonas. Hierin plaatst ze de locatie van het kunstenaarsatelier tegenover scènes uit het landelijke gebied van Nova Scotia.

Bij Het Lage Noorden, in nauwe nabijheid van de zee, nodigt het organisatieteam deelnemers uit om hun ateliers te verlaten en in interactie te treden met het landschap van Fryslân. Het programma bestaat onder andere uit workshops, filmvertoningen en gesprekken met curatoren en kunstenaars, zoals Louwrien Wijers, Giulia Damiani, Hans den Hartog Jager, Gabriëlle Schleijpen, Cocky Eek en Navid Nuur.

Het volledige programma wordt in de weken voor het Kunstkamp bekendgemaakt.

Praktische info:

🗓️ Datum: vrijdag 24 + zaterdag 25 + zondag 26 mei 2024.
🗣️ Voertaal: Engels
💸 Kosten: € 75,-
🏕️ Er is plek voor 40 deelnemers; deelnemers aan het Kunstkamp kamperen op het terrein van Het Lage Noorden in Marrum.

ℹ️ Meer weten? Ga naar Kunstkamp 2024: I want to live in the country (and other romances) – VHDG

💻 Aanmelden kan hier: Welcome to Kunstkamp – Keunstwurk

Open Call – LICHT 2024 – Galerie Pouloeuff (Naarden-Vesting)

In het najaar en de winter toont Galerie Pouloeuff de expositie LICHT 2024. “Voor deze expositie zijn wij op zoek naar jonge kunstenaars die werk maken waar licht in voorkomt. Dit kan zijn dat het werk licht geeft of over licht gaat. Als je op een of andere manier verbonden bent met dit onderwerp ben je welkom om je op te geven voor de open call. De expositie zal lopen van 6 november tot begin januari. Gedurende deze periode is het werk tijdens openingstijden te bezichtigen in de galerie. Maar de lichten zullen ook na sluitingstijd aan blijven zodat de expositie de omgeving zal oplichten en het werk door voorbijgangers te bewonderen is.”

Ook deelnemen?

“Ben jij een jonge kunstenaar en woon en werk je in Nederland en heb jij een of meerdere werken waarin licht een cruciale rol speelt? Wij nodigen jou uit om jouw kunstwerk voor te dragen voor de LICHT-expositie in onze galerie. Stuur de details van je werk, inclusief een foto met afmetingen, materiaal en titel, samen met je contactgegevens, leeftijd en eventuele website of sociale media-profielen naar mail.ons@galeriepouloeuff.nl. De deadline voor inzendingen is 22 mei. Ons galerieteam zal een selectie maken uit alle inzendingen. We kijken ernaar uit om jouw kunstwerk te ontdekken!”

⏰ Deadline voor aanmelden: woensdag 22 mei
ℹ️  Meer informatie? Mail naar mail.ons@galeriepouloeuff.nl. Of neem een kijkje op Oproep LICHT 2024(see for English below) | Nieuws en media | Galerie Pouloeuff

Open Call – Pop-up Kunstuitleen Groningen – Vapiano-pand (Nieuwe Markt)

Kunstpunt is neergestreken in hartje Stad! Vanuit het voormalige Vapiano-pand, schuin tegenover Forum Groningen, zit nu onze pop-up van de Kunstuitleen.

Zou jij graag je werk willen tonen op deze drukbezochte locatie? Doe dan mee aan deze open call, en wie weet hangt jouw werk straks in de etalage aan de Nieuwe Markt! Vanaf donderdag 16 mei geven we iedere twee weken een nieuwe kunstenaar hier een podium.

Dit is wat we van je vragen:

  • Je bent professioneel beeldend kunstenaar, werkzaam of woonachtig in de provincie Groningen;
  • Aanmelden kan door een foto van het werk dat je wilt tonen te mailen naar info@kunstpuntgroningen.nl, met vermelding van titel, techniek, formaat en verkoopprijs;
  • Het werk moet beschikbaar en geschikt zijn om uit te lenen; aan de achterkant moet het werk voorzien zijn van een ophangsysteem;
  • Het formaat van het raam waarin het werk getoond gaat worden is 319 cm hoog x 148 cm breed (goed te weten: het betreft een raam aan de schaduwkant, er schijnt dus geen zonlicht op je werk);
  • Je zorgt zelf voor vervoer van en naar Vapiano, na afstemming met Kunstpunt;
  • Uit alle aanmeldingen selecteren wij werken; de kunstenaar krijgt daarna te horen of en wanneer het werk getoond gaat worden;
  • Als een werk wordt uitgeleend is dat voor minimaal zes en maximaal twaalf maanden (langer in overleg).

🗓️ Vanaf donderdag 16 mei starten we met geselecteerd werk te tonen. Dit doen we in ieder geval t/m eind juli. Wil je kans maken je werk op deze unieke promotieplek te tonen aan het publiek? Meld je dan snel aan!

ℹ️ Heb je nog vragen of opmerkingen, mail dan gerust naar info@kunstpuntgroningen.nl

Open Call – Pakje Kunst – MOW / Museum Westerwolde

Sinds 24 september 2023 staat er in het MOW een Pakje Kunst-automaat in de museumwinkel. Pakje Kunst presenteert kunstwerkjes ter grootte van een pakje sigaretten in een oude mechanisch sigarettenautomaat. Een doosje kost slechts €4 en je kunt er elke kunstvorm in tegenkomen. De opbrengst gaat vrijwel helemaal naar de deelnemende kunstenaars.

Voor de automaat is MOW altijd op zoek naar kunstenmakers uit Westerwolde, Oldambt, Pekela, Veendam en Stadskanaal die het leuk vinden om mensen te verrassen, verwarren, ontroeren of licht te irriteren met kunstwerkjes ter grootte van een pakje sigaretten.

Voor meer informatie vind je via Pakje kunst | Het MOW
Aanmelden kan via info@hetmow.nl

Open call insturen voor op deze pagina