Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Open calls

Op deze pagina vind je een overzicht van kunstopdrachten, stipendia, werkperiodes en kunstmanifestaties in Groningen en de rest van de wereld.

Open Call – Noorderlicht Fotofestival 2023 – Groningen & Friesland

Het Noorderlicht Fotofestival 2023 vindt van 26 augustus tot en met 26 november 2023 plaats op verschillende locaties, vooral in de provincies Groningen en Friesland. Het thema van de 2023-editie is REGENERATE. Hiermee wordt ingegaan op de toenemende druk van enorme wereldwijde uitdagingen en de gevolgen daarvan voor ons samenleven. Het festival toont de stem van kunstenaars die dit gevoel van urgentie zichtbaar maken en verhalen delen over hoop en een verse start.

Open Call

Noorderlicht nodigt kunstenaars en collectieven uit die werken met fotografie en andere media uit de beeldcultuur om werk in te zenden voor het 2023 festival. Noorderlicht staat voor diversiteit en inclusie en verwelkomt inzendingen uit de hele wereld, van kunstenaars uit alle stadia van hun carrière. We staan ook open voor work in progress, zo lang het naar verwachting maar voldoende ontwikkeld is voor een publiek, voor aanvang van het festival. De deadline voor deze open call is 16 oktober 2022.

Samenstelling

De festivalcuratoren zijn Eefje Ludwig en Michelle Kasprzak. Zij worden ondersteund door Noorderlicht hoofdcurator Wim Melis. We streven ernaar om de geselecteerde werken in verschillende settings te presenteren: galerie, publieke ruimte, online, etc. We waarderen werken die hun onderwerp op zo’n manier aanpakken dat een dialoog geopend wordt en betrokkenheid vanuit een breed publiek mogelijk is.

Meer weten? Ga naar noorderlicht.com/komend-en-open-calls/

Open Call – Europees Octrooibureau – München + Den Haag

Het European Patent Office (Europees Octrooibureau) viert in 2023 zijn 50e verjaardag met een omvangrijk programma van evenementen, tentoonstellingen en creatieve wedstrijden. In de aanloop naar de vieringen, en om het belang dat we hechten aan duurzaamheid te benadrukken, lanceren we een open call voor het maken van twee kunstwerken met het thema ‘papiertransformatie’. De werken zullen worden opgenomen in onze permanente kunstcollectie. Professionele kunstenaars van alle nationaliteiten die momenteel in Duitsland of Nederland wonen en werken, worden uitgenodigd om vóór 14 oktober 2022 voorstellen in te dienen.

De kunstwerken in opdracht zullen deel gaan uitmaken van de prestigieuze EPO-kunstcollectie, die ongeveer 1.000 werken omvat, waaronder 40 site-specifieke opdrachten. Elk werk in opdracht zal een in het oog springende plek krijgen in ons hoofdkantoor in München en in ons nieuwe hoofdgebouw in Den Haag; op werkdagen zullen er rond 500 tot 800 mensen langs het kunstwerk komen.

Vergoeding
De kunstenaars, geselecteerd door een jury van EPO-medewerkers en kunstprofessionals, ontvangen elk 45.000 euro (netto) om hun kunstwerken in opdracht te produceren. Dit bedrag omvat honorarium, de productie en de reiskosten van de kunstenaar.

Deadline
Alle onderdelen van het voorstel moeten uiterlijk 14 oktober 2022 om middernacht in digitaal formaat worden ingediend via callforartists@epo.org. Aanvragen die onvolledig zijn of na de deadline worden ingediend, worden niet in behandeling genomen. Er zijn geen inzendingskosten en kunstenaars mogen meer dan één conceptvoorstel indienen.

Voor meer informatie en inschrijven, ga naar EPO – Call for artists: paper transformation.

Open Call – Kunstschouw – Schouwen-Duiveland (Zeeland)

De Kunstschouw is een jaarlijks laagdrempelig evenement op bijzondere locaties in het fraaie landschap van Schouwen-Duiveland; een route, waarop hedendaagse kunst in al zijn vormen geëxposeerd wordt.

Het is de grootste beeldendekunstmanifestatie van Zeeland. Op 35 binnen- en buitenlocaties tonen circa 175 kunstenaars in verschillende disciplines ieder jaar ruim 1500 werken aan vele duizenden bezoekers uit Nederland, België en Duitsland. De komende editie vindt plaats van 10 t/m 18 juni 2023

Uitgangspunt van de Kunstschouw is het bieden van een podium aan een jaarlijks wisselende groep kunstenaars. Beeldende kunstenaars worden uitgenodigd zich in te schrijven voor de selectieprocedure. Een breed scala aan disciplines is welkom. Kwaliteit, originaliteit en vernieuwing zijn belangrijke criteria. Deelnemen aan Kunstschouw kost 75 euro.

Voor jonge, beginnende kunstenaars is deelname gratis met daarbij een bescheiden tegemoetkoming in de verblijfkosten. Voor groot ruimtelijk werk is in overleg een transportvergoeding mogelijk.

Meer informatie, inschrijfformulier en voorwaarden vind je op de website van Kunstschouw. Inschrijven voor de Kunstschouw kan tot 1 december 2022.