Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Open calls

Op deze pagina vind je een overzicht van kunstopdrachten, stipendia, werkperiodes en kunstmanifestaties in Groningen en de rest van de wereld.

Open Call – Pigeonfest – Groningen

Pigeonfest is een door vrijwilligers gerund, non-profit eendaags festival. Datum en locatie en van de 2023-editie zijn nog niet bekend (vorig jaar was het op 28 mei in het Stadspark), maar er is al wel een open call, die loopt tot en met 31 maart. Zodra we alle aanmeldingen hebben ontvangen, kiezen we wat volgens ons het beste past bij de locatie en het algemene thema van de dag.

De hele organisatie van Pigeonfest is non-profit, dus we kunnen het ons helaas niet veroorloven om je te betalen voor deelname, maar als je wordt gekozen, zijn er wel andere hele aantrekkelijke voordelen (zoals gratis bier ;)). Het belangrijkste is te weten dat pigeonfest in handen is van een groep studenten, die vooral nastreeft een gratis feest te organiseren waar genoten kan worden van kunst, lekkere muziek je laat dansen en waar je lieve mensen kan ontmoeten.

Wil je hier graag met je kunst onderdeel van zijn? Vul dan het deelnameformulier in via deze link:

Deadline: 31 maart 2023

Ben je muzikant? Dan kun je ook meedoen! Meer informatie vind je via het aanmeldformulier:

Wil je meer weten over Pigeonfest, hou dan Instagram in de gaten: PIGEONFEST (@pigeonfest) • Instagram-foto’s en -video’s

Open Call – Zookeeper #1 / #Maart 2023 – Emmen

Ben jij beeldend kunstenaar of ontwerper en wil jij op een inspirerende plek op onderzoek uitgaan? Kom dan voor een periode van drie maanden experimenteren in Studio Zookeeper. Je gaat van 1 mei tot 1 augustus aan het werk in studio Zookeeper, gelegen in het Rensenpark midden in het centrum van Emmen.

Van Gogh in Drenthe
Laat je tijdens deze periode inspireren door Van Gogh! 140 jaar geleden werkte Vincent van Gogh (net als de Zookeeper) enkele maanden in de gemeente Emmen. Hij werd geraakt door het ruige Drentse landschap en haar bewoners. Hoe inspireerde die ervaring Van Gogh, en hoe kan het jou inspireren? Zie jij kans om met dit gegeven een link te leggen op welke manier dan ook? Ben jij beeldend kunstenaar of ontwerper? Dan ben je van harte uitgenodigd om te reageren op deze open call. Stuur ons je projectvoorstel waarin je jouw concept presenteert.

Honorarium
Voor de periode van drie maanden ontvangt de Zookeeper een honorarium van € 1200,- per maand (waarbij je 4 dagen per week werkzaam bent), verblijfkosten van € 400,- per maand en eenmalig € 500,- materiaalkosten.

Deadline inzenden projectvoorstel is 1 april 2023. Meer info: Word Zookeeper – Zookeeper

Open Call – speeddate Fonds Kwadraat & Art Office – Rotterdam

Op dinsdag 4 april organiseren Fonds Kwadraat en Art Office van 13.00 – 15.30 uur een Speeddate in de Kunsthal Rotterdam, in navolging van een zeer succesvolle eerste editie in september 2021. De bijeenkomst staat in het teken van ontmoeting en verbinding tussen kunstenaars en kunstliefhebbers / professionals in de kunstwereld.

25 Kunstenaars en 25 kunstliefhebbers / professionals gaan in vier rondes van tien minuten speeddaten. Thema’s die aan bod komen zijn pr & marketing, de zakelijke kant van de kunstpraktijk, fondsenwerving en financiering van kunstprojecten, en Continuing Education, zoals postacademische opleidingen en residencies. Dit evenement biedt alle deelnemers de mogelijkheid in een inspirerende, informele omgeving zijn of haar netwerk uit te breiden, en ideeën te delen.

Voor wie
Beeldend kunstenaars, ontwerpers en fotografen die 1 tot 7 jaar geleden zijn afgestudeerd van Nederlandse kunst- en design academies kunnen zich via een Open Call inschrijven voor de Speeddate. Vanuit de kunstprofessionals zijn onder andere (ex)museumdirecteuren, verzamelaars, belangrijke Nederlandse kunstenaars, en professionals op het gebied van marketing & communicatie aanwezig.

Aanmelden
Aanmelden kan vóór 17 maart middels een korte motivatie van een alinea naar gcrouwel@fondskwadraat.nl. Je ontvangt dan in de week van 20 maart bericht van ons of je kunt deelnemen aan de Speeddate. Aan deze middag zijn geen kosten verbonden.

Meer info: Speeddate Fonds Kwadraat – Art Office

Open Call – International FiKVA Award

Figuratieve Kunst Vandaag, beter bekend als de FiKVA Foundation, kondigt haar 2e internationale wedstrijd voor realistische en figuratieve schilderkunst aan. Deze wedstrijd is bedoeld om kunstenaars financieel aan te moedigen, te ondersteunen en hen de mogelijkheid te bieden hun beste werk online te exposeren.

De International FiKVA Award voor schilders is een wereldwijde online wedstrijd die open staat voor alle kunstenaars van 18 jaar of ouder, die werken in 2D. De FiKVA Award verwelkomt inzendingen binnen alle genres: modern, klassiek en imaginative realisme, hyperrealisme, foto- en surrealisme – zolang het kunstwerk realistisch is en niet abstract.

Doe mee aan de tweede editie van de International FiKVA Award en maak kans op meer dan € 5.000 aan prijzen!

Deadline: donderdag 18 mei 2023. Meer info: Open Call – FiKVA / OPEN-CALL-FiKVA-2023-Dutch.pdf

Open Call – moNUment 2023 – Kerk Vierhuizen

Op zaterdag 12 augustus komt er een tweede editie van moNUment bij de Kerk Vierhuizen. Op moNUment draait alles om kunst: kunst maken, tentoonstellen en verkopen. Het bijzondere is dat er  gebruik gemaakt wordt van de ruimte om de kerk en dat de oude graven en monumenten worden opgenomen in de kunstmarkt.

Kunstenaars kunnen zich nu alvast inschrijven voor een plek op de markt, door middel van het sturen van een mail naar vierhuizenkerk@gmail.com, onder vermelding van naam en omschrijving van de voorgenomen activiteit. Ook voor vragen kun je gebruik maken van dit mailadres.

Meer informatie volgt binnenkort, hou deze pagina in de gaten!

Open call – ReA! Art Fair 2023 – Milaan

ReA! is een internationale beurs in Milaan voor opkomende kunstenaars, die zich toelegt op het presenteren en promoten van beeldende kunsttalenten. De open call voor de komende editie is nu live en accepteert aanvragen van beeldend kunstenaars wereldwijd. Van 100 geselecteerde kunstenaars zal tijdens de ReA! Art Fair in oktober 2023 het werk worden tentoongesteld in de Fabbrica del Vapore in Milaan.

Goed om alvast te weten:

–  Er is geen professioneel portfolio vereist en je hoeft ook niet een specifiek werk in te dienen: leg in plaats daarvan je werk en ideeën uit;
–  Je hoeft geen academische achtergrond te hebben;
–  het inschrijfgeld bedraagt 55 euro.

En dit zijn de prijzen die te winnen zijn:

1. Beurs à 1.500 euro voor één kunstenaar geselecteerd door een externe jury, gesponsord door Artsted.
2. Een volledig betaald verblijf van 3 maanden in Milaan, in samenwerking met ViaFarini.

Aanmelden kan via Art Fair | Emerging Artists | REA ARTE Milan (reafair.com)

Deadline: donderdag 6 april 2023. Meer info: 2023_Open Call _Terms and Conditions (reafair.com)

Open Call – Grafiekprijs Pim Olivier – Grafisch Atelier Hilversum

Dit jaar organiseert het Grafisch Atelier Hilversum voor de 3de keer de jaarlijkse, nationale Grafiekprijs Pim Olivier.

De grafiekprijs is een werkbeurs ter waarde van €10.000 voor de winnende beeldend kunstenaar, die gedurende 6 weken (in de periode sept t/m december) een uniek grafisch kunstproject mag realiseren bij het Grafisch Atelier Hilversum.

Voor deelname moet je aan de volgende criteria voldoen:

  • Je werkt minimaal 5 jaar als zelfstandig beeldend kunstenaar
  • Je werkt of woont op het moment van aanmelding in Nederland
  • Je kunt een selectie van 20 werken overleggen om een beeld te schetsen van uw werk, waarvan u 2 voorziet u van een omschrijving
  • Je heeft een plan voor uw artistieke ontwikkeling tijdens de werkbeurs voor een periode van 6 weken in de periode september t/m december met omschrijving, techniek, aantal / oplage, formaat en eventueel schetsen.

Deadline voor aanmelden: 1 mei 2023. Meer info: Aanmelden 2023 – Grafiekprijs Pim Olivier

Open Call – BBK-Galerie Oldenburg (Duitsland)

BBK-Galerie Oldenburg zoekt voor tentoonstellingsjaar 2024 professionele kunstenaars die graag hun werk zouden willen exposeren in het historische pand van de galerie, in het centrum van Oldenburg. Alle kunstdisciplines kunnen meedoen.

De BBK is in het proces onder meer verantwoordelijk voor het ontwerpen en drukken van de uitnodigingskaarten en affiches voor de tentoonstelling. Daarnaast zal een ervaren beursmanager de op- en afbouw van de expositie ondersteunen.

De tentoonstellingsjury verwacht een map met goede foto’s van het werk, algemene informatie over het werk (techniek, formaat, jaar van maken), korte toelichtende teksten over het werk, en tot slot een cv waarin de artistieke loopbaan van de kunstenaar staat.

Deadline: 1 mei 2023. Meer info: Bewerbung für Ausstellungen in der BBK-Galerie Oldenburg 2024 – Bezirksgruppe Oldenburg (bbk-oldenburg.de)

Open Call – Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst – Paleis Amsterdam

Je kunt vanaf nu meedoen aan de open call voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Iedere beeldende kunstenaar in Nederland die de beeldende kunst zelfstandig en beroepsmatig uitoefent én op 1 januari 2023 nog geen 35 jaar is, kan meedingen naar een van de drie Koninklijke Prijzen à 9.000 euro. Inzenden kan t/m 31 maart.

Deadline: 31 maart 2023. Meer info: Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2023 – Paleis Amsterdam

Open call insturen voor op deze pagina