Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Open calls

Op deze pagina vind je een overzicht van kunstopdrachten, stipendia, werkperiodes en kunstmanifestaties in Groningen en de rest van de wereld.

Open call – Prix de Rome Beeldende Kunst

De nieuwe ronde van de Prix de Rome Beeldende Kunst is van start. Anders dan andere jaren is er niet langer een leeftijdsgrens. Beeldend kunstenaars, waaronder ook duo’s en collectieven, kunnen zich aanmelden tot 22 februari 17:00 uur CET / 12:00 uur AST.

Controleer eerst of je aan de formele voorwaarden voldoet: zie hieronder. Neem bij twijfel contact op via prixderome@mondriaanfonds.nl.

Over de Prix de Rome
De Prix de Rome is dé stimuleringsprijs voor talentvolle beeldend kunstenaars in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. De prijs wordt georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Via een open call krijgen 4 kunstenaars een werkbudget om nieuw werk te maken. Het werk zal 3 maanden in het Stedelijk Museum Amsterdam worden getoond. De winnaar wordt eind oktober bekend gemaakt, ontvangt € 40.000,- en de mogelijkheid om deel te nemen aan een residency-programma naar keuze. Het doel van de Prix de Rome is de ontwikkeling van bijzonder getalenteerde beeldend kunstenaars te stimuleren en daarmee het beeldende kunstveld te blijven actualiseren.

Deadline: 22 februari. Meer info: Open call Prix de Rome Beeldende Kunst 2023 van start – Prix de Rome

Open Call – Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst – Paleis Amsterdam

Je kunt vanaf nu meedoen aan de open call voor de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Iedere beeldende kunstenaar in Nederland die de beeldende kunst zelfstandig en beroepsmatig uitoefent én op 1 januari 2023 nog geen 35 jaar is, kan meedingen naar een van de drie Koninklijke Prijzen à 9.000 euro. Inzenden kan t/m 31 maart.

Deadline: 31 maart 2023. Meer info: Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2023 – Paleis Amsterdam

Open Call – Illustratie57 – Academie Minerva

Illustratie57 is terug in Groningen! Het festival vindt van 20 t/m 24 februari plaats in het gebouw van Academie Minerva aan de Praediniussingel. Aan het festival is ook een open call verbonden, waar studenten van Academie Minerva werk voor kunnen aanleveren.

Dit jaar is het thema ‘Overall: What is Illustration?’. Met het werk dat je aanlevert probeer je een antwoord te geven op deze vraag. Daarnaast vragen we je een korte beschrijving te geven van je werk en aan te geven waarom het goed aansluit bij het thema en/of jouw mening over illustratie.

Studenten van Minerva kunnen zich via dit Google Docs-formulier aanmelden voor deze open call.

NB: we hebben ook contact met Fumetto, een festival in Luzern, Zwitserland, om te kijken of we onze tentoonstelling daar ook kunnen tentoonstellen. Er bestaat dus een kans dat je werk ook naar Fumetto afreist!

Deadline voor aanmelden: 31 januari
Deadline inleveren werk + omschrijving: 15 februari

Meer info: instagram.com/illustratie57/

Open call – Folly Art Norg

Stichting Amonet uit Norg organiseert in de maand augustus voor de 5e keer Folly Art Norg, het 1e Lustrum!

In 2022 stonden 16 vreemde bouwsels in en rond het dorp Norg, 10.000 bezoekers liepen de bouwwerken route van 7 km en waren enthousiast over wat ze allemaal gezien hadden. Velen zeiden, we komen volgend jaar weer terug. Daarom nu de vraag aan iedereen, stuur je folly ontwerp in en maak kans om mee te doen aan Folly Art Norg 2023.

Wedstrijd

Meedoen is één ding, maar je kunt ook nog de juryprijs winnen van € 5.000. We zoeken daarom de ontwerpers van de nieuwe folly’s. De afgelopen jaren deden al veel folly liefhebbers mee. Kunstenaars, architecten, bouwers, vormgevers, decorbouwers, maar ook iedereen die een goed idee heeft. Daarom kijk op de website, daar staan alle ins en outs, www.follyartnorg.nl

Deadline: 1 maart 2023. Meer info: www.follyartnorg.nl

Open call – Over de Drempel (Leeuwarden)

Heb jij een idee waarmee je door middel van kunst en cultuur mensen actief weet te verbinden? Draagt jouw project bij aan het doorbreken van eenzaamheid? Meld je aan voor het programma Over de Drempel van de gemeente Leeuwarden en LF2028. De organisatie is op zoek naar kunstenaars, cultuurmakers en maatschappelijke initiatieven die zich met hun artistieke project willen inzetten voor de aanpak van eenzaamheid in de gemeente Leeuwarden. Het kan gaan om een nieuw project, maar ook een vervolg zijn op een bestaand project of idee. Wordt jouw project door de commissie gekozen als een van de vijf beste projecten? Dan ontvang je maximaal € 12.000 en onze ondersteuning om jouw project optimaal tot stand te brengen.

Deadline: 17 februari 2023. Meer info: overdedrempel.frl/open-call-2023

Open call – Symbio Kunstprijs 2023

De Symbio Kunstprijs vraagt aandacht voor de disbalans tussen mens en natuur.

Jonge talentvolle kunstenaars uit alle beeldende kunstdisciplines worden uitgenodigd om een ontwerp in te dienen. Samen met medeorganisator Oerol Festival kijkt de vakjury hoe het werk leidt tot bewustwording rondom duurzaamheid. Het winnende kunstwerk wordt utigevoerd tijdens Oerol Festival op Terschelling. De prijs bestaat uit twee geldbedragen: een bedrag van € 7.500, – als kunstenaarshonorarium en een bedrag van maximaal € 15.000, – voor de realisatie van het kunstwerk.

Deadline: 1 maart 2023. Meer info: www.stichtingsymbio.nu

Open call insturen voor op deze pagina