Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Open calls

Op deze pagina vind je een overzicht van kunstopdrachten, stipendia, werkperiodes en kunstmanifestaties in Groningen en de rest van de wereld.

Open Call – residence deal voor kunstenaars – Het Lage Noorden (Marrum (Friesland))

Ben je kunstenaar en zoek je een plek om te reflecteren, onderzoeken, experimenteren of maken? In de periode van 1 maart tot half april zijn er bij het Lage Noorden in het Friese Marrum nog een paar plekjes vrij! Minimaal 1 week, vanaf 210 euro per week.

Geïnteresseerd? Neem contact op met Sandra Jansen & Stephan Valk van het Lage Noorden voor de beschikbaarheid en een goeie aanbieding! Je kan ze bereiken via de mail (info@hetlagenoorden.nl) of – de beller is sneller – telefoon: +31(0)6-45 67 44 11.

Wie weet kun jij dan straks samen met Paul Verheul, Maike Hemmers en Geke Lensink aan de slag bij Het Lage Noorden.

ℹ️ Het Lage Noorden is een plek aan de Friese waddenkust waar kunst centraal staat. In 2021 begonnen als plek voor kunstenaars om te maken, onderzoeken, experimenteren en produceren. Meer info vind je hier 👉 AIR info — Het Lage Noorden

Open call – auditie masteropleiding najaar 2024 – HOME OF PERFORMANCE PRACTICES / ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten

HOME OF PERFORMANCE PRACTICES van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten staat vanaf nu open voor aanmeldingen van kunstenaars die willen studeren aan de masteropleiding in het najaar van 2024!

De MA Performance Practices verwelkomt kunstenaars die geïnteresseerd zijn in praktijk-als-onderzoek om hun carrière in performance kunst, choreografie, hedendaags theater, experimentele dans of beeldende kunst vooruit te helpen.

Ons curriculum bevindt zich in de voorhoede van zowel artistiek als intellectueel onderzoek rond politiek en ethiek, en stelt kunstenaars in staat om performance te ontwikkelen als een strategie voor rechtvaardige samenlevingen en intersectionele toekomsten. Onder begeleiding van een team van internationaal gerenommeerde kunstenaars en onderzoekers zijn de studenten intra-actieve agenten, die hun leren co-construeren samen met de bredere ecologie en bijdragen aan de duurzame vooruitgang van hun vakgebied.

Als je een kunstenaar bent met leergierigheid, een experimentele geest en de ambitie om te groeien, en je toegewijd bent aan het maken van kunst als een levenslange praktijk in dialoog met collega’s en publiek, dan zul je je plek vinden in het HOME OF PERFORMANCE PRACTICES.

NB: de opleiding is volledig Engelstalig, al ben je als student vrij om werk te maken in iedere taal naar keuze.

Deadline voor aanmelding:  zondag 24 maart 2024 

🗓️ Auditieweek:  15 april – 19 april | Beschikbaarheid voor de hele week is vereist

ℹ️  Voor meer informatie en aanmelden, ga naar PRACTICAL | PERFORMANCEPRACTICES

Open call – Spacemakers #7 – Galerie Pouloeuff (Naarden)

Residentie-masterclass Keep an Eye Spacemakers 7 bij Galerie Pouloeuff

Ben jij een jonge kunstenaar, alweer meer dan een jaar afgestudeerd van de kunstacademie of masteropleiding en heb je weer eens behoefte aan een periode van verdieping? Dan is dit je kans om te investeren in de artistieke ontwikkeling van je beroepspraktijk! De begeleidende kunstenaars Tudor Bratu en Julia Waraksa helpen je verder bij de vraagstellingen binnen je kunstenaarspraktijk.

De zevende editie van deze kleinschalige masterclass biedt een intensieve werkperiode aan beeldend kunstenaars die gebruik gaan maken van de audiovisuele archiefcollectie van Beeld & Geluid. Galerie Pouloeuff zoekt deelnemers uit alle disciplines voor deze residentie-masterclass Spacemakers.

💰 Voor deelname aan de residentie-masterclass Spacemakers #7 wordt geen inschrijfgeld gevraagd. Materiaal- en reiskosten zijn voor rekening van de kunstenaar, voor de inrichting van de tentoonstelling is een beperkt budget beschikbaar.

Aanmelden kan t/m maandag 11 maart 

ℹ️ Geïnteresseerd? Ga voor meer informatie naar OPEN CALL: Residentie-masterclass Spacemakers 7 | Galerie Pouloeuff

Open Call – ART Super – Witte Kerk in Hemrik (Friesland)

Van  2 november t/m 15 december gaat ART Super in de Witte Kerk in Hemrik (Friesland) weer van start. ART Super is een kunstverkooptentoonstelling van klein werk, tegen betaalbare prijzen, maximaal 375 euro en met een maximale afmeting.

– Als iemand een kunstwerk wil kopen, mag het ook direct worden meegenomen;
– ART Super is inmiddels een begrip geworden en trekt veel bezoekers en kopers;
– Er is plek voor circa 42 kunstenaars.

Aanmelden kan tot vrijdag 1 maart

ℹ️ Voor meer informatie en inschrijven, ga naar ART Super – Witte Kerk Hemrik

Open Call – KUNST in Porre’s Toen – Alteveer

Voor het tweedaagse kunstevenement Verwevenheid met het onderaardse – KUNST in Porre’s Toen, op zaterdag 25 en zondag 26 mei in Alteveer, heeft de organisatie een open call gelanceerd.

Geerte van den Wildenberg van Porre’s Toen:

“Samen met kunstenaars onderzoeken we de wereld onder onze voeten. De ontmoeting met het ondergrondse voert ons, via de kunst, terug naar de natuur en onze verhouding daarmee.

De mens is geen op zichzelf staand organisme, maar dankt zijn bestaan aan de symbiose met bacteriën, schimmels, parasieten en virussen. In evenwicht zorgt het voor een harmonisch functionerend geheel dat we mens noemen.

Voor de gezondheid van ons ecosysteem zijn schimmels van groot belang. We zien ze gemakkelijk over het hoofd, maar ze zijn overal. Schimmels brengen leven voort en ruimen leven op, leven zowel in de grond als in de lucht, zijn in staat milieuverontreinigende stoffen te verteren en produceren voedsel voor ons.

Wij zijn op zoek naar kunstenaars die dit thema middels twee- of driedimensionaal werk willen vertolken en exposeren.”

ℹ️  Voor contact en inschrijven: porrepoele@gmail.com

⏰ Deadline voor aanmelden: maandag 15 april.

Open Call – Ooster Art Kunstmarkt – Het Werk (Groningen)

Op zaterdag 1 juni 2024 wordt voor de derde keer de Ooster Art Kunstmarkt georganiseerd. Deze editie zal plaatsvinden bij Het Werk (Paradijsvogelstraat 10 / Groningen).

Er is plaats voor een twintigtal kramen. Heb jij belangstelling om deel te nemen?

Mail dan naar de organisatie via ooster.artgroningen@outlook.com

💸 Een kraam van 3 x 1 meter zonder achterdoek kost € 18,50 (ex. btw) en met een achterdoek € 31,- (ex. btw). In de mail kun je aangeven waar je voorkeur naar uitgaat.

Na ontvangst van de mail krijg je een factuur toegestuurd. Na betaling is dat je bewijs van deelname.

De opbouw van de markt is vanaf 10.00 uur, de markt is van 11.00 – 16.00 uur, en er zal net als bij vorige edities weer muzikale omlijsting zijn markt met muzikale omlijsting.

⏰  De sluitingsdatum voor inschrijving is woensdag 20 maart.

ℹ️ Meer weten? Hou de Instagrampagina van Ooster Art Kunstmarkt in de gaten: instagram.com/OosterArtKunstmarkt

Open Call – The Wall #4 – Kunstpunt Groningen

Waar sta je? Waar wil je heen? Ben je benieuwd naar de ontwikkeling in je werk wanneer je een vertaalslag naar een groot formaat kunt maken? Ben je benieuwd naar de ontwikkeling in je werk als je een vertaalslag kan maken naar groot formaat? Dan wil je de vierde editie van ons project The Wall zeker niet missen.

Met dit project bieden we jou als kunstenaar de mogelijkheid om te experimenteren op een schaal die verder reikt dan je tot nu toe in je kunstenaarschap hebt verkend. Startpunt hierbij is de enorme muur van de grote zaal in Kunstpunt, die maar liefst 22 meter breed bij 9 meter hoog is.

Voor The Wall #4 werkt Kunstpunt samen met beeldend kunstenaar Aimée Terburg. Hierbij begeleidt Terburg je als inspirator en begeleidt Kunstpunt je in het proces. Het project The Wall #4 loopt van 8 april t/m 24 mei 2024.

Is dit een uitdaging die jij wilt aangrijpen? Schrijf een motivatie waarin je aangeeft hoe je de kans om een groots en monumentaal werk te maken, zou willen benutten. Het werk kan 2D of 3D zijn. Onderdeel van de inschrijving is een globale tijdlijn/planning waarin je aangeeft wat je ongeveer wilt gaan onderzoeken in deze periode.

Is je nieuwsgierigheid gewekt, maar zit je nog met vragen of heb je niet direct een ingeving? Kom dan naar de Beeldlezing met Q&A op maandag 19 februari van 15.30 – 18.00 uur. Aimée Terburg neemt je dan mee in een inspiratiebeeldlezing, en je kan kennismaken met de ruimte. Aanmelden kan door te mailen naar sandervermeulen@kunstpuntgroningen.nl

💰 De geselecteerde kunstenaar ontvangt een kunstbudget van maximaal € 4.500,00 excl. btw. Dit budget bestaat uit een honorarium van € 3.000 excl. btw + een materiaal- en uitvoeringsbudget van maximaal € 1.500 excl. btw.

Deadline aanmelden open call The Wall #4: zondag 3 maart 2024 

ℹ️  Voor alle informatie, ga naar Open Call The Wall #4 – Kunstpunt Groningen

Open Call – expositie 'Ons Laand' – Het MOW / Museum Westerwolde

“Kunstenaars nodigen mensen al eeuwen uit om ons land door hun ogen te bekijken, in schoonheid, verwondering en soms verwarring.

Voor de expo Ons Laand, te zien vanaf 14 april, roept het MOW kunstenaars op om een werk te maken dat geïnspireerd is op Westerwolde. De inzendingen gaan een groot mozaïek vormen op een wand in de tentoonstelling.

Hoe en wat

  • Maak je werk op een ondergrond van MDF (40×40 cm). Die haal je gratis op bij het museum, bijvoorbeeld op de Middag voor makers op vrijdag 26 januari 2024.
  • Eigen materiaal nemen we niet aan, vanwege onder andere eenheid in de uiteindelijke compositie en andere praktische redenen.
  • Je werk is tweedimensionaal.
  • Je bent verder natuurlijk helemaal vrij in het bepalen van je materiaal, beeld en stijl.
  • Selectie is niet aan de orde, wie zich opgeeft doet mee.
  • Tijdens de expositie kun je je werk te koop aanbieden. Meer informatie hierover volgt.
  • Aanmelden doe je online, via dit formulier

Deadline voor aanmelden: vrijdag 1 maart 2024
ℹ️ Meer informatie: Doe mee aan Ons laand | Het MOW

Open Call – Folly Art Norg 2024 – Norg (Drenthe)

“Met een fantastische editie achter de rug met maar liefst 18.000 bezoekers(!), ons eerste lustrum en een ontzettend mooie follyroute, kijken we uit naar een nieuwe editie.

Van 15 december t/m 29 februari kun je een ontwerp indienen. Lees de nieuwe voorwaarden van het wedstrijdpakket en ontdek wat er nieuw is voor het komende follyjaar.

Iedereen kan meedoen

Kunstenaars, (landschaps)architecten, bouwkundigen, vormgevers, hobbyisten, iedereen kan meedoen. Vorm een team met je beste vrienden, collega’s, familie of doe het individueel en maak kans op deelname aan dit unieke evenement.

💰 Met een materiaalbudget van € 650,- dagen we je uit om een ontwerp in te zenden dat voldoet aan de voorwaarden zoals die zijn omschreven in het wedstrijdpakket. Folly Art Norg is een wedstrijd met een prijs van € 5.000,- voor de winnaar.

Inzenden van je ontwerp kan tot en met 29 februari 2024. Trek de stoute schoenen aan en ga achter de tekentafel zitten.

Deelname

De 6e editie in 2024 is van 28 juli tot en met 25 augustus. Uit alle ingezonden ontwerpen worden 15 folly’s gekozen die in een ±7 km wandeling komen te staan rondom de natuur in Norg.”

ℹ️ Voor meer informatie en aanmelden, ga naar Deelnemen aan FAN – Folly Art Norg

Open Call – Pakje Kunst – MOW / Museum Westerwolde

Sinds 24 september 2023 staat er in het MOW een Pakje Kunst-automaat in de museumwinkel. Pakje Kunst presenteert kunstwerkjes ter grootte van een pakje sigaretten in een oude mechanisch sigarettenautomaat. Een doosje kost slechts €4 en je kunt er elke kunstvorm in tegenkomen. De opbrengst gaat vrijwel helemaal naar de deelnemende kunstenaars.

Voor de automaat is MOW altijd op zoek naar kunstenmakers uit Westerwolde, Oldambt, Pekela, Veendam en Stadskanaal die het leuk vinden om mensen te verrassen, verwarren, ontroeren of licht te irriteren met kunstwerkjes ter grootte van een pakje sigaretten.

Voor meer informatie vind je via Pakje kunst | Het MOW
Aanmelden kan via info@hetmow.nl

Open call insturen voor op deze pagina