Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Open call Lucht 2.0

Ben jij een professioneel beeldend kunstenaar, vormgever of illustrator en woon je in de gemeente Groningen? Lucht 2.0 biedt 100 kunstenaars financiële ondersteuning én een tentoonstelling in de binnenstad van Groningen. Meld je uiterlijk 10 juli 2022 aan.

Wat houd het in?

De coronamaatregelen hebben de kunstsector enorm geraakt. Exposities en kunstopdrachten zijn geannuleerd of werden op de lange baan geschoven. Het is een onzekere tijd voor veel kunstenaars geweest. Met het project Lucht 2.0 wil Kunstpunt Groningen in opdracht van de gemeente Groningen (in navolging van het project Lucht in 2021) kunstenaars opnieuw ondersteunen om hun beroepspraktijk te helpen doorstarten.

Geselecteerde kunstenaars krijgen een financiële bijdrage van € 1.700. Daarnaast organiseert Kunstpunt een tentoonstelling met kunst van alle 100 deelnemers in de Akerk in Groningen van 15 t/m 18 september 2022.

Deze open call wordt mogelijk gemaakt door de coronagelden van de overheid.

Voor wie?

Professionele kunstenaars, vormgevers en illustratoren die in de gemeente Groningen woonachtig zijn. Studenten zijn uitgesloten van deelname. Deelnemers van Lucht (in 2021) mogen zich opnieuw aanmelden – maar professionele kunstenaars die niet deelnamen aan Lucht (in 2021) zullen bij Lucht 2.0 voorrang krijgen bij de selectie.

Selectieproces

De selectie wordt op basis van de volgende criteria gemaakt:

 • Woonachtig in de gemeente Groningen
 • Aantoonbaar professioneel actief

Om een evenwichtige verdeling te creëren, hebben we verschillende categorieën waarvoor een kunstenaar, vormgever of illustrator zich kan inschrijven: 2D, 3D, media art of performance art. Elke categorie heeft een vooraf bepaald beschikbare plekken. Indien de aanvrager nog niet eerder een Lucht-budget heeft ontvangen, krijgt deze automatisch een plaats binnen deze categorie, mits het aantal beschikbare plaatsen in deze categorie dit toelaat. Anders wordt hier om geloot. Indien er nog plekken over zijn in een categorie, zal om de overige posities geloot worden onder deelnemers die in 2021 een Lucht-budget toegekend hebben gekregen.

Vergoeding

Iedere kunstenaar die geselecteerd is, ontvangt een bedrag van € 1.700 (vrij van BTW). Voorwaarde is dat de deelnemer (kunstenaar, vormgever of illustrator) werk inbrengt voor de tentoonstelling in de Akerk in september 2022.

Expositie Akerk

Een fysieke expositie zal plaatsvinden met een door de deelnemer geselecteerd kunstwerk:

 • 2D (maximaal formaat 120 x 120 cm) wordt gepresenteerd op een schildersezel
 • 3D (maximaal formaat B 140 x  L 140 x H 250 cm) wordt gepresenteerd op de houten vloer of op een podium
 • Media art wordt gepresenteerd op een beeldscherm + hoofdtelefoon
 • Performance art vindt in overleg plaats.

Houd er rekening mee dat de kunstwerken door de deelnemers zelf bezorgd, uitgepakt en (met uitzondering van 2D en media art) geïnstalleerd wordt in de Akerk. Na afloop van de tentoonstelling haalt de deelnemer zijn of haar werk weer op.

Geïnteresseerd ?

Wil je kans maken op financiële ondersteuning en deelname aan de expositie in september?

Stuur ons dan het volgende:

 • Keuze welk vakgebied je werk hoofdzakelijk omschrijft:
 1. 2D
 2. 3D
 3. Media art
 4. Performance art
 • Een korte omschrijving van jouw beroepspraktijk (max ½ A4);
 • Een CV van de periode 2018-2022 (1 pdf); vermeld hierin ook je woonadres;
 • Beeldmateriaal van jouw werk uit de periode 2018-2022 met een toelichting: naam, materiaal, afmetingen, jaar van realisatie. Maximaal 20 afbeeldingen. Zet de afbeeldingen op chronologische volgorde in 1 pdf-bestand. Je kunt ons ook een videobestand sturen, maximaal 300 MB.
  Vergeet niet je naam in de bestandstitels te zetten.
 • Stuur alles uiterlijk zondag 10 juli 2022 naar lucht@kunstpuntgroningen.nl.

Heb je nog vragen?

Mail dan naar projectleider Sander Vermeulen, sandervermeulen@kunstpuntgroningen.nl