Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Wildvang

7 jonge kunstenaars waren genomineerd voor het Hendrik de Vriesstipendium Beeldende kunst en Literatuur. Tijdens talkshow Wildvang vertelden ze over hun plannen. Er waren scherpe artistieke beschouwingen onder leiding van presentator Wilbert van de Kamp (aka Wilpret), een expositie vol werk van de genomineerde talenten en de winnaars van vorig jaar, performances van Cissy Joan en muziek van Swoolish. Aan het einde van de middag maakte Wethouder Cultuur Kirsten de Wrede de winnaars bekend: Katayoon Valamanesh in de categorie Beeldende kunst en Maartje Terpstra won het stipendium Literatuur.

Dit waren de genomineerden

Het Hendrik de Vriesstipendium is een aanmoedigingsprijs van de gemeente Groningen voor jonge kunstenaars. In 2022 waren de genomineerden: Marnix Sixma, Davey Smand en Katayoon Valamanesh in de categorie Beeldende Kunst en Renske Marike van Dijk, Meinte Dirksen, Thomas van Essen en Maartje Terpstra voor Literatuur.

Publieksprijs

De winnaar van het Hendrik de Vriesstipendium is gekozen door een vakjury. Maar er is ook een publieksprijs van € 1.000. En jouw stem telt! Wie verdient volgens jou de publieksprijs? Stem op jouw favoriete genomineerde. Online of offline. Via kunstpuntgroningen.nl/stem kun je stemmen  t/m 8 januari. Of bezoek voor 8 januari de expositie ‘De Oogst’ in Kunstpunt, kies jouw favoriet en stem via de stembus.

Expositie

Tijdens Wildvang opent de expositie De Oogst. In de expositie zie je recent werk van alle genomineerden. En de winnaars van vorig jaar, Leonard Witte en Eise Ivo Smit laten zien wat ze met het stipendium hebben gemaakt. Je kunt De Oogst nog t/m donderdag 12 januari bezoeken.

Let op: in verband met de feestdagen is de expositie van 24 december t/m 3 januari gesloten.

De winnaars van 2021

Vorig jaar wonnen Leonard Witte (Beeldende Kunst) en Eise Ivo Smit (Literatuur) het stipendium.

Leonard Witte

“Na het winnen van het Hendrik de Vriesstipendium heb ik een aantal belangrijke stappen gezet in mijn kunstenaarsschap,” vertelt Leonard Witte. “Voor mijn tekeningen heb ik me dit jaar verder verdiept in architectuurgeschiedenis, wat me op onverwachte, nieuwe ideeën heeft gebracht.” Lees hier het interview met Leonard.

Eise Ivo Smit

“Chaotisch, druk en erg leuk,” zo beschrijft Eise Ivo Smit het afgelopen jaar. Met veel plezier en stress heeft hij gewerkt aan een eclectisch werk met allerlei verschillende taal- en tekstvormen (poëzie, toneel, proza). Lees hier het interview met Eise Ivo.

Over het Hendrik de Vriesstipendium

In 1986 heeft de gemeente Groningen, als eerbetoon aan de dichter en schilder Hendrik de Vries (1896-1989), het Hendrik de Vriesstipendium ingesteld. Het stipendium is een aanmoedigingsprijs voor professionele, jonge kunstenaars, bedoeld om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. Het gaat jaarlijks om 2 stipendia van elk 6.000 euro. De jury bestaat in 2022 uit: Emily Kocken (voorzitter), Barend van Heusden, Bart Nijstad, Sandra van Voorst, Ernst Arbouw en Rosa Everts.