Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Dit maakten de winnaars van het Hendrik de Vriesstipendium 2021 met hun stipendium

Leonard Witte en Ivo Smit wonnen een jaar geleden het Hendrik de Vriesstipendium: een jaarlijks terugkerende aanmoedigingsprijs voor jonge, professionele en talentvolle Groninger kunstenaars, bedoeld om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. De winnaars ontvingen elk een geldprijs van 6.000 euro, waarmee zij hun ingediende plannen konden uitvoeren. Hoe hebben zij het afgelopen jaar beleefd? 

Leonard Witte (1986) won een jaar geleden het Hendrik de Vriesstipendium 2021 in de categorie Beeldende Kunst. Wat heeft hij met dit stipendium gemaakt?

“Na het winnen van het Hendrik de Vriesstipendium heb ik een aantal belangrijke stappen gezet in mijn kunstenaarsschap. Met mijn keramiek ben ik vooral een stapje groter gaan werken. In de tentoonstelling laat ik twee vazen zien die bij het bakken allebei maar ‘net aan’ in de oven pasten. Voor mijn tekeningen heb ik me dit jaar verder verdiept in architectuurgeschiedenis, wat me op onverwachte, nieuwe ideeën heeft gebracht.

“Op een van de tekeningen die ik ga tonen is een badhuis afgebeeld. Er staat nog maar een ondiep laagje water in het bad en honden hebben hun intrek genomen. Ik heb me dit jaar bezig gehouden met de nasleep van de Romeinse bezetting en heb een aantal van mijn bevindingen in deze tekening verwerkt. Zoals altijd in mijn werk is het geen een-op-een verslag van mijn onderzoek, maar vertaal ik het naar een fictieve cultuur. Op de muren boven het bad geef ik een strijd weer. Dit is geen strijd tussen legionairs en barbaren, maar tussen onbeholpen figuren, waar geen kampen in te onderscheiden zijn.

“Net zoals in eerder werk reflecteer ik op de geschiedenis van Nederland, en dan vooral op de tijd van voordat het land bestond. Ik stel mezelf vragen als: hoe zagen de mensen die hier woonden zichzelf en welke invloeden van buitenaf zijn deel geworden van hun identiteit? Hierdoor zijn er veel vertrouwde elementen terug te herkennen in mijn werk, maar door het om te zetten naar een fictieve cultuur worden ze deel van een vervreemdende wereld. Een wereld waarin niemand zich echt thuis voelt.” 

Het werk van Leonard Witte is van 11 december 2022 t/m 13 januari 2023 te zien in een expositie in Kunstpunt. 

De beeldende kwaliteiten van Leonard Witte vinden we ijzersterk en heel authentiek.
De jury in 2021 over het plan van Leonard Witte

Ivo Smit (1987) won een jaar geleden het Hendrik de Vriesstipendium 2021 in de categorie Literatuur. Wat heeft hij met dit stipendium gemaakt?

“Het afgelopen jaar was chaotisch, druk en erg leuk. Ik heb met veel plezier en stress gewerkt aan mijn tekst en ben zeer tevreden met het resultaat. Het is uiteindelijk echt iets gaan worden; een boek. Een heel duidelijk en serieus richtpunt waardoor ik me uitgedaagd voelde. Ook heb ik gemerkt dat er met Anton Scheepstra van Uitgeverij Passage en Judith (de schrijfcoach die ik heb betaald van het budget van het stipendium) twee leuke en waardevolle mensen bij zijn gekomen in mijn leven, die me goed hebben geholpen om mijn boek af te krijgen. Ik had nóg wel een jaar willen hebben om verder te werken aan het boek, maar het is nu ook een goede les om het los te laten en te zien of en wat het gaat doen in de wereld.

“Zoals beloofd heb ik een eclectisch werkt gemaakt, met allerlei verschillende taal- en tekstvormen: poëzie, toneel en proza. Tegelijkertijd is het veel groter geworden dan de bedoeling was in het plan. In plaats van één bij, gaat het over meerdere bijen. Misschien zelfs wel meer over het ‘bij zijn’. Hoe dan ook, een citaat, uit een van de delen:

De eerste bij is gezien en genoteerd,

alsof er een engeltje op je tong poept,

en heel de koers van de zin verandert,

volg ik mijn zin, mijn wil, mijn land,

want daar groeien de tuinen groen, rijk en hoog,

vol vruchten en liefdevolle dans,

met vrije partijen in het hoge gras,

onder bomen waar pruimen hangen,

en vele veelkleurige bloemen bloeien.

“Ik ben vooral benieuwd hoe er gereageerd gaat worden. Ik ben zelf blij met wat ik gemaakt heb en er ook trots op. Ik voel nu weinig spanning, ook omdat ik niet beter had gekund. Het voelt wel een beetje gek dat ik een plek op een tentoonstelling heb, maar dat ik een boek gemaakt hebt. Ik vind het wel leuk om die plek te hebben en wat te laten zien, maar ik wil natuurlijk het liefst dat iedereen het boek gewoon leest!"

Het boek Too bee or not to be van Ivo Smit is van 11 december 2022 t/m 13 januari 2023 te bezichtigen in een expositie in Kunstpunt. 

Het werk van Ivo Smit is radicaal, experimenteel en authentiek. Het werk stelt de lezer op scherp en daagt uit om zelf verbanden te leggen en betekenissen te geven.
De jury in 2021 over het plan van Ivo Smit