Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Zonder titel (3 delen)

Allie van Altena

Over dit kunstwerk.

Voor drie verschillende portieken heeft Van Altena geëmailleerde borden gemaakt. De foto’s die hij hierin verwerkt heeft, vond hij in het gemeentearchief. Ze zijn aan het begin van deze eeuw gemaakt op dezelfde plaats waar ze nu in de bewerking van de kunstenaar hangen.

Ze fungeren als een spiegel van het verleden. Als toeschouwer word je getuige van wat zich eens hier afspeelde, zoals een straatfeest of de uitvoering van een toneelvereniging. Het wekt een feestgevoel op dat extra wordt versterkt door de ‘confetti’ die over de foto’s is uitgestrooid.

Van 2008 tot september 2022 bestond het werk uit twee delen, nadat één bord zoek was geraakt na een verbouwing aan de gevel en het portaal van Folkingestraat 47. Het bord is in 2022 opnieuw gemaakt door Van Altena, en heeft een plek gekregen in het portiek bij Folkingestraat 33. Daar is het op 31 augustus 2022 onthuld. 

Het werk maakt deel uit van het project Verbeeld Verleden.

Over de totstandkoming.

Via een openbare inschrijving riep de gemeente Groningen kunstenaars op om de geschiedenis van de Folkingestraat vanuit verschillende invalshoeken op een bescheiden wijze te belichten. Voorwaarden bij de opdrachtformulering waren dat het kunstwerk geen ruimtelijk object op straatniveau mocht zijn en dat het aan de eisen van duurzaamheid moest voldoen.

Een commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de Folkingestraat, de joodse gemeenschap en de gemeente Groningen, selecteerde vijf kunstenaars: Allie van Altena, Marijke Gémessy, Peter de Kan, Joseph Semah en Gert Sennema.

Deel van de route.

Locatie.

Folkingestraat 10, 20 en 33

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Allie van Altena

 • Wijk
  Centrum

 • Jaar van realisatie
  1997

 • Kunstsoort
  Kunst in/aan bouwwerk, Fotografie

 • Materiaal
  IJzer, Emaille

 • Afmetingen
  h 0,27 x b 0,40 m