Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Zestig vogelhuisjes Grunobuurt

Lena van der Wal

Over dit kunstwerk.

Tussen het noordelijk en zuidelijk deel van de Grunobuurt loopt de drukke Parkweg. Om beide delen meer met elkaar te verbinden ontwierp kunstenares en ontwerper Lena van der Wal de Vogelhuisjesroute: een route door de wijk langs zestig unieke vogelhuisjes. De vormen van de huisjes zijn geïnspireerd op de architectuur in de Grunobuurt; zo refereren ze onder meer aan de Amsterdamse School, de Finse school, de wederopbouwstijl en de recente nieuwbouw. Vogeldeskundigen dachten mee om de huisjes geschikt te maken als broedplaatsen voor verschillende soorten vogels, maar ook voor vleermuizen en insecten.

De huisjes zijn gemaakt door maquettebouwer Jaap Kraayenhof en bestaan uit larikshout met witte kleuraccenten.

Over de totstandkoming.

Het wijkteam Grunobuurt gaf Lena van der Wal de opdracht een kunstwerk te ontwerpen dat het noordelijk en het zuidelijk deel met elkaar in verbinding bracht. Het idee van de vogelhuisjes ontstond in samenspraak met de wijkbewoners.

De realisatie werd gefinancierd uit het Nieuw Lokaal Akkoord (NLA), dat een samenwerkingsverband is van de gemeente Groningen en de woningbouwcorporaties. Het doel hierbij was tweeledig; enerzijds het verfraaien van openbare ruimtes, anderzijds het bevorderen van bewonersparticipatie.

Locatie.

Parkweg 128, Van der Waalsstraat 2, Paterswoldseweg 146

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Lena van der Wal

 • Wijk
  Stadspark

 • Jaar van realisatie
  2015

 • Kunstsoort
  Vormgeving

 • Materiaal
  Hout, Verf

 • Afmetingen
  diverse