Twee gevleugelde leeuwen
Maker onbekend
Over dit kunstwerk.
Twee imposante beelden van gevleugelde leeuwen markeren de ingang van woongemeenschap Ebbingehof, een complex van 40 huurappartementen ontworpen door de architect Moriko Kira. Vanonder een luifel hebben de antieke natuurstenen beelden zicht op een plein met terras.
Aan de gevleugelde leeuw, een hybride fabeldier, kunnen we verschillende symbolische betekenissen toekennen. In de middeleeuwen waren ze als wachters te zien bij paleis- en kasteelpoorten. Omdat men in die tijd dacht dat leeuwen met hun ogen open sliepen, stonden ze symbool voor moed en waakzaamheid. Een gevleugelde leeuw werd daarnaast ook nog eens kracht, spiritualiteit en bezinning toegedicht. Ook de twee exemplaren bij de ingang van de Ebbingehof stralen dit uit: het zijn geen gevaarlijke grommende beesten, maar eerder ‘zachte’ leeuwen, die vriendelijk lijken te glimlachen. Oorspronkelijk maakten de Gevleugelde leeuwen onderdeel uit van het stokerijgebouw van de gemeentelijke gasfabriek, waar ze op beide eindgevels als twee draagfiguren onder de goot waren geplaatst.
Wie de maker van de gevleugelde leeuwen is, is nog altijd onbekend. Weet je meer over de leeuwen? Mail dan naar info@kunstpuntgroningen.nl.
Over de totstandkoming.
Het stokerijgebouw stond van 1909 tot 1969 op de plek stond waar nu de Ebbingehof staat. In 1961 ging het gebouw dicht, waarna het in 1969 werd gesloopt. De twee leeuwen van omstreeks 1909 bleven hierbij echter gespaard. Ze stonden vervolgens op verschillende plekken op het CiBoGa-terrein, en gingen uiteindelijk naar de gemeentelijke opslag. Met de bouw van de Ebbingehof in 2021 ontstond er een mooie mogelijkheid om de beelden weer een plek in de openbare ruimte te geven. De betrokken partijen vonden architecte Moriko Kira bereid om de antieke ornamenten op te nemen in haar ontwerp van de Ebbingehof. Ze vond het ‘lieve leeuwen die een waardige plek verdienen’. Voor het zover was werden de twee leeuwen eerst grondig gerestaureerd. De herplaatsing is mede mogelijk gemaakt door Moriko Kira Architect, Daad architecten/Trebbe Bouw, de bewonerscommissie Ebbingehof en de Gemeente Groningen.
Locatie.
Kruising Langestraat en Haverkampsdrift (Ebbingehof)
Facts & Figures.
-
Door
maker onbekend -
Wijk
Centrum -
Jaar van realisatie
1910 -
Kunstsoort
Kunst in/aan bouwwerk, Wandsculptuur -
Materiaal
Hardsteen -
Afmetingen
h 200 x b 110 x d 45 cm