Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Stadsmarkering S03 A Walk along the Border

Daniel Libeskind

Over dit kunstwerk.

Op een woud van schots en scheef staande palen staat een circa acht meter hoge ‘wig’. Het stelt een opengeslagen boek voor dat een beschildering heeft gekregen met fragmenten uit de (kunst)geschiedenis. De schildering, in patchworkpatroon, werd gemaakt door Groningse kunstenaars. Daniel Libeskind heeft hiermee willen uitdrukken dat de geschiedenis van de stad door haar eigen inwoners geschreven wordt.

Het eerste ontwerp van Libeskind voor dit kunstwerk was een letterlijke vertaling van ‘The Books of Groningen’, de titel van zijn masterplan voor de tien stadsmarkeringen. Hij wilde een enorme stalen kast plaatsen waarin elke Groninger een boek mocht zetten, wat neer zou komen op 175.000 exemplaren. Maar het was een te groot probleem om de boeken te beschermen tegen weer, wind, schimmel en muizen. Uiteindelijk bleef er één ‘boek’ over dat ‘geschreven’ werd door meerdere Groningers.

Daniel Libeskind wordt beschouwd als de geestelijk leider van het deconstructivisme in de architectuur een stroming die de traditionele bouwregels aan haar laars lapt. Zoals Libeskind met zijn masterplan voor de negen stadsmarkeringen een stempel op de skyline van de stad Groningen drukte, zo zal hij dat nu op krachtige wijze voor New York doen. Zijn ontwerp, met de hoogste toren ter wereld en veel aandacht voor een monument en een museum voor de aanslag van 11 september 2001, won de wedstrijd om Ground Zero in New York vorm te geven.

Het werk A Walk along the Border maakt deel uit van het project Stadsmarkeringen, The Books of Groningen, marking the city boundaries.

Over de totstandkoming.

De architect Daniel Libeskind ontwierp een masterplan voor negen stadsmarkeringen bij de belangrijkste toegangswegen van Groningen. Een tiende teken projecteerde hij op het Martinikerkhof. Aan elke stadsmarkering verbond Libeskind een letter uit de naam CRUONINGA en zes parameters; daarmee gaf hij aan de tien ontwerpers als het ware de ingrediënten om de entree van de stad op eigentijdse wijze te markeren.

Daniel Libeskind maakte een ontwerp voor de stadsmarkering S3.
De zes parameters die hij zichzelf meegaf waren:
‘U:Magic/11am/Graveyard/Tragedy/Black with Red Highlights/Melpomene’.

Locatie.

Rozenburglaan (langs de A7)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

  • Door
    Daniel Libeskind

  • Wijk
    Stadspark

  • Jaar van realisatie
    1990

  • Kunstsoort
    Vrijstaande sculptuur

  • Materiaal
    Staal, Verf

  • Afmetingen
    h 8,00 m