Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Portaal

Gert Sennema

Over dit kunstwerk.

In een muur met een dichtgemetseld raam op het hoekpand van de Folkingestraat plaatste Gert Sennema een deur met daarvoor een hardstenen opstapje. Op zich niets bijzonders. De deur mist echter een deurklink, een mogelijkheid om geopend te worden.

Achter deze gesloten deur en raam ligt de geschiedenis van de Folkingestraat verborgen. Een geschiedenis die nog maar door weinigen naverteld kan worden, omdat de meeste mensen die er eens leefden tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerd zijn. 

Het lijkt alsof de deur van massief hout is gemaakt, maar bij nadere beschouwing blijkt hij van brons. Sennema bewerkte het met patina waardoor de structuur en de kleur van hout opgeroepen wordt.

Het werk maakt deel uit van het project Verbeeld Verleden.

Over de totstandkoming.

Via een openbare inschrijving riep de gemeente Groningen kunstenaars op om de geschiedenis van de Folkingestraat vanuit verschillende invalshoeken op een bescheiden wijze te belichten. Voorwaarden bij de opdrachtformulering waren dat het kunstwerk geen ruimtelijk object op straatniveau mocht zijn en dat het aan de eisen van duurzaamheid moest voldoen.

Een commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de Folkingestraat, de joodse gemeenschap en de gemeente Groningen, selecteerde vijf kunstenaars: Allie van Altena, Marijke Gémessy, Peter de Kan, Joseph Semah en Gert Sennema.

Deel van de route.

Locatie.

Folkingestraat 67 (gevel)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Gert Sennema

 • Wijk
  Centrum

 • Jaar van realisatie
  1997

 • Kunstsoort
  Monument, Kunst in/aan bouwwerk, Wandsculptuur

 • Materiaal
  Baksteen, Brons, Hardsteen

 • Afmetingen
  h 2,50 m