Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Ook Hier

Peter de Kan

Over dit kunstwerk.

Ook Hier is een bijzonder kunstwerk. Uit de gevel liet De Kan het woord ‘(Weggehaald)’ frezen. Hij wil hiermee het gemis en de leegte benadrukken in de joodse en Groninger gemeenschap na de Tweede Wereldoorlog. Door het woord tussen haakjes te zetten, wordt het niet aanwezig zijn nog eens extra geaccentueerd. De Kan wilde laten zien “dat verdwenen is, zonder terug te plaatsen wat verdwenen is”.

Ook de onopvallende plek van het kunstwerk heeft een speciale reden. Volgens de kunstenaar is het een onderwerp dat al niet meer bij iedereen leeft, het is verdwenen naar de marge van de aandacht. Vandaar dat hij zijn kunstwerk geplaatst heeft in de zijlijn, buiten het directe blikveld.

Het werk maakt deel uit van het project Verbeeld Verleden.

Over de totstandkoming.

Via een openbare inschrijving riep de gemeente Groningen kunstenaars op om de geschiedenis van de Folkingestraat vanuit verschillende invalshoeken op een bescheiden wijze te belichten. Voorwaarden bij de opdrachtformulering waren dat het kunstwerk geen ruimtelijk object op straatniveau mocht zijn en dat het aan de eisen van duurzaamheid moest voldoen.

Een commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de Folkingestraat, de joodse gemeenschap en de gemeente Groningen, selecteerde vijf kunstenaars: Allie van Altena, Marijke Gémessy, Peter de Kan, Joseph Semah en Gert Sennema.

Deel van de route.

Locatie.

Folkingestraat 9 (zijgevel, op 10 m. hoogte)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Peter de Kan

 • Wijk
  Centrum

 • Jaar van realisatie
  1997

 • Kunstsoort
  Monument, Kunst in/aan bouwwerk

 • Materiaal
  Baksteen

 • Afmetingen
  b 3,30 m