Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Dubbelvorm 6

Carel Visser

Over dit kunstwerk.

Dubbelvorm 6 is de officiële naam van de sculptuur, maar in de volksmond wordt het De Poort genoemd. Het kunstwerk bestaat uit een aaneenschakeling van rechthoekige vormen die zodanig gerangschikt zijn dat ze een poort vormen. De officiële titel – Dubbelvorm – refereert aan de elkaar spiegelende vormen die tevens omkeerbaar zijn. 

Niemand zal bij het zien van de poort denken aan vogels. Toch zijn deze dieren uiteindelijk de bron geweest voor het motief. De kunstenaar zelf spreekt over een gestileerde vogelvorm waarvan de toppen van de vleugels het water raken, waardoor er een spel van reflecties ontstaan. 


De allereerste beelden van Carel Visser (1928-2015) waren expressionistisch van karakter. Maar al vrij snel in zijn carrière als beeldhouwer begon hij met het maken van ver doorgevoerde abstraheringen van natuurmotieven in ijzer en staal. Dier- en mensfiguren zijn daarbij een belangrijke inspiratiebron. Hij maakte vele variaties op het thema van parende vogels die hij steeds abstracter ging uitbeelden. Uiteindelijk werden zijn beelden volledig abstracte constructies, waarvan De Poort een kenmerkend voorbeeld is. Het beeld maakt deel uit van de reeks Dubbelvormen – een serie van zes sculpturen – en is vervaardigd van cortenstaal. 

Over de totstandkoming.

In 1969 werd De Poort aan de tabaksfabriek Niemeyer geschonken door het Gezamenlijk Nederlands Bedrijfsleven, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van Niemeyer. Aanvankelijk stond het beeld bij de oude tabaksloods van de fabriek. In 1977 werd het verplaatst naar de overkant van de weg, bij het nieuwe Niemeyer-gebouw aan de Paterswoldseweg 43. In 2013 veranderde dit pand van eigenaar en kwam de sculptuur terug bij de tabaksfabriek. Na de herstructurering van de Paterswoldseweg in 2020 kreeg De Poort een plek aan de Koeriersterweg. 

Locatie.

Paterswoldseweg (tegenover Koeriersterweg 1, in het groen)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

  • Door
    Carel Visser

  • Wijk
    Stadspark

  • Jaar van realisatie
    1957

  • Kunstsoort
    Vrijstaande sculptuur

  • Materiaal
    Cortenstaal

  • Afmetingen
    h 4,00 m x b 2,70 x d 2,50 m