Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Muurschildering van Aletta Jacobs officieel onthuld

Een 14 meter hoge muurschildering van Aletta Jacobs siert nu een muur tegenover het Academiegebouw in Groningen. De schildering is gemaakt door kunstenaarsduo VAAF en werd vandaag officieel onthuld door de rector van de Rijksuniversiteit Groningen Cisca Wijmenga. 

Het kunstwerk is ontworpen en gemaakt door Jonna Bo Lammers en Lotte Masker, die samen het kunstenaarsduo VAAF vormen. Zij kregen de opdracht om het verhaal van Aletta Jacobs en haar impact te vertellen. “We wilden niet gewoon een portret van haar schilderen, met daarbij een of andere inspirerende tekst”, vertelt Lammers. “We wilden echt haar verhaal vertellen, vertellen waarom Aletta Jacobs zo’n ontzettend coole vrouw is.” De schildering bestaat daarom uit een aantal belangrijke elementen uit haar leven en werk. Bovenin de handtekening waarmee Jacobs zich inschreef en een pen. Daaronder een vrouwelijke torso, een illustratie van de voorkant van een boek dat Jacobs schreef. “Toen het werd uitgegeven werd de illustratie aangepast zodat de vrouwelijke organen bedekt waren met een rokje. Dat hebben wij nu weggelaten”, licht Masker toe.

"We wilden vertellen waarom Aletta Jacobs zo’n ontzettend coole vrouw is.”
Jonna Bo Lammers

Ugly girls

Jacobs zelf staat twee keer afgebeeld: een keer als eerste en enige vrouwelijke dokter, omringd door mannen. Ook is ze getekend als jongere vrouw, met een T-shirt met de tekst ‘studying is for ugly girls’ met daaronder een citaat uit een brief die over Jacobs werd geschreven. “Er werd gezegd dat alleen lelijke vrouwen zich bezig zouden houden met emancipatie en studeren,” legt Lammers uit. ‘En nog steeds worden vrouwen afgerekend op hun uiterlijk. Daarom wilden we deze tekst op een eigentijdse manier in het kunstwerk verwerken.” Lees hier meer over de muurschildering. 

Meer weten over de kunstenaars en hoe zij de muurschildering aanpakten? Bekijk dan de onderstaande video:

Er volgen nog meer muurschilderingen

Het kunstwerk, aan de muur van de Universiteitsbibliotheek, is het eerste in een reeks van minimaal vijf muurschilderingen die belangrijke wetenschappers van de RUG afbeelden. Het voorstel voor een reeks academische muurschilderingen kwam van voormalig gemeenteraadslid Gerben Brandsema en wordt nu door de Rijksuniversiteit Groningen, Kunstpunt Groningen, het Universiteitsmuseum en de gemeente Groningen uitgevoerd.

De universitaire Kunstcommissie buigt zich momenteel over de andere muurschilderingen. Een van de plannen is al bekend: J.C Kapteyn, astronoom en eerste hoogleraar sterrenkunde bij de RUG, krijgt ter ere van zijn 100e sterfdag een plekje aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat.