Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Nieuws

Het ontwerp van het Geheugenpaviljoen

Door: Redactie, 13 februari 2024

Het Geheugenpaviljoen is in de raadsvergadering op 24 april besproken naar aanleiding van protest van een groep omwonenden. Op 15 mei wordt in de raad besloten wat er met het ontwerp gaat gebeuren. Op dit moment beraden wij ons op wat deze uitspraak zal betekenen voor het vervolgtraject.

Boven de nieuwe zuidelijke ringweg ontstaat straks een nieuw park voor Groningers, het Zuiderplantsoen. En wat is een plantsoen zonder kunst? Dit is het ontwerp van het Geheugenpaviljoen, een podium en ontmoetingsplek aan de rand van het Zuiderplantsoen. Het is de tweede in een serie kunstwerken.

Leidend voor het ontwerp was de vraag van omwonenden naar plekken van ontmoeting, verblijf en activiteit. In reactie daarop hebben we verschillende kunstenaars gevraagd een schetsontwerp te maken. Een kunstcommissie, die breed is samengesteld met bewoners, een stedenbouwer, aannemers Combinatie Herepoort en Kunstpunt als coördinator van de kunstopdracht koos unaniem voor het voorstel van Studio L A, een samenwerkingsverband van de ontwerpers Lorien Beijaert en Arna Mačkić.

De eerste ontmoetingsplek kun je al zien en bezoeken, het Geheugenbalkon, een uitkijkpunt langs de Hereweg. Als je er bovenop staat, heb je goed zicht op de werkzaamheden aan de ringweg. Voor Studio L A was de geschiedenis van Groningen het uitgangspunt: “na onderzoek in de omgeving kwamen we erachter dat er veel lagen in de geschiedenis zijn geweest. Maar elke keer is de laag volledig weggevaagd en is er iets nieuws overheen gelegd.” Het architectenduo kwam daarom met het idee om elementen uit de zuidelijke ringweg te hergebruiken en vertrekpunt te laten zijn van de nieuwe ontmoetingsplekken.

Gedeelten van de oude weg, enkele dragers met liggers, zullen terugkomen in het Geheugenpaviljoen en versmelten met nieuwe elementen. Zoals een podium onder het kunstwerk, een stalen constructie én een voor mensen onbereikbare daktuin van ruim 200m2 met veel verschillende planten die bijdragen aan de biodiversiteit, verkoeling bieden en hittestress tegengaan.

We werken in nauwe samenwerking met Combinatie Herepoort en Aanpak Ring Zuid aan het kunstproject. Hou onze website in de gaten om op de hoogte te blijven van de artistieke ontwikkelingen in het Zuiderplantsoen.