Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Een kijkje in het atelier van Peter Wortel

Voor sommige mensen is kunst een hobby en andere mensen wijden er hun hele leven aan. Peter Wortel (Amsterdam, 1954) wist al op jonge leeftijd dat hij kunstenaar wilde worden en niets heeft hem van dat pad af weten te houden. Wij spraken met hem over zijn achtergrond en kunstpraktijk in zijn nieuwe atelier in Sauwerd.

"Ik kom uit een artistiek milieu en ik kwam al op vroege leeftijd in aanraking met kunstenaars van diverse pluimage. Mijn vader was grafisch ontwerper en dankzij zijn opleiding aan de grafische school in Amsterdam beheerste hij allerlei technieken. Toen ik zestien jaar was ging ik naar de gemeente om mij aan te melden voor de Contraprestatieregeling (wat later de BKR zou worden). Maar toen bleek dat ik ten minste achttien jaar moest zijn en een kunstopleiding diende te volgen voor ik voor die regeling in aanmerking kon komen. Omdat ik op mijn zestiende nog geen kunstenaar kon worden, ben ik naar het LTS gegaan en daar heb ik 'fijn timmeren' geleerd. Vervolgens ben ik naar de meubelmakersvakschool gegaan waar je het meubelmakervak erg goed leerde. Na die opleiding ben ik gaan werken bij een schrijnwerker terwijl ik 's avonds de vooropleiding bij het Rietveld deed. Na twee jaar ben ik gestopt met mijn kunstopleiding omdat ik hele andere ideeën over het maken van kunst en vormgeving bleek te hebben dan de docenten van het Rietveld. Zes jaar later heb ik mij toch aangemeld voor Academie Minerva omdat ik alsnog dat officiële papiertje wilde hebben dat mij tot professioneel kunstenaar zou maken. Ik heb na mijn afstuderen welgeteld een half jaar gebruik kunnen maken van de contraprestatieregeling voor deze opgeheven werd. Dat maakte mij niet zo heel veel uit omdat het belangrijkste voor mij was is dat ik toch deze mijlpaal had bereikt.

Kunst is bij mij altijd een samenspel van meerdere onderwerpen en werkvormen. Het laat zich, net als het leven, niet altijd in één bepaald medium vangen.

Ik maak zowel beeldende kunst als dat ik schrijf, waarbij ik vooral werk aan de hand van thema's. Ik ga heel diep in op elk thema dat ik in mijn werk behandel, zo heb ik veel werk gemaakt over tunnels. Ik raakte hierin gefascineerd toen ik als toerist in Londen was en foto's had gemaakt van de London Underground. Deze foto's heb ik later tentoongesteld in het Pictura te Groningen en die vormen uiteindelijk de basis voor werk wat ik daarna maakte. Ik speelde in dat werk heel erg met dingen als perspectief en architectuur. Ik ben hier jaren mee bezig geweest en het heeft zelfs geleid tot een enorme tentoonstelling in de London Transport Museum. Een ander belangrijk thema dat verweven is in mijn werk is het judaïsme en de belangrijke rol die dit speelt in mijn leven. Mijn grootvader was Joods en het oorlogsverdriet van mijn moeder heeft een grote impact op mijn leven gehad.
Op het moment hangen er dertig werken van mijn hand in de synagoge in Groningen, allemaal impressies van mijn reis naar Israël. Deze impressies zijn beeld en woord samen; gedichten vergezeld door houtsnedes. Daarbij schrijf ik Joodse verhalen en ben ik bezig met een bundel van Joodse vertellingen in feit en fictie. Dit werk heeft een dubbele functie; aan de ene kant moet het er gewoon uit, en aan de andere kant word je tijdens het schrijven geconfronteerd met het antisemitisme en alle tegenstellingen die daarin zitten. Dit zijn hele confronterende dingen. Eigenlijk wilde ik het beeldende werk wat afbouwen in mijn praktijk, maar dat lukte niet. Kunst is bij mij altijd een samenspel van meerdere onderwerpen en werkvormen. Het leven heeft tenslotte ook meerdere facetten en dat laat zich niet altijd in één bepaald medium vangen."

De tentoonstelling 'Impressies van Israël door Peter Wortel' is nog t/m 9 oktober te zien in Synagoge Groningen. Meer werk van Peter Wortel vind je bij ons in de Kunstuitleen, en op zijn eigen website.