Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Impressies van Israël door Peter Wortel

Synagoge Groningen
5 augustus 2022 t/m 9 oktober 2022

Over deze activiteit.

Met zijn expositie Impressies van Israël geeft kunstenaar Peter Wortel in woord en beeld een artistieke indruk van het land Israël en de joodse cultuur. Bijzonder is dat de impressies zijn ontstaan tijdens een reis door Israël van Peter Wortel met zijn blinde zoon Jaap. Een deel van de expositie bestaat uit dertig zwart-witte houtsneden. Daarop worden impressies van situaties en plekken in Israël afgebeeld die variëren van het ultraorthodoxe jodendom tot de adembenemende landschappen. Bezoekers kunnen bij de houtsneden gedichten lezen waarin Peter Wortel de impressies met woorden beschrijft.           

Behalve de houtsneden en gedichten zijn op de expositie wandreliëfs te zien die aspecten verbeelden van de joodse cultuur. Deze driedimensionale kunstwerken zijn voorzien van uitleg door de kunstenaar. Synagoge Groningen werkt samen met Peter en Jaap Wortel aan de verbetering van de toegankelijkheid van de presentatie voor bezoekers met een visuele beperking. Zo maakt Peter Wortel letters waaraan bezoekers mogen voelen. De voelbare letters vormen het woord sjalom in zowel Hebreeuws als Nederlands. Zoon Jaap Wortel vertelt in een opgenomen interview in de expositie over zijn herinneringen aan het ontstaan van de impressies in Israël. Dit project wordt nog verder ontwikkeld, zodat ook toekomstige exposities in Synagoge Groningen voor blinde en slechtziende bezoekers meer toegankelijk zijn.

Peter Wortel (Amsterdam, 1954) studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam en aan Academie Minerva in Groningen. Naast zijn studie werkte hij als timmerman en meubelmaker. Die ambachtelijke benadering is nog steeds terug te vinden in zijn artistieke werk.Thema's in zijn werk zijn jodendom, architectuur, steden en industrie. Hij werkt vooral met sculpturen en reliëfdruk. Peter Wortel exposeerde in Europa, de VS, China, Australië en Rusland. Zijn werken zijn aangekocht door ziekenhuizen, banken, instellingen en particuliere verzamelaars. Wortel woont en werkt afwisselend in Nederland (Sauwerd) en Frankrijk.

Synagoge Groningen.

Maak kennis met de joodse cultuur en de geschiedenis van de joodse gemeenschap in Groningen! In onze prachtige in 1906 gebouwde synagoge kun je terecht voor rondleidingen, exposities en activiteiten. De permanente expositie vertelt op interactieve wijze over de eeuwenoude joodse tradities, maar ook over de betekenis daarvan in het heden. Scholen kunnen bij ons terecht voor verschillende educatieprogramma's.

Locatie.

Synagoge Groningen
Folkingestraat 60
9711 JZ Groningen
tel 050-3123151
www.synagogegroningen.nl/