Sculpturale interventies op Noorderzon
Over deze activiteit.
SIGN brengt op verschillende plekken in het Noorderplantsoen tijdens het Noorderzon festival sculpturale interventies van de kunstenaars: Lorenzo Quintanilla, Dan Geesin, Harma Heikens, Dieke Venema en Philippe Wolthuis. De beelden zijn gedurende het hele festival non-stop te bekijken. Een aantal kunstenaars (Dan Geesin, Dieke Venema, Philippe Wolthuis) hebben speciaal voor Noorderzon nieuw werk gemaakt.
Stichting SIGN heeft alle beelden op 25 augustus 2015 teruggetrokken uit het theaterfestival Noorderzon. Dit naar aanleiding van de controverse die is ontstaan rond het werk van kunstenaar Harma Heikens.
Dan Geesin observeert het dagelijkse om zijn verhalen te vormen; de tragische en komische manier waarop mensen communiceren. Zijn verhalen verbeeldt in film, muziek en ruimtelijk werk, hebben meestal een melancholische ondertoon, gaan over het contrast tussen de stad en het platteland, het verschil tussen verveling en ontspanning, onschuld en schuld, en altijd met een knipoog naar het proces en de context van het maken.
Dan Geesin (Londen, 1970) woont en werkt in Slochteren. Geesin studeerde beeldende kunst aan de universiteit van Nottingham en bij De Ateliers in Amsterdam. Hij maakt films en performances, vaak in combinatie met zijn eigen muziek. Zijn Olifantenvoeten won een Gouden Kalf in 2011. Zie ook www.geesin.nl
Harma Heikens werkt binnen de beeldende conventies van de populaire cultuur en maakt gebruik van verleidingstechnieken uit de reclame. Zij verbindt persoonlijke obsessies met actuele maatschappelijke en politieke thema’s. Zo ontstaat een surreële, duistere wereld vol verborgen motieven, bevolkt door hybride mens- en dierfiguren.
Harma Heikens (Groningen, 1963) woont en werkt in Groningen. Is afgestudeerd 1991 aan Academie Minerva te Groningen. Voor al haar activiteiten zie: www.harmaheikens.nl
Nb: Het werk van Harma Heikens is in de showcontainer nabij de centrale kiosk tussen 13.00-23.00 uur te zien.
Lorenzo Quintanilla navigeert tussen concept, ambacht en uitvinding. Hij baant zich een weg door verschillende materialen en technieken, waarbij de onderneming en het experiment minstens zo belangrijk zijn als het eindpunt. Door fysiek te werken aan een idee ontstaan dingen die je bedenksels overstijgen. Een fascinatie voor verwoeste standbeelden door zowel natuur als mensheid zijn een punt van vertrek. De vervorming van de iconische beelden door de eeuwen heen schetst een kritische parodie op het concept van eindtijden (“Interim phase David 02”).
Lorenzo Quintanilla (1986, Putten) woont en werkt in Amsterdam. Is in 2012 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam. Mede oprichter van New Sculpture Department. www.newsculpturedepartment.com
Philippe Wolthuis werkt vanuit zijn fascinatie voor architectonische constructies en de relatie met de omgeving. Zijn zoektocht naar de essentie van de vorm en naar de betekenis van het maken zelf, is het beginsel van zijn fundamentele kunst.
Philippe Raoul Wolthuis (Emmen, 1979), woont en werkt in Groningen. Afgestudeerd in 2009 Academie Minerva, Groningen & in 2008 aan Hunter College MFA/BFA (New York/USA). www.philippewolthuis.nl
Dieke Venema is gefascineerd door de vorm en het materiaal van gebruiksvoorwerpen. Alledaagse voorwerpen vergroot zij en voegt ze samen tot assemblages die soms humoristische dan wel vervreemdend ogen. In het materiaal smeedt zij het geheel tot een eenheid. De huid van haar sculpturen wekt de indruk net bewerkt te zijn.
Dieke Venema (1990, Barneveld) woont en werkt in Kampen/Zwolle. Afgestudeerd in 2012 Artez Zwolle.
www.diekevenema.nl
Aftrap van de sculpturale interventies van SIGN op Noorderzon festival door: Dan Geesin. New music preview: 'Watch me folunk'. Klik hier om alvast naar de muziek te luisteren.
Tijd: donderdag 20 augustus as. om 16.00 uur
Locatie: Noorderplantsoen ingang Noordkant Kruissingel, naast Spiegelterras.
Na het optreden zijn de beelden van Dan Geesin, Dieke Venema, Philippe Wolthuis, Harma Heikens, Lorenzo Quintanilla op het festivalterrein te bezichtigen.
SIGN.
SIGN is een levendige en experimentele projectruimte voor actuele interdisciplinaire kunst op nationaal niveau. Zij biedt jonge kunstenaars een podium voor verdere profilering, ontwikkeling en intensivering van hun kunstenaarschap. Daarbij wordt nieuw werk geïnitieerd in bijzondere contexten en wordt de nodige reflectie gegeven. Presentaties zijn er in SIGN, op allerlei locaties, en in openbare ruimte met een variatie aan omstandigheden, invalshoeken, disciplines.
SIGN wordt ondersteund door Mondriaan Fonds Kunstpodium Basis 2025-2028 en door de Gemeente Groningen voor dezelfde periode.
Locatie.
Noorderplantsoen
9717 Groningen
tel 050-3132651 of 0623631796
www.sign2.nl