Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Hotdogs en onderzeeërs: de sculpturen van Noorderzon

Noorderzon: oer-Gronings en grenzeloos tegelijk. Al 25 jaar iedere zomer te vinden in het Noorderplantsoen, maar tot ver buiten dit stadsgroen bekend. The International New York Times roemde vorig jaar het festival, en omschreef het als 'a cross between a mass pop concert and a highbrow theater festival'. Temidden van deze mix toont kunstinitiatief SIGN grote en opvallende werken van vijf Noordelijke kunstenaars, onder de noemer Sculpturale interventies in het Noorderplantsoen. We kijken vooruit.

„Je moet verrast worden in de drukte”. Ron Ritzerfeld van SIGN vertelt over wat het kunstinitiatief beoogt met de werken op Noorderzon: „Ze moeten zorgen voor een zekere verstilling in het drukke gebeuren, en daarnaast vervreemdend werken. Dat past bij onze stijl: wij zijn altijd opzoek naar mensen die vervreemdende dingen maken.” Het vijftal kunstenaars dat bleek aan te sluiten bij deze SIGN-signatuur bestaat uit Dan Geesin, Harma Heikens, Lorenzo Quintanilla, Philippe Wolthuis en Dieke Venema. Allen wonen en werken hier, en dat komt goed uit, sluit mooi aan bij de voorkeur van Noorderzon om noordelijke kunstenaars een podium te bieden.

Het vinden van kunstenaars die aan alle voorwaarden voldeden was overigens nog geen gemakkelijke taak, zo stelt Ritzerfeld:  „Er zijn simpelweg niet zoveel jonge Groningse kunstenaars die grote, monumentale werken maken, die ook nog eens geschikt zijn voor buiten.” Maar het is gelukt, met een grote verscheidenheid in beelden bovendien: van een hysterische hotdog, tot een sokkel met een smeltend beeld, en van een aangespoelde onderzeeër tot tweeduizend kilo gekneed beton – dit zijn de visuele smaakmakers van Noorderzon, en rustpunten in de hectiek, die niets liever willen dan bewonderd worden. De werken staan verspreid door het Noorderplantsoen, klaar om je te verrassen, het hele festival lang, van Noorderzonsopgang tot -ondergang. En daartussen!

Noorderzon duurt van donderdag 20 augustus t/m zondag 30 augustus 2015 en de toegang is gratis. Lees meer over de sculpturale interventies van SIGN in het Noorderplantsoen op de website van Noorderzon.

SIGN heeft alle beelden op 25 augustus 2015 teruggetrokken uit het theaterfestival Noorderzon. Dit naar aanleiding van de controverse die is ontstaan rond het werk van kunstenaar Harma Heikens.