Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

De Held, Gravenburg & Reitdiep

Over deze wijk.

De Held is een van de 'uitleggebieden' (uitbreidingswijken) die in de gemeentelijke volkshuisvestingsnota De stad vernieuwt (1990) werden aangewezen voor woningbouw. Het gebied bestaat uit 3 delen die vanaf eind jaren ’90 van de vorige eeuw gefaseerd zijn - en worden - aangelegd: De Held I, Gravenburg (De Held II) en De Held III. De naam verwijst naar de polders waarin de wijk is gebouwd: de Jonge Held en de Oude Held, die op hun beurt weer zijn vernoemd naar de molens en gemalen die de polders droog hielden. Gravenburg is de naam van een boerderij in het gebied.

De Held moest vooral aan de vraag naar eengezinswoningen voldoen. Het is tevens de plek waar de gemeente Groningen een deel van haar zogenaamde 'Vinexopgave' heeft gerealiseerd. In de wijk wordt overwegend gewoond. Slechts enkele maatschappelijke en dienstverlenende functies hebben een plek gekregen in het centrum van de wijk. Ter versterking van de nabijgelegen winkelvoorzieningen zijn de bewoners aangewezen op de wijkcentra van Vinkhuizen en Hoogkerk.

Refererend aan het voor Noord-Groningen zo kenmerkende wierdenlandschap, is de De Held I opgebouwd uit verschillende woonmilieus die op (schier)eilanden tussen het groen of in het water liggen. Ieder eiland beschikt over een eigen identiteit. In Gravenburg / De Held II keert deze opzet, zij het in een veel lossere vorm, terug. Hier vormt een lange, meanderende laan de verbindende factor waarlangs de diverse woonstraten zijn aangelegd. De Leegeweg, een historische route, doorsnijdt het plangebied. Langs deze weg wijkt het karakter van de bebouwing af. De woonbuurtjes bestaan hier uit clusters van 6 vrijstaande woningen op ruime kavels. Daarnaast zijn 2 bestaande boerderijen, nu in gebruik als woning met dienstverlening en kinderdagverblijf, opgenomen in het bebouwingsbeeld.

Reitdiep
Reitdiep is een woonwijk gelegen aan de noordwestkant van de stad Groningen in de directe nabijheid van het wierdedorp (terpdorp) Dorkwerd. De wijk wordt sinds 2001 in fasen afgebouwd. De naam van de wijk is direct afgeleid van de naam van het aanliggende (gekanaliseerde) riviertje Het Reitdiep. Dit vormt al eeuwenlang een belangrijke verbinding van de stad Groningen met het noorden van de provincie.

In de deelplannen Eilandzone en Reitdiephaven is de relatie met het water een belangrijk thema. De woningen liggen direct aan het water en beschikken vaak over een eigen ligplaats. De wijkvoorzieningen zijn geconcentreerd in het deelplan Reitdiephaven. Aan de noord- en westzijde refereert de wijk meer aan het Groninger wierdenlandschap. Dit keert ook terug in de straatnamen (o.a. Joeswerd, Eekwerd, Kenwerd).

De gehele wijk bestaat hoofdzakelijk uit (koop)woningen met tuinen, die projectmatig en in collectief particulier opdrachtgeverschap zijn gerealiseerd. Dat laatste wil zeggen dat (toekomstige) bewoners grotendeels zelf gezamenlijk met met een architect hun woningen hebben ontwikkeld. Daarnaast zijn er enkele vrije kavels. Enige uitzondering is het centrumgebied rond Reitdiephaven, waar ook appartementen zijn gerealiseerd.

Kunst in deze wijk.