Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Jannemarein Renout

Jannemarein Renout (1969) is beeldend kunstenaar. In 2021 studeerde hij af aan het Frank Mohr Instituut.

Kijken is aanraken

“Kijken is aanraken is een werk over voelen en haperen. Een onderzoek naar het alledaagse, dat wat we iedere dag doen, leven. De absurditeit daarvan en de naakte kwetsbaarheid. Het zoeken naar het zichtbaar en voelbaar maken van een gedeelde kwetsbaarheid. Wat is het om te leven? Hoe doe je dat eigenlijk?
Overduidelijk is het signaal van onze planeet aan de mens: “Beste mens, u heeft een misverstand over hoe te leven, het is tijd uzelf eens grondig te overdenken. Doet u daar alstublieft niet te lang over, dat denken, ik heb dringend uw hulp nodig om te blijven voortbestaan.” Het misverstand over hoe te leven onderzoek ik vanuit het archief van mijn vader. Het archief bestaat uit foto’s, tekst en objecten. Ook heb ik de woorden van mijn vader verzameld. Wekelijks breng ik een aantal woorden naar mijn vader en vraag hem zijn woorden te schrijven. Ook registreer ik de gesprekken tijdens onze wandelingen.
Begin 2019 is mijn vader gediagnosticeerd met dementie. Sindsdien verblijft hij, na een periode van verwaarlozing, in een verzorgingstehuis. Maakt het uit of het voor of na het middageten is? Als je herinneringen maar wat doen? Als je echo wegstuift als los zand? Is uit de laatste etappe van het leven te leren voor het heden? De manier waarop ik het materiaal verwerk en presenteer, is een poging het intieme, als persoonlijke kwetsbaarheid, invoelbaar te maken voor de toeschouwer.”

Over project 'Lucht'

De coronamaatregelen hebben de kunstsector enorm getroffen. Tentoonstellingen en kunstsubsidies zijn geannuleerd of uitgesteld. Het is een onzekere tijd voor veel kunstenaars. Met het project Lucht wil Kunstpunt Groningen kunstenaars en vormgevers uit de gemeente Groningen ondersteunen. 87 Groninger kunstenaars hebben een stipendium ontvangen waarmee ze nieuw werk hebben gemaakt, waaronder Jannemarein Renout. Met een billboard-expositie van 27 september t/m 17 oktober presenteren we verspreid door de stad Groningen alle kunstenaars aan je. Bekijk hier het werk van de andere kunstenaars