Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Jan van der Til

Jan van der Til (1972) is beeldend kunstenaar.

Boek XL

“De financiële bijdrage van Lucht gebruik ik voor het omzetten, herdefiniëren en uitbreiden van een bestaand concept, getiteld Boek XL. Boek XL heb ik in maart 2020 als voorstel ingediend voor de ‘Open Oproep Op Campus Academie Minerva’ van het Mondriaan Fonds. Deze open call richtte zich op een groene en permanente invulling van het binnenplein van Academie Minerva aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. Vanwege de uitbraak van COVID-19 werd de open call door het Mondriaan Fonds en Academie Minerva geannuleerd.
Boek XL wordt nu omgezet naar een bidbook, een ambitieus en open projectvoorstel dat de oorspronkelijke ideeën van Boek XL verdiept en uitbreidt. Het academiegebouw van Minerva en zijn directe omgeving vormen het startpunt voor een artistieke visie op de bestaande klimaatplannen van de gemeente Groningen, zoals het tegengaan van lokale hittestress en de achteruitgang van (stads)biodiversiteit.
Het bidbook zal behalve kritisch – vanuit een noodzaak tot handelen en het nemen van verantwoordelijkheid – ook praktisch en oplossingsgericht zijn. Mijn ambitie om Boek XL om te zetten naar een bidbook is het resultaat van mijn brede beroepspraktijk als conceptueel kunstenaar waarin ik onafhankelijk opereer en indien nodig initiatieven neem die een publiek belang dienen.”

Over project 'Lucht'

De coronamaatregelen hebben de kunstsector enorm getroffen. Tentoonstellingen en kunstsubsidies zijn geannuleerd of uitgesteld. Het is een onzekere tijd voor veel kunstenaars. Met het project Lucht wil Kunstpunt Groningen kunstenaars en vormgevers uit de gemeente Groningen ondersteunen. 87 Groninger kunstenaars hebben een stipendium ontvangen waarmee ze nieuw werk hebben gemaakt, waaronder Jan van der Til. Met een billboard-expositie van 27 september t/m 17 oktober presenteren we verspreid door de stad Groningen alle kunstenaars aan je. Bekijk hier het werk van de andere kunstenaars