Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

The Female Presence in het CBK Groningen

24 mei 2019

Spraakmakende vrouwbeelden in een tentoonstelling van museaal niveau

Vanaf 25 mei t/m 6 juli 2019 presenteert het CBK Groningen The Female Presence. Een unieke verzameling vrouwbeelden van Elisabet Stienstra die nog nooit in deze samenstelling is getoond.
Het autonome werk van Stienstra kenmerkt zich door de aantrekkelijkheid van het vrouwelijk lichaam in combinatie met emotioneel oncomfortabele aspecten. Het is spraakmakend en roept vragen op. Het werk refereert naar historische beelden uit een ver verleden, maar geeft deze nieuwe interpretaties door een geheel eigentijdse vormgeving.

In haar werk stelt Stienstra de vrouw centraal. Ze onderzoekt de rituele functie van sculpturen uit een ver verleden in relatie tot onze hedendaagse cultuur: Hoe wordt er door de eeuwen heen naar de vrouw gekeken? Het is de eerste keer dat het oeuvre van Stienstra op deze omvangrijke schaal is te zien, de tentoonstelling bevat tevens de primeur van een nieuw kunstwerk.

Het maakproces van De Figuurtoren is ook onderdeel van deze tentoonstelling. Stienstra realiseerde deze acht meter hoge sculptuur in opdracht van het CBK Groningen, voor de Oosterparkwijk in Groningen. Dit was de aanleiding om de kunstenares uit te nodigen voor deze tentoonstelling. De Figuurtoren wordt op 25 mei onthuld.

Elisabet Stienstra (Gasselternijveen, 1967) keert na dertig jaar terug naar Groningen, de stad waar ze tussen 1984 en 1988 studeerde aan Academie Minerva. Haar werk is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum, Museum Arnhem, Centro Arte Contemp Luigi Pecci Prato in Italië en in diverse privécollecties.
The Female Presence is de eerste solotentoonstelling van Elisabet Stienstra in haar geboorteregio en komt tot stand met bruiklenen van: Achmea kunstcollectie, KAF Almere Collectie de Paviljoens, Museum Arnhem, Cornelis Slangen – Maartensdijk, Jaap Stienstra – Britsum, Jan van Saase – Rotterdam en Louis Hoogveld – Heteren.

De tentoonstelling The Female Presence is gratis toegankelijk van woensdag t/m zaterdag van 12 tot 17 uur. Locatie: CBK Groningen, Trompsingel 27a. Zie voor meer informatie www.cbkgroningen.nl.