Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Tentoonstelling Boek der Natuur in het CBK

5 oktober 2018

Groningen in teken van kunstenaarsboeken

Van 13 t/m 20 oktober vindt in heel Groningen de Week van het Kunstenaarsboek (WKB18) plaats. Met exposities, lezingen, performances, workshops en gesprekken laten maar liefst 25 instellingen in de stad de rijkdom en de reikwijdte van het kunstenaarsboek zien. In het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) vind je tijdens WKB18 een grote expositie van kunstenaarsboeken met het onderwerp natuur: het Boek der Natuur.

In Boek der Natuur zie je boeken en kunstwerken die spelen met verschillende benaderingswijzen op de relatie tussen mens en natuur. Kunstenaars besteden sinds de jaren zestig op een nieuwe manier aandacht aan de natuur: het opnieuw ordenen of verwijderen van bestaand natuurlijk materiaal, het benaderen van het landschap als ruimte om in te werken, het gebruikmaken van natuurprocessen voor het kunstwerk. Ook in het kunstenaarsboek wordt natuur vaak gebruikt als invalshoek. De kunstenaars in de tentoonstelling in het CBK zien de natuur als hun atelier, een plek waar een werkelijke authentieke ervaring kan plaatsvinden. Het belang van de natuur is een belangrijk uitgangspunt voor de kunstenaars. Deelnemende kunstenaars: Frans Baake, Martin Brandsma, Sjoerd Buisman, Ger Dekkers, Jan Dibbets, Marinus van Dijke, Sibylle Eimermacher, Ingeborg Entrop, Hamish Fulton, Anne Geene, Hetty Huisman, Richard Long, Vibeke Mascini, Antoinette Nausikaa, Jan van der Til, David Tremlett, Hans de Vries, herman de vries, Hans Waanders en Luuk Wilmering.

Opening en performance

De opening van de tentoonstelling is op zaterdag 13 oktober om 15.00 uur door schrijver, filosoof en kunstbeschouwer Cees de Boer. In het kader van de tentoonstelling voert kunstenaar Ingeborg Entrop samen met een dubbelstrijkkwartet, actrices en het publiek de muzikale performance Musica Universalis LIVE! uit op dinsdag 16 oktober en woensdag 31 oktober. Op het programma staan werken die betrekking hebben op het wezen van de kosmos. Wil je meedoen aan de uitvoering, dan ben je van harte welkom, neem je instrument mee. Wil je alleen luisteren, kom dan ook langs. Musica Universalis LIVE! start beide dagen om 20.00 uur in het CBK aan de Trompsingel 27. Toegang is gratis. Er is een beperkt aantal zitplaatsen, meld je daarom tijdig aan via info@cbkgroningen.nl.

Kunstenaarsboeken

Kunstenaarsboeken zijn kunstwerken die zijn uitgevoerd in de vorm van een boek. Ze worden vaak gepubliceerd in kleine oplages of als unicum (slechts één exemplaar). De vorm is divers: boekrollen, pop-up-boeken, harmonica-boeken, losse elementen in een doos, of de klassieke boekvorm van gebonden pagina’s. Al eeuwenlang zijn kunstenaars actief in het vervaardigen van boeken, maar het genre kunstenaarsboeken is voornamelijk een kunstvorm uit de late 20ste eeuw.

De WKB18 duurt t/m 20 oktober, de tentoonstelling in het CBK loopt t/m 17 november 2018.