Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Het CBK zoekt kunstenaars, vormgevers en architecten voor Noorderzon

14 februari 2019

Maak een kunstwerk dat reflecteert op de kanteling in de maatschappij

Jaarlijks realiseert het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) een kunstopdracht tijdens Noorderzon Performing Arts Festival. Vorig jaar was dat een ontmoetingsplek, eerder was dat onder andere een lichtsculptuur, een tijdelijk paviljoen op de speelweide en een brug op de vijver. Op dit moment zoekt het CBK dat voor deze opdracht samenwerkt met Platform GRAS kunstenaars, ontwerpers of architecten die de opdracht van 2019 willen realiseren. Je kunt reageren als je een opleiding in een van deze disciplines hebt genoten en professioneel werkzaam bent op een van deze terreinen. Je woont en/of werkt in de gemeente Groningen. Verder is het belangrijk dat je nog niet veel ervaring hebt met werken in de openbare ruimte of in opdracht. De jaarlijkse opdracht is bedoeld als talentontwikkelingstraject. Daarom zoekt het CBK kunstenaars die willen leren. Je mag eventueel in duo of collectief werken. De opdracht luidt: ontwerp binnen het thema van dit jaar een kunstwerk in de ruimste zin van het woord. Het object nodigt uit tot betreden en/of verblijf. Het thema is transitie, ‘de kanteling in de maatschappij’. Geïnteresseerden kunnen t/m 3 maart 2019 een voorstel indienen, daarna vindt een selectie plaats. Op de website van het CBK staat de volledige oproep, zie www.cbkgroningen.nl.

Transitie

We staan op een kantelpunt. Waar onze economie altijd was ingericht op groei, zoeken we nu een nieuw en ander evenwicht. Fossiele brandstoffen staan ter discussie, afvalbergen willen we verkleinen. Initiatieven om producten en diensten te delen of op een andere manier aan te bieden schieten als paddenstoelen uit de grond. Technische ontwikkelingen bieden tal van mogelijkheden. Tegelijkertijd ontstaan verlangens van mondiaal naar lokaal, van grootschalig naar kleinschalig en dichtbij huis. Wat betekent dit kantelpunt? Het CBK vraagt je met je kunstwerk te reflecteren op dit kantelpunt in de maatschappij.

CBK

Het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) ondersteunt de beeldende-kunstsector en maakt deze met een divers aanbod toegankelijk voor een zo breed mogelijk publiek. Het CBK is een professionele verbinder tussen kunst, kunstenaars, publiek en samenleving en wil de hedendaagse beeldende kunst in Noord-Nederland versterken en ontwikkelen. Het CBK wil hiermee bijdragen aan een vitaal en duurzaam kunstklimaat, en een leefomgeving waar burgers bij willen horen. De jaarlijkse kunstopdracht op Noorderzon is een voorbeeld waar deze verbindende rol zich in uit.

Noorderzon

Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is de ietwat curieuze combinatie van een internationaal kunstenfestival op het scherpst van de snede met spannende hedendaagse podiumkunsten uit alle delen van de wereld én een groots zomerfeest in een vrij toegankelijk plantsoen. Een jaarlijks elf dagen durende festival voor zo’n 135.000 bezoekers uit Groningen, de rest van het land en de wereld. De 29e editie vindt plaats van donderdag 15 augustus t/m zondag 25 augustus 2019. De toepassing van beeldende kunst vormt een waardevolle aanvulling op de reeks van andere kunstvormen die worden gepresenteerd.

Platform GRAS

GRAS is het architectuurcentrum voor en van Groningen. Sinds 5 oktober 1999 werkt het platform in een kleine, flexibele bezetting aan het stimuleren en aanjagen van de kennis van, en het debat over de gebouwde omgeving.