Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Allerlaatste strip nu te zien op Grote Markt

2 november 2018

Strip gemaakt door Groninger illustratiecollectief Knetterijs

Sinds deze week is de achtste en laatste strip op de Grote Markt in Groningen te zien. De strip is gemaakt door het illustratiecollectief Knetterijs. Op verzoek van het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) verbeelden Groninger stripmakers de veranderingen aan de Oostwand van de Grote Markt. De laatste strip blikt vooruit op de opening van het Groninger Forum. In negen platen zie je een parade van bekende en onbekende Groningers voorbijkomen, zoals sporters, Stadjers, kunstenaars en zakenlui, op weg naar het Forum. Wie goed kijkt, ziet ook cultuurwethouder Paul de Rook die onderweg is naar de openingshandeling. Zal hij op tijd arriveren?

Knetterijs

Het Groningse collectief Knetterijs wordt gevormd door Douwe Dijkstra, Jan Hamstra, Maarten Huizing, Jaime Jacob, Anne Margo Stapert, Tsjisse Talsma, Senne Trip, Megan de Vos en Kalle Wolters. Zij leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan Academie Minerva (waaraan allen in 2016 afstudeerden) en zijn sindsdien onafscheidelijk. Ieder lid heeft een andere stijl en aanpak: houtsneden worden afgewisseld met zeefdrukken, digitale kunst en collages. De leden verdelen hun tijd tussen freelance en collectieve projecten. Dit levert een grote variatie aan illustraties en ontwerpen op, van posters voor het Groninger poppodium Vera tot illustraties voor De Volkskrant en The New York Times.

Stripestafette

De strip van Knetterijs is de laatste in een reeks waarin het CBK Groninger striptekenaars heeft gevraagd de veranderingen in de binnenstad van Groningen – de nieuwbouw van de Oostwand van de Grote Markt en daarachter het Groninger Forum-  te verbeelden in verhalen. Eerder waren op de schutting strips te zien van Sam Peeters, Barbara Stok, Erik Wielaert, Bart Nijstad, Maria van Driel, de Stalinski’s en Jan-Willem Spakman. Kijk voor meer informatie en alle strips op www.cbkgroningen.nl