Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Wervel – Nicky Assmann (2019)

Kunstopdrachtenarchief kunst op straat

Wervel is een ingenieuze, 20 meter lange LED-sculptuur die in de Forumgarage hangt. De vorm is geïnspireerd op een tornado en volgt de contouren van de architectuur van het Forum. Wervel laat kleurrijke, gecomponeerde videobeelden zien die hun oorsprong vinden in natuurlijke fenomenen als turbulentie en vloeistofdynamica en de wetenschap hierachter. De patronen die deze natuurverschijnselen laten zien van kosmisch tot macro en microscopisch niveau, zijn gecombineerd met vloeiende dynamische hyperkleuren. Hieruit is een prachtige compositie van licht, beweging en verbeelding ontstaan die de zintuigen prikkelt en vooral verwondert.

Wervel is in opdracht van het CBK Groningen gemaakt door de internationaal aan de weg timmerende kunstenaar Nicky Assmann. De onthulling was eind november 2019. Wervel is vanaf dat moment door iedereen te ervaren in de Forumgarage!

Nicky Assmann
Met een achtergrond in film en ArtScience combineert Nicky Assmann kunst, wetenschap en cinematografische elementen in haar werk, om zo zintuiglijke ervaringen te creëren. De zon is een inspiratie in een continue zoektocht naar wat ze hyperkleuren noemt, die kenmerkend zijn voor haar werk. Observaties van de natuur op verschillende schaalniveaus beïnvloeden haar werk. In het zoeken naar verschijnselen die zowel op kosmisch als microscopisch niveau voorkomen en het naast elkaar zetten van micro en macro komen gelijkende beelden en patronen naar voren. Wervel is het eerste permanente kunstwerk van Nicky Assmann in de openbare ruimte.

Wervel is mogelijk gemaakt door de Gemeente Groningen en een bijdrage van het Mondriaan Fonds.