Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Park Meerstad – Jeroen Doorenweerd en Matthijs Dijkstra (2020)

Kunstopdrachtenarchief kunst op straat

Park Meerstad is het grootste openbare landkunstproject van Nederland. Het is een gebied van 10 hectare bij het Woldmeer in Meerstad. Het unieke ontwerp voor het park komt uit handen van beeldend kunstenaar Jeroen Doorenweerd en LAOS Landschapsarchitectuur. Het werd een echte samenwerking tussen de kunstenaar en landschapsarchitect Matthijs Dijkstra. Beide heren namen het hele park onder handen, met als resultaat: geen kunst in een park, maar een totaalverhaal. Een heuvelachtig park met natuurlijke elementen zoals stapstenen en een uit hout opgetrokken kabelbaan. Dwars door het heuvelachtige landschap snijdt een kaarsrecht betonnen fietspad, dat heel mooi is vormgegeven en een bijzonder contrast vormt met het grillige van de heuvels. In Park Meerstad komen kunst en natuur samen.

De ontwikkeling van het park is een samenwerking tussen het CBK, gemeente Groningen en Bureau Meerstad, én ook de bewoners hadden een stem in het geheel.

Noorderbreedte, het noordelijke tijdschrift over landschap, identiteit en duurzaamheid, heeft in haar zomernummer van 2020 een special over Park Meerstad gemaakt. Hierin wordt het park van vele kanten bekeken. Lees hoe bewoners en experts in het park rondlopen en hun kijk geven. Kom in het interview met de kunstenaar en landschapsarchitect te weten hoe ze ieder vanuit hun eigen discipline gezamenlijk te werk gingen. En ontdek hoe deze wijk en dit park passen in onze bouwtraditie in het essay van Paul Roncken.