Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Volkshortus Selwerd

Een plantenkas in Selwerd voor iedereen!

Doe mee en kom tuinieren, plant mee, of kom kijken!


Je vindt Volkshortus Selwerd op het binnenterrein tussen de Elzenlaan en de Hazelaarstraat.
Openingstijden: donderdag t/m zaterdag | 13-17 uur

Volkshortus

Vanaf 1 maart is Volkshortus Selwerd weer open! De Volkshortus is bedacht door kunstenaars George Korsmit en Saskia Janssen.

Het is een kweekkas voor planten, bloemen, fruit, groenten en kruiden, kortom, voor alles wat groeit en bloeit! De planten in de kas worden gekozen door wijkbewoners en vertegenwoordigen de meer dan 80 nationaliteiten in de wijk.

Kom genieten van het groen in de Volkshortus en laat je inspireren door de verschillende planten. In de Volkshortus kun je gratis zelf je eigen planten kweken en aangeven welke planten jij graag terug ziet. Er zullen ook workshops gegeven worden voor en ook door buurtbewoners.

Omdat de kas een groot succes is, blijft de kas langer in Selwerd staan, t/m oktober 2024.

 

Saskia Janssen en George Korsmit

Het  kunstenaarsduo Saskia Janssen en George Korsmit maakt vaak sociale kunstwerken waarbij gebruik gemaakt wordt van verschillende media. De identiteit van de plek en haar bewoners is daarbij het uitgangspunt. Onlangs won het duo de Amsterdamprijs voor de Kunst met de The Rainbow Soul club, een kunststudio in een opvang voor daklozen en langdurig drugsgebruikers. De jury oordeelde dat het collectief ‘de grenzen tussen het artistieke en sociale domein doorbreekt’. Volkshortus Selwerd is hun eerste werk in Groningen.

Geïnspireerd door Siep van den Berg

Een interessant detail is het ontwerp van de tafels in de kas. Dat is gebaseerd op de patronen en elementen in de kunst van de Groninger kunstenaar Siep van den Berg. Hij maakte in de jaren ’60 verspreid in de wijk muurkunst. Bekijk hier het werk dat hij in Groningen maakte.

Activiteiten

In Volkshortus Selwerd vinden regelmatig activiteiten plaats voor en door buurtbewoners.

1 & 2 maart

Ontmoet kunstenaars George Korsmit en Saskia Janssen

2 maart

Zadenmarkt: van 11-15 uur mag iedereen zaden ruilen en zaden komen planten. Entree en meedoen is gratis. Heb je zelf zaden en wil je die ruilen? Stuur dan een mailtje naar volkshortusselwerd@gmail.com

Educatie

Volkshortus Selwerd is de inspiratiebron voor een educatieprogramma dat Kunstpunt speciaal voor kinderen uit de buurt heeft ontwikkeld. Een tactiele ervaring, het voelen met de handen, staat centraal. Leerlingen kunnen onder andere een eigen plantenkunstwerk maken en potjes kleiren. “Het is gewoon leuk om lekker met je handen bezig te zijn,” oordeelt een van de kinderen. Ruim 500 leerlingen van nabijgelegen basisscholen CBS de Wegwijzer, OBS de Pendinghe en de dr. Bekenkampschool deden mee.

Locatie en openingstijden

De kas staat op het binnenterrein tussen de Elzenlaan en de Hazelaarstraat.

Openingstijden:

  • Donderdag 13.00 – 17.00
  • Vrijdag 13.00 – 17.00
  • Zaterdag 13.00 – 17.00

 

Contact

Heb je vragen of heb je al ideeën voor planten die je wilt laten groeien? Of wil je vrijwilliger in de Volkshortus worden? Neem dan contact op met de kunstenaars via volkshortusselwerd@gmail.com

 

Volkshortus Selwerd is gerealiseerd in opdracht van Kunstpunt Groningen in samenwerking met Gemeente Groningen en Nijestee.