Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Volkshortus Selwerd

Een plantenkas in Selwerd voor iedereen!

Doe mee en kom tuinieren, plant mee, of kom kijken!


Je vindt Volkshortus Selwerd op het binnenterrein tussen de Elzenlaan en de Hazelaarstraat.
Openingstijden: donderdag t/m zaterdag | 13-17 uur

Volkshortus

Vanaf 1 maart is Volkshortus Selwerd weer open! De Volkshortus is bedacht door kunstenaars George Korsmit en Saskia Janssen.

Het is een kweekkas voor planten, bloemen, fruit, groenten en kruiden, kortom, voor alles wat groeit en bloeit! De planten in de kas worden gekozen door wijkbewoners en vertegenwoordigen de meer dan 80 nationaliteiten in de wijk.

Kom genieten van het groen in de Volkshortus en laat je inspireren door de verschillende planten. In de Volkshortus kun je gratis zelf je eigen planten kweken en aangeven welke planten jij graag terug ziet. Er zullen ook workshops gegeven worden voor en ook door buurtbewoners.

Omdat de kas een groot succes is, blijft de kas langer in Selwerd staan, t/m oktober 2024.

 

Saskia Janssen en George Korsmit

Het  kunstenaarsduo Saskia Janssen en George Korsmit maakt vaak sociale kunstwerken waarbij gebruik gemaakt wordt van verschillende media. De identiteit van de plek en haar bewoners is daarbij het uitgangspunt. Onlangs won het duo de Amsterdamprijs voor de Kunst met de The Rainbow Soul club, een kunststudio in een opvang voor daklozen en langdurig drugsgebruikers. De jury oordeelde dat het collectief ‘de grenzen tussen het artistieke en sociale domein doorbreekt’. Volkshortus Selwerd is hun eerste werk in Groningen.

Geïnspireerd door Siep van den Berg

Een interessant detail is het ontwerp van de tafels in de kas. Dat is gebaseerd op de patronen en elementen in de kunst van de Groninger kunstenaar Siep van den Berg. Hij maakte in de jaren ’60 verspreid in de wijk muurkunst. Bekijk hier het werk dat hij in Groningen maakte.

Activiteiten

In Volkshortus Selwerd vinden regelmatig activiteiten plaats voor en door buurtbewoners.

💎 Workshop Weven met Planten door Inbal Hershtig
📅 Zaterdag 6 juli | 🕑 14-17 uur
👪 Maximaal 8 deelnemers
🎟️ Gratis

In het kader van het van het project Between|#|Be-twined organiseert kunstenaar Inbal Hershtig de workshop Weven met Planten. Basiskennis in weven is mooi meegenomen, maar niet vereist. De voertaal is Engels en Nederlands.

Dit is waar de workshop over gaat:

  • Soorten planten waar mee geweven kan worden
  • Hoe verschillende planten klaar te maken voor het weven
  • Weven met planten zoals ze zijn (zonder verdere voorbereiding)
  • Weven met planten als garen

👩‍💻 Wil je graag meedoen? Geef je dan op via dit formulier: Weaving with Plants [Weef met Planten] [6.7.24] (google.com) – er is plek voor 8 deelnemers.

Educatie

Na het succes van het educatieprogramma van vorig jaar waarbij ruim 500 leerlingen van omliggende basisscholen naar de kas kwamen, heeft Kunstpunt voor dit seizoen een nieuw programma ontwikkeld. Tijdens een bezoek aan de kas onderzoeken leerlingen middels een kijk- en zoekspel het kunstproject in al zijn verschijningsvormen. Daarna  gaan ze op school aan de slag met het maken van een kartondruk. Basisscholen CBS de Wegwijzer, OBS de Pendinghe en SBO dr. Bekenkampschool doen ook dit jaar weer mee. Naast deze basisscholen, kunnen leerlingen van het Kamerlingh Onnes nu ook een programma volgen in en om de kas.

Locatie en openingstijden

De kas staat op het binnenterrein tussen de Elzenlaan en de Hazelaarstraat.

Openingstijden:

  • Donderdag 13.00 – 17.00
  • Vrijdag 13.00 – 17.00
  • Zaterdag 13.00 – 17.00

 

Contact

Heb je vragen of heb je al ideeën voor planten die je wilt laten groeien? Of wil je vrijwilliger in de Volkshortus worden? Neem dan contact op met de kunstenaars via volkshortusselwerd@gmail.com

 

Volkshortus Selwerd is gerealiseerd in opdracht van Kunstpunt Groningen in samenwerking met Gemeente Groningen en Nijestee.