Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

ESNS ART 2022

In deze tijd van donkere dagen, lockdown en een muziekfestival wat niet fysiek plaats kan vinden voor publiek, hebben we gelukkig toch nog een aantal lichtpuntjes. Op drie plekken in het centrum van Groningen zijn van 19 t/m 22 januari verrassende kunstinstallaties te vinden. Op de Vismarkt, Grote Markt en Nieuwe Markt ervaar je de kunstwerken Voyager, Kleur de Stad en Pneumatic Sound Field. ESNS ART 2022 is een initiatief van Kunstpunt Groningen gerealiseerd in samenwerking met ESNS (Eurosonic Noorderslag).

 

Timelapse van de drie installaties

Grote Markt: Kleur de Stad

De lichtinstallatie Kleur de Stad van Mr.Beam kleurt en verlicht het stadhuis van Groningen. Tijdens de kerstvakantie heeft Kunstpunt Groningers opgeroepen een bijdrage te leveren aan dit bijzondere kunstwerk door een kleurplaat van het stadhuis in te kleuren. Tijdens ESNS zijn van 17.00 tot 23.00 uur de projecties van de ingezonden kleurplaten in een loop te zien op de Grote Markt. 

Kun je niet naar de Grote Markt komen?
Geen nood, kijk dan onderstaande video van de loop, waarin alle kleurplaten voorbij komen.

Mr.Beam Studio, opgericht in 2009, is een creatief team van multidisciplinaire professionals die een passie delen voor motion design, projecties, animaties, interactief design en technische innovaties. Hun werk brengt alledaagse voorwerpen, gebouwen en andere ruimtes tot leven.

Nieuwe Markt: Pneumatic Sound Field

Wat je ervaart in de installatie Pneumatic Sound Field is het beste te omschrijven als ‘wind dat geluid bevat’. Kunstenaar Edwin van der Heide onderzocht de mogelijkheden om geluid te creëren met perslucht (lucht onder druk). In deze installatie wordt lucht met behulp van heel precies en snel aanstuurbare ventielen in patronen en reeksen vrijgelaten. De veranderende patronen spelen met de ritmische beleving van geluid, de ruimtelijke beleving van geluid en het ontstaan van tonen. Het resultaat is een ‘ademende geluidsomgeving’ boven het publiek. Van 10.00 tot 23.00 uur kun je de installatie ervaren.

Edwin van der Heide (1970) is kunstenaar, componist en onderzoeker op het gebied van geluid, ruimte en interactie. Zijn werk omvat installaties, performances en omgevingen. Het publiek bevindt zich midden in het werk en wordt uitgedaagd om actief het kunstwerk te verkennen.

Vismarkt: Voyager

Toen de pandemie in het vroege voorjaar van 2020 toesloeg, werd de 1,5 meter-samenleving ingevoerd. Lumus Instruments ontwierp een installatie die dient als aandenken. Voyager roept de behoefte op om samen te komen, maar ook het vervreemdende gevoel dat iedereen ervoer toen we voor het eerst afstand moesten houden. Van 10.00 tot 23.00 uur kun je de licht- en geluidsinstallatie ervaren.

Lumus Instruments is een creatieve lichtkunst-studio. Ze ontwikkelen en ontwerpen producten die de creatie van duurzame kunst mogelijk maakt en inspireert. Met behulp van technologie creëren ze licht-ervaringen met een hoog niveau van esthetiek en interactie.