Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Zonnewijzer De Eshof

Maker onbekend

Over dit kunstwerk.

De zonnewijzer bestaat uit een zandstenen kruis dat omhangen is met een eveneens uit zandsteen bestaande krans. Tussen kruis en krans is een Hermesstaf van gegoten ijzer geplaatst die vanaf de grond hemelwaarts wijst. De staf is omwonden door twee slangen waarboven zich twee vleugels uitspreiden. De bekroning wordt gevormd door een granaatappel. 

De staf zelf symboliseert de as tussen hemel en aarde. De slangen refereren aan alle tegengestelde principes die aanwezig zijn in het universum, waaronder man/vrouw, zon/maan, ziel/geest. De vleugels verbeelden de transcendentie: de mystieke beleving van het bovennatuurlijke. De granaatappel ten slotte is een verwijzing naar Persephone, de godin van het dodenrijk. De Hermesstaf in zijn geheel symboliseert vrede, bescherming, genezing, en vooral de Eenheid die bereikt wordt door de verzoening van de tegendelen.

De zonnewijzer staat op een rond gazon met palmstruikjes, die geschoren zijn in de vorm van cijfers, volgens de zonnetijd. 

Over de totstandkoming.

Begraafplaats De Eshof werd in 1885 aangelegd. In 1918 werd aan de zuidoostzijde een uitbreiding aangelegd, ontworpen door tuinarchitect Jan Vroom jr. Hij ontwierp een symmetrische vlindervormige opzet waarvan de brede middenas aansloot op de hoofdas van het oude deel. Op het centrale gazon werd de zonnewijzer geplaatst. 

Locatie.

Rijksstraatweg 290 Haren (begraafplaats De Eshof)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  maker onbekend

 • Wijk
  Haren en omgeving

 • Jaar van realisatie
  1919

 • Kunstsoort
  Monument

 • Materiaal
  Zandsteen, Gietijzer

 • Afmetingen
  h 4,65 x b 4,00 x d 1,00 m / sokkel: h 0,25 m