Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Zonder titel (zuil)

André Volten

Over dit kunstwerk.

De gladde, glanzende roestvrijstalen zuil van André Volten staat verdekt opgesteld tussen de bomen. Hij meet ruim dertien en een halve meter, heeft een doorsnede van bijna een meter en loopt naar boven iets smaller toe. De holle zuil met twee wigvormige inkepingen, die in tegengestelde richtingen breder en smaller worden, lijken daardoor bijna volledig gespleten. Het beeld staat op een relatief kleine sokkel: een platte, ronde doos van steen. De sokkel dient niet alleen als basis; er zitten lampen in die de sculptuur ’s avonds verlichten.

Dit kunstwerk van Volten is in 1971 tot stand gekomen dankzij de zogenaamde ‘percentageregeling’. Deze regeling werd na de Tweede Wereldoorlog ingevoerd om opdrachten voor beeldende kunst in de openbare ruimte te stimuleren. Er werd bepaald dat anderhalf à twee procent van de kale bouwsom aan beeldende kunst besteed moest worden. Tegenwoordig wordt de regeling op vrijwillige basis toegepast.

Over de totstandkoming.

Aan de Radesingel werd in 1971 een hoofdbureau van politie geplaatst. In het kader van de sinds 1951 bestaande rijksregeling, waarbij een percentage van de bouwsom (anderhalf voor rijks- en een procent voor gemeentegebouwen) mag worden gebruikt voor de beeldende kunst, ontstond de opdracht voor een beeld.
In juli 1969 heeft Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Groningen besloten de directeur dienst Stadsontwikkeling en Volkshuisvesting te machtigen om André Volten vrije opdracht te verlenen tot het vervaardigen van een plastiek. Dit werd gedaan op advies van de sectie Beeldende Kunsten van de Raad voor de Kunst.

Deel van de route.

Locatie.

Rademarkt 12 (trottoir)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  André Volten

 • Wijk
  Centrum

 • Jaar van realisatie
  1971

 • Kunstsoort
  Vrijstaande sculptuur, Lichtwerk

 • Materiaal
  Roestvrij staal

 • Afmetingen
  h 13,50 x b 0,70-0,90 x d 0,70-0,90 m