Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Zonder titel (vrouwenfiguur)

Mattheus Meesters

Over dit kunstwerk.

De vrouwenfiguur is op een eenvoudige en abstracte wijze uitgebeeld. Vooral aan de onderkant heeft de kunstenaar betrekkelijk weinig kalksteen weggehakt, waardoor alleen vage contouren van het onderlichaam zichtbaar zijn. 
 
Het uitbeelden van menselijke figuren en andere onderwerpen in vereenvoudigde en geabstraheerde vormen gaat terug op de ideeën van de Duitse beeldhouwer Adolf von Hildebrand (1847-1921). In de 19de eeuw was het gangbaar dat de beeldhouwer het uitwerken van zijn ontwerp overliet aan een steenhouwer. Tegen die houding kwam Von Hildebrand in verzet. In zijn boek '''Das Problem der Form in der bildenden Kunst''' uit 1893 voerde hij een pleidooi voor het direct hakken in steen, uitgaande van een tekening op het blok. Daarnaast vond hij dat de nadruk moest worden gelegd op globale vormen, om zo tot een algemeen type te komen in plaats van een individueel persoon. Deze herformulering van de grondslagen van de sculptuur is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van onder meer de Nederlandse beeldhouwkunst in de 20ste eeuw. Deze beeldhouwkundige benadering is ook terug te vinden in het werk van Meesters. Net als bij de Zonaanbidster uit het Noorderplantsoen liet Meesters ook bij deze vrouwenfiguur de individuele kenmerken weg, waardoor zij universeel zijn in hun serene uitstraling.
 

De in 1908 in Haren geboren beeldhouwer en médailleur Mattheus Meesters kreeg lessen aan de M.T.S. te Groningen op de afdeling Kunstnijverheid. De bekende Groningse kunstenaar Willem Valk was daar zijn leermeester. Van Mattheus Meesters zijn in de stad diverse kunstwerken te vinden. Eén van zijn meest bekende werken is een beeld in het Noorderplantsoen, dat door de kunstenaar werd aangeduid als Zonder titel, maar door het publiek Zonaanbidster wordt genoemd.

Locatie.

Goeman Borgesiuslaan

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

  • Door
    Mattheus Meesters

  • Wijk
    Helpman

  • Jaar van realisatie
    1950

  • Kunstsoort
    Vrijstaande sculptuur

  • Materiaal
    Kalksteen (euville)

  • Afmetingen
    h 1,00 m