Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Zonder titel

Aryaan Harshagen

Over dit kunstwerk.

Voor de entree van de Openbare Bibliotheek in de Oude Boteringestraat ontwierp Aryaan Harshagen een hardstenen vloerdecoratie. Dit werk is een goed eigentijds voorbeeld van beeldende kunst die een relatie aangaat met de architectuur: het benadrukt het langwerpige karakter van de binnenplaats die naar de entree van de bibliotheek loopt en verwijst bovendien naar de functie van het gebouw.
 
In de twee ruitvormige figuren aan het begin en eind van de toegangsstraat heeft de kunstenares twee vierkanten geplaatst waarin tal van letters zijn uitgehakt. In de tegel aan het begin liggen de letters kriskras door elkaar, alsof ze zo uit een boek gevallen zijn. Dit deel van de vloerdecoratie is vóór het hek geplaatst om de aandacht van passanten te trekken, ze nodigen uit verder te lopen. In de tegel aan het eind zijn de letters van het alfabet keurig gerangschikt, van A tot Z. Hierin zou je de overgang van chaos naar orde kunnen zien. 
 
De ruitvormen worden met elkaar verbonden door twee lange, smalle banden die de gekantelde vierkanten op de hoekpunten vast lijken te pakken. Loodrecht daarop lopen vlak voor de entree nog twee banen naar de zijkant van de toegangsstraat, richting muur. Dit om de verbondenheid met de architectuur nog eens extra te benadrukken.

Na de verhuizing van de Openbare Bibliotheek naar het Forum is het pand verkocht aan de RUG. Deze heeft het complex ingrijpend verbouwd, bij de voltooiing in 2023 is het kunstwerk bij de entree terug geplaatst.  

Over de totstandkoming.

De Openbare Bibliotheek aan de Oude Boteringestraat – een ontwerp van de Italiaanse architect Giorgio Grassi – is gebouwd op de voormalige locatie van uitgeverij Wolters Noordhoff. Enkele oude gevels zijn behouden gebleven en opgenomen in het ontwerp. In de gevelwand is als het ware een straat van 8 meter breed en 23 meter diep aangelegd, met aan het einde de ingang van de bibliotheek.
 
 De opdracht was om voor deze ‘toegangsstraat’ een kunstwerk te maken dat de aandacht vestigde op de publieke functie van het gebouw en uitnodigde tot het betreden ervan. 
 
 Het kunstwerk is meegefinancierd door pensioenfonds PGGM Zeist.

Deel van de route.

Locatie.

Oude Boteringestraat 18 (Rölinggebouw)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Aryaan Harshagen

 • Wijk
  Centrum

 • Jaar van realisatie
  1992

 • Kunstsoort
  Kunst in het wegdek, vloer of grond

 • Materiaal
  Graniet

 • Afmetingen
  b 8,00 x d 23,00 m