Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Zonder titel (2 delen)

Prosper Verwilligen

Over dit kunstwerk.

Op het schoolplein van de Rijksscholengemeenschap Kamerlingh Onnes’ staat een plastiek waarvan de geometrische vormen nauw aansluiten bij de strakke architectuur van het schoolgebouw. De blauwe kleur van het kunstwerk steekt juist fel af van het overwegend rode gebouw. 
 
Het beeld bestaat uit twee losstaande metalen platen die oorspronkelijk één geheel zijn geweest. Uit een vierkant is een cirkelsegment ‘gesneden’, waardoor een deel met een holle en een deel met een bolle zijde is ontstaan. Hoewel er tussen de twee platen door gelopen kan worden, vallen beide delen weer samen tot een vierkant als er recht van voren naar wordt gekeken. Het blauwe hol-bol plastiek, waarin de letters ‘K’ en ‘O’ te herkennen zijn, is tevens het basismodel voor het design binnenin de school. Zo zijn op diverse plaatsen in het gebouw de blauwe holle en bolle vormen terug te vinden, bijvoorbeeld in de deuren en in de bewegwijzering naar de lokalen. 
 
Prosper Verwilligen maakte dit kunstwerk in het kader van de percentageregeling die in 1951 door het Rijk is ingesteld. Deze bepaalde dat 1 à 1,5 procent van de bouwsom kon worden besteed aan de ‘decoratieve aankleding’ van het nieuwe pand. Hieronder werd verstaan: ‘het aanbrengen van vaste kunstwerken van monumentaal karakter’.

Deel van de route.

Locatie.

Sleedoornpad (schoolplein)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Prosper Verwilligen

 • Wijk
  Selwerd

 • Jaar van realisatie
  1980

 • Kunstsoort
  Vrijstaande sculptuur

 • Materiaal
  Cortenstaal, Verf

 • Afmetingen
  h 2,60 m