Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Zonder titel

Auke de Vries

Over dit kunstwerk.

Op het eiland het Nonnengat in het Hoornsemeer staan sculpturen van Auke de Vries. De op betonnen voetstukken staande stalen elementen reiken de lucht in als twee getekende lijnen die eindigen in een soort ruitvorm. 
 
Auke de Vries was aanvankelijk vooral werkzaam als schilder, tekenaar en etser. In de jaren zeventig van de twintigste eeuw begon hij echter met het vervaardigen van kleine ruimtelijke modellen die bedoeld waren als hulpmiddel bij het maken van grafieken. Deze voorstudies gingen al snel een eigen leven leiden en ontwikkelden zich uiteindelijk tot zelfstandige sculpturen. 
 
Het werk van De Vries is gebaseerd op waarnemingen van de werkelijkheid. Hij baseert zijn abstracte ruimtelijke werken namelijk op foto’s en schetsen van de natuurlijke en stedelijke omgeving. 
 
De Vries heeft een reeks beelden voor de openbare ruimte ontworpen. Eén van de meest befaamde voorbeelden hiervan is het tweehonderd meter lange Maasbeeld langs de Nieuwe Willemsbrug in Rotterdam. Dit kunstwerk bestaat uit losse elementen die op ingenieuze wijze in de lucht hangen. Een ander bekend werk van De Vries is Nederland, Land aan de Zee, dat in het atrium van het Tweede Kamergebouw ‘zweeft’.

Over de totstandkoming.

Het kunstwerk is gemaakt in 1990 en was die zomer onderdeel van de tentoonstelling 'Paleistuin - Beeldentuin' in de tuin van het Vredespaleis, Den Haag. In 1992 kreeg dit kunstwerk een permanente plek bij het nieuwe KPN-opleidingscentrum Meerwold. Na verandering van eigenaar werd het een hotel. Dat na vergroting van het Hoornsemeer gelegen was aan het water. De stalen sculpturen van Auke de Vries werden in 2022 herplaatst op het nieuw gevormde eiland het Nonnengat, in lijn met het gebouw.

Deel van de route.

Locatie.

Het Nonnengat (eiland in het Hoornse Meer, tegenover hotelrestaurant Meerwold)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.