Wuivend Riet (4 delen)
René de Boer
Over dit kunstwerk.
René de Boer gebruikte een bestaande put – die aanvankelijk gesloopt zou worden – als uitgangspunt voor zijn kunstwerk. Hij transformeerde de put tot een vierkante vijver met aan elke zijde een beweegbare rietstengel. De vier rietstengels zijn vervaardigd van gelast messing. De buitenkant van de stengels is glad en rond, terwijl de binnenkant juist onregelmatige, organische vormen heeft. De grillige overgang van de ronde, strakke buitenkant naar de organische binnenkant suggereert een scheuring van de stengels. De halmen balanceren met twee punten op cortenstalen houders en worden door de wind bewogen.
Van De Boer staan een aantal sculpturen in de stad Groningen. Aanvankelijk werkte de kunstenaar vooral met gelast messing (zie bijvoorbeeld ook Mijlpaal). Het lassen met messing leerde hij van Edu Waskowsky die deze techniek toepaste bij het vervaardigen van het Joods Monument. Tegenwoordig werkt De Boer hoofdzakelijk met cortenstaal, een tamelijk weerbarstig materiaal met een robuuste en aardse uitstraling. Vaak maakt hij grote monumentale objecten die geïnspireerd zijn op vormen uit de natuur.
Over de totstandkoming.
In 1977 kreeg René de Boer de opdracht om bij de toenmalige KNO-kliniek van het Academisch Ziekenhuis Groningen een beeld te plaatsen. In 1989 werd de oude KNO-kliniek gesloopt en werd de sculptuur voor langere tijd opgeslagen. Maar in augustus 2004 heeft het Wuivend Riet weer een plek gekregen aan de Oostersingel, op het terrein van het UMCG.
Locatie.
Oostersingel (tegenover nr. 160, UMCG ingang 47)
Facts & Figures.
-
Door
René de Boer -
Wijk
Oosterparkwijk -
Jaar van realisatie
1977 -
Kunstsoort
Vrijstaande sculptuur -
Materiaal
Messing, Cortenstaal -
Afmetingen
h 2,75 - 3,55 m