Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Vuur onder de wereld

Bastiaan de Groot

Over dit kunstwerk.

Vuur onder de wereld is een eerbetoon aan de dichter en kunstenaar Hendrik de Vries, die in 1896 in de stad Groningen werd geboren en zich in 1946 met zijn vrouw in Haren vestigde, in een huis dat ze ’t Woeste Hoekje noemde. De titel van de sculptuur refereert aan een gedicht waarin De Vries schrijft: "Wie brand wil stichten hoeft maar te graven: Onder de wereld smeult altijd vuur". In zijn verzen speelt de droominspiratie een belangrijke rol. De droomwereld met zijn woeste en beklemmende beeldenstroom waren een stuwkracht voor zijn dichterschap.

Het vuur is zichtbaar in het marmer en hardsteen. Uit een van de beelden stijgen drie zwierige tentakels op; ze duiden op de veelzijdigheid van Hendrik de Vries. Op de andere sculptuur is een spiraal geplaatst als een teken van innerlijke rust.


Bij de opening van de tentoonstelling in het Groninger Museum, gewijd aan Hendrik de Vries, citeerde de toenmalige directeur van het Amsterdam Rijksmuseum Henk van Os de veelbetekenende slotwoorden van Hendrik de Vries:

“Het lied is als ’t menschelijk leven:
Wanneer dit zijn diepte mist
Is alle moeite verkwist:
Geen kunst kan er waarde aan geven”

Over de totstandkoming.

De sculptuur is gemaakt door Bastiaan de Groot (1948) in opdracht van de ABN-bank in Haren, die het beeld aan de gemeente Haren heeft geschonken.

Deel van de route.

Locatie.

Vondellaan Haren (in het Hendrik de Vriesplantsoen)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Bastiaan de Groot

 • Wijk
  Haren en omgeving

 • Jaar van realisatie
  1996

 • Kunstsoort
  Vrijstaande sculptuur

 • Materiaal
  Hardsteen, Marmer, IJzer

 • Afmetingen
  h 3,70/2,80 m