Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Vrouw Wichers

Mette Bus

Over dit kunstwerk.

Belangrijk om te weten: het beeld is tijdelijk in opslag wegens werkzaamheden aan de Zuidelijk ringweg.

Vrouw Wichers is een corpulente volksvrouw in een gele bloemetjesjurk. Deze 'moeke' staat met de armen over elkaar een oogje in het zeil te houden in de H.L. Wichersstraat. Deze straat is genoemd naar de landdrost Hendrik Ludolf Wichers (1747-1840). 
 
Naar aanleiding van de herinrichting van de H.L. Wichersstraat in 1982 vormden de straatbewoners een werkgroep met als doel een kunstwerk te realiseren. Omdat de gemeente hiervoor geen financiële bijdrage wilde leveren, besloot de werkgroep het geld op een andere manier bijeen te brengen. Een actie in het Grand Theatre in 1984 leverde voldoende op om de materiaalkosten van het beeld te betalen. Straatbewoonster en kunstenares Mette Bus vervaardigde vervolgens het kunstwerk tegen de kostprijs. 
 

In 1985 werd Vrouw Wichers ' van de sokken' gereden door een dronken automobilist. Dankzij de schadevergoeding van de verzekering kon de kunstenares een nieuwe Vrouw Wichers maken. Gedurende de aanpak van de Zuidelijke ringweg staat dit kunstwerk aan de Verlengde Lodewijkstraat ter hoogte van de H.L. Wichersstraat.

Locatie.

Verlengde Lodewijkstraat 30 (hoek H.L. Wichersstraat)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Mette Bus

 • Wijk
  Oosterpoort & Europapark

 • Jaar van realisatie
  1985

 • Kunstsoort
  Vrijstaande sculptuur

 • Materiaal
  Polyester, Staal

 • Afmetingen
  h 1,82 x b 0,65 x d 0,60 m