Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Versus

Yland/ Metz (Lilian van Opdorp en Jos Dijkstra)

Over dit kunstwerk.

Het kunstenaarsduo Yland/Metz (Lilian van Opdorp/Jos Dijkstra) maakte een kunstwerk voor de onderdoorgang naar het Harmoniegebouw. Hier is onder meer een deel van de faculteit Rechtsgeleerdheid gevestigd, die centraal staat in het kunstwerk.

De op vijftien panelen aangebrachte schildering verbeeldt de gespannen relatie tussen publiek- en privaatrecht. Immers, het publiekrecht dat de verhouding tussen overheid en burger regelt, staat tegenover het privaatrecht dat de betrekkingen tussen burgers onderling betreft. De vloer staat voor het privaatrecht. De werkelijke zuilen en muurvlakken gaan over in de illusionistische schildering aan het plafond. Tegen de achtergrond van de blauwe lucht die het publiekrecht symboliseert, liggen op balken koper- en goudkleurige tandwielen met inscripties. De tandwielen zijn gemaakt door een digitale bewerking van foto’s. Ze verwijzen naar de interactie en het conflict tussen beide rechtsvormen.

Het kunstwerk van Yland/Metz is onderdeel van het kunstproject Kennisjaren 1994-2014 van de Rijksuniversiteit Groningen. Dit project werd in 1994 gestart ter gelegenheid van het 380-jarig bestaan van de universiteit en eindigt in 2014 bij het 400-jarig bestaan.

Deel van de route.

Locatie.

Oude Kijk in 't Jatstraat 26 (plafond onderdoorgang Harmoniegebouw)

Bekijk op de kaart

Facts & Figures.

 • Door
  Yland/ Metz (Lilian van Opdorp en Jos Dijkstra)

 • Wijk
  Centrum

 • Jaar van realisatie
  2004

 • Kunstsoort
  Schilderkunst, Kunst in/aan bouwwerk

 • Materiaal
  Acrylverf

 • Afmetingen
  b 11,00 x d 7,00 m