Belvedere
Maarten Schmitt
Over dit kunstwerk.
Aan het begin van de Laan van het klooster staat een 10 meter hoge roestvrijstalen mast met bovenin een groen witte wimpel. Via een wenteltrap kom je halverwege de mast op een roestvrijstalen verhoging in de vorm van een scheepsboeg. Deze zogenaamde 'belvedere' - een (kunstmatige) verhoging in het landschap - geeft een mooi uitzicht op de omgeving.
Het weidegebied ten noorden van de begraafplaats Selwerderhof kent een rijke geschiedenis. In de middeleeuwen stonden hier het Kasteel Selwerd, het klooster Maria Virgo en er was bovendien een galgenveld. Het terrein is sinds 1975 een beschermd archeologisch ondergronds rijksmonument. Tussen 1992 en 1997 zijn er meerdere archeologische onderzoeken geweest.
Om de historie van de plek zichtbaar te maken werden er verschillende ingrepen gedaan. Het gebied werd toegankelijk gemaakt voor publiek door de aanleg van een wandelpad ‘De Laan van het klooster’ en het plaatsen van een uitkijktoren.
De 'belvedere' biedt uitzicht over het hele terrein van dit landschapsmonument. Het gebied is verder gemarkeerd door vier cortenstalen handen met gedichten aan de Paddepoelsterweg, de Laan naar het Klooster en Sprikkenburg. Door de handen van de dichter zie je in de gedichten het landschap.
Over de totstandkoming.
Met poëzie in de handwijzers en met de uitkijktoren is het landschap van kasteel Selwerd duiding gegeven. De realisatie van het ‘Gesamtkunstwerk’ Belvedere is mede mogelijk gemaakt met subsidie van het ministerie van OCW, Projectbureau Belvedere, het Kammingafonds, de provincie Groningen en de voorloper van Kunstpunt Groningen; het Centrum Beeldende Kunst (CBK).
Locatie.
Laan naar 't Klooster
Facts & Figures.
-
Door
Maarten Schmitt -
Wijk
Zernike -
Jaar van realisatie
1999 -
Kunstsoort
Vormgeving -
Materiaal
Staal -
Afmetingen
h 10 m